reklama

Recept nejen na víkend: Krémová kuřecí polévka

Krémová kuřecí polévka Foto:
Krémová kuřecí polévka
Foto: akademiekvality.cz

Pokud toužíte po něčem dobrém, co vás pohladí na těle i na duši, uvařte si poctivou krémovou polévku z kuřecího masa. Tahle je navíc vylepšená bílým vínem. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima a pošmourné počasí budou rázem pryč.

 

Není pochyb o tom, že poctivý kuřecí vývar je lék. A nejen na chřipku nebo kocovinu. Zkuste pro tentokrát vyměnit oblíbenou českou klasiku za něco trochu jiného.

Vývar jako základ samozřejmě zůstává, ovšem vylepšený o několik dalších chutných a voňavých ingrediencí.

Výsledkem je hustá krémová polévka, která vám v zimním období vrátí energii i dobrou náladu.  

Krémová polévka s kuřecím masem

Co budete potřebovat:

  • 1 kg kuřecích stehen
  • 350 ml suchého bílého vína
  •  2 cibule
  • 4 řapíkaté celery
  • 2 petržele
  • 1 pórek (bílou část)
  • snítku tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 45 g hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl a mletý pepř
  • olej na opečení

Postup:

1. Kuřecí stehna omyjte, osušte, osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm orestujte ze všech stran dozlatova.

2. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a nechte ho prudce svařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte asi 1,5 litru vody a vložte očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu (cibuli, řapíkatý celer, petržel a pórek).

3. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření, polévku osolte, přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.

4. Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření. Maso oberte, asi 150–200 g vraťte do polévky a rozmixujte ji tyčovým mixérem.

5. Mouku důkladně rozmíchejte ve smetaně, zamíchejte do polévky, přiveďte opět k varu a povařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky utvoří hrudky, můžete polévku ještě rozmixovat.

6. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do hotové polévky. Před podáváním můžete do polévky přidat ještě čerstvé lístky tymiánu.

TIP: Polévka nemá příliš výraznou barvu. Zkuste ji na talíři ozdobit barevnými jedlými květy. Výborné jsou například macešky, které právě teď seženete v květinářstvích nebo i hobbymarketech.

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Polévky jsou hit! Foto:

Polévky jsou hit: Osvěží, stopnou hlad a dokonce vás zavedou do exotiky

Myslíte si, že vařit polévky je tak trochu nemoderní, a že v současném jídelníčku už dávno nemají co dělat? Chyba lávky, představíme vám hromadu polévkových výhod. Tak...

Článek

Slepičí vývar - pro maroda je nejlepší úplně čistý, bez zeleniny, masa i zavářky Foto:

Super polévky, které vás zbaví rýmy nebo nadváhy

Než sáhnete po lécích proti různým neduhům, zkuste polévky. Nejenže chutnají o mnoho lépe než sirup proti kašli nebo potravinové doplňky na hubnutí, ale také zcela...

Horoskopy 2018

reklama

reklama