reklama

Recept na víkend: Letní bulgurový salát

Letní bulgurový salát Foto:
Letní bulgurový salát
Foto: probio.cz

Připravte si salát, který je zdravý, dostatečně sytý a vhodný jako příloha i lehký letní oběd.

Většinu surovin, které budete na přípravu potřebovat, znáte a jistě běžně používáte. Dvě z nich ale tak obvyklé nejsou a do českých kuchyní si stále ještě cestu hledají. 

První z nich je bulgur, nalámaná celozrnná pšenice. Prodává se již předvařený, což usnadňuje jeho přípravu. Má příjemnou oříškovou chuť, nízký glykemický index, málo tuků, ale vysoký obsah vlákniny a proteinů. Také je dobrým zdrojem železa a nenadýmá.

Ani cizrna neboli římský hrách není v našich končinách ještě úplně běžnou surovinou. Přitom patří mezi nejzdravější luštěniny a je velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin. I proto se často používá ve vegetariánských pokrmech, kde nahrazuje maso.

Co budete potřebovat:

  • 250 g pšeničného bulguru
  • 1 konzervu sterilované cizrny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku třtinového přírodního cukru 
  • 1 cibuli
  • 1 červenou papriku
  • 1 salátovou okurku
  • kopr, petržel, citron, stroužek česneku
  • sůl, pepř

 

Postup:

1. Bulgur připravte v poměru 1 : 2 (1 díl bulguru, 2 díly vody). Zalijte ho vroucí vodou, přidejte sůl a kapku oleje, 2 minuty povařte a pak nechte pod pokličkou 20 minut dojít. Bulgur je možné si připravit i den dopředu a přimíchat k ostatním surovinám již chlazený.

2. Mezitím očistěte zeleninu, nakrájejte ji na kostičky, dejte do mísy a promíchejte s cizrnou.

3. Přidejte uvařený vychladlý bulgur, dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem, nasekanými bylinkami a česnekem, zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou. Řádně vše promíchejte a podávejte.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Kombinace okurek a melounu je chuťově skvělá a nesmírně osvěžující Foto:

Saláty do parného léta: Tyhle ještě neznáte!

Saláty k létu prostě patří. Mají šmrnc a neodrovnají vás tolik, jako knedlíky s omáčkou.

Článek

Jednoduchá, křupavá a strašně dobrá. Taková je italská bruschetta Foto:

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Tak jako my máme obložené chlebíčky nebo topinky, mají Italové bruschettu. Vychutnejte si ji za letních večerů. Třeba se sklenkou dobrého vína.

Článek

Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi Foto:

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

Tohle jídlo vás bude bavit, protože je opravdu jednoduché, nadupané letní zeleninou a dá se různě obměňovat. A taky vypadá hrozně hezky, když si s ním trochu vyhrajete. Je...


Horoskopy 2018

reklama

reklama