reklama

Recepty do zimy: 10 + 1 nápad, co podniknout s červenou cibulí

Červená cibule je skvělá na pečení, vaření i do salátů Foto:
Červená cibule je skvělá na pečení, vaření i do salátů
Foto: Yummy Image a Thinkstock

O cibuli se právem mluví jako o královně kuchyně. Nejenže ji můžete použít jako základ spousty jídel, v mnoha může hrát i hlavní roli. Zvlášť pokud je červená.

Právě červená cibule přitahuje svou svěží barvou, kterou asi nejvíce využijete za syrova, třeba do salátů nebo na zdobení. Během tepelné úpravy totiž barva bledne, i když chuť a vůni si cibule zachová.

Má jemnější a sladší chuť než její žlutá kolegyně a také příjemnější aroma. Dejte si ale pozor při nákupu. Některé červené cibule dodávané na náš trh mají chuť poněkud ostrou a štiplavou – v tom případě se hodí spíše do teplé kuchyně, hlavně k masu.

Jakmile cibuli oloupete a nakrájíte, rychle ztrácí svou chuť i vůni a také hořkne, proto se snažte ji použít hned. Výborná je pečená, například s tymiánem a máslem je skvělá ke grilovanému nebo pečenému masu. Oblíbené jsou i slané koláče s červenou cibulí. Naložené plátky cibule a různých bylinek do osoleného a opepřeného octa jsou zase chutnou ozdobou na chlebíčky a studené mísy.

Nemluvě o tom, že červenou cibuli lze využít i jako zkrášlovací prostředek, hlavně na vlasy:

Článek

Červená cibule udělá s vašimi vlasy zázraky Foto:

Toužíte mít krásné a husté vlasy? Pomůže vám cibule!

Téměř každou z nás trápí otázky týkající se vlasů. Ať jde o vypadávání vlasů, lupy, menší objem, vysušené konečky apod.

 

Ale vraťme se zpátky do kuchyně. Možností, jak s cibulí chutně naložit, je totiž spousta:

Salát z červené cibule s pomerančem a fenyklem

3 Foto:                                                                                                                        Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 2 pomeranče

• 1 čerstvý fenykl

• 2 střední červené cibule

• 1/2 hlávky salátu dubáčku

• 50 g lístků rukoly

Na zálivku:

• 2 lžíce citronové šťávy

• 4 lžíce olivového oleje

• čerstvě drcený pepř a sůl

1. Z pomerančů okrájejte kůru i s bílou blánou a po obvodu z nich nad miskou vykrájejte jednotlivé dílky. Ze zbytku dužiny vymačkejte šťávu, přilijte ji do misky se šťávou zachycenou při vykrajování a nechte zatím stranou.

2. Z fenyklu odstraňte vrchní povadlé listy a duté lodyhy, nakrájejte ho na tenké plátky a dejte do mísy. Přidejte oloupané a na kolečka nakrájené cibule a dílky pomerančů a opatrně promíchejte.

3. Z citronové šťávy, oleje, šťávy z pomeranče, trochy pepře a soli umíchejte zálivku. Na čtyři talíře rozdělte listy dubáčku, přidejte směs cibule, pomerančů a fenyklu, salát přelijte zálivkou a každou porci doplňte lístky rukoly.

Nebo si udělejte teplou variantu salátu:

Recept

Salát z pečených malých cibulek Foto:

Salát z pečených malých cibulek

Cibule je základem mnoha pokrmů, ale směle obstojí i jako samostatné jídlo. Červená cibule má navíc mnohem příjemněšjí sladší chuť než klasická žlutá. Pokud neseženete...

 

 

Rybí filátka s cibulovou salsou

2 Foto:                                                                                                                    Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 400 g listového těsta

• 1 vejce

• 1 lžíci ostré hořčice

• 4 filátka z mořské ryby, každé asi 120 g (ideální je např. treska šedá, mořský vlk, mořský jazyk)

• 2 lžíce olivového oleje

• sůl

• kadeřavý salát na ozdobení

Na salsu:

• 1 zralé avokádo

• sůl

• 1 lžíci limetkové šťávy

• 200 g červené cibule

• 1 žlutou papriku

1. Nejdříve připravte salsu. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, dužinu vydlabejte lžící a nakrájejte na kostičky. Přidejte špetku soli, limetkovou šťávu a cibuli s paprikou nakrájené na jemné kostičky. Salsu promíchejte a nechte stát.

2. Listové těsto rozválejte na plát silný asi 5 mm a nakrájejte ho na 4 obdélníky o trochu větší, než jsou filátka z ryb. Ze zbytku těsta nakrájejte proužky a pomocí rozšlehaného vejce je nalepte podél okrajů těsta, abyste vytvořili jakési mističky se zvýšenými okraji. Do zbylého rozšlehaného vejce přišlehejte hořčici se lžičkou vody, touto směsí potřete připravené porce těsta a upečte je dozlatova při 190 °C.

3. Rybí filátka opláchněte, osušte, přelijte olejem a nechte odležet. Pak je zprudka opečte z obou stran na pánvi, osolte a nechte krátce zchladnout. Střed každé upečené mističky z těsta překryjte na kousky nakrájeným listem salátu, položte na něj opečené rybí filátko, lehce ho přimáčkněte a na talíři doplňte salsou.

 

Cibulová marmeláda

4 Foto:                                                                                                                 Foto: afoxinthekitchen.com

Co budete potřebovat:

• 600 g červené cibule

• 150 g cukru

• 300 ml červeného vína

• 1 malou chilli papričku

• špetku soli

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Ve větším kastrolu zahřejte cukr, až se rozpustí, zalijte ho vínem a nechte rozvařit. Přidejte nakrájenou cibuli, jemně nakrájenou chilli papričku a špetku soli, promíchejte, a jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud není cibule měkká a dokud se neodpaří téměř všechna tekutina (pokud se tak stane dříve, než je cibule rozvařená, přilévejte po troškách teplou vodu).

2. Hotovou marmeládu naplňte do skleniček a po vychladnutí uložte v chladu.

Prima TIP: Marmeláda je vynikající třeba na opečených plátcích chleba potřených kozím sýrem. Nebo s placičkami z hovězího masa doplněnými plackami z těsta na pizzu.

Můžete vyzkoušet i voňavější variantu s tymiánem a česnekem:

Recept

Cibuláda z červené cibule  Foto:

Cibuláda z červené cibule

Koncentrovaný podzim ve skleničce. Marmeláda z cibule vás oslní sladko-kyselo-pikantní chutí a můžu zaručit, že se stane stálicí vaší kuchyně. Je to totiž nadpozemská dobrota.

 

Pečená plněná cibule s jablky a slaninou

1 Foto:                                                                                                                      Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 4 velké červené cibule

• 100 ml bílého vína

• 1 lžíci hnědého cukru

• 2 lžíce slunečnicového oleje

• 4 plátky anglické slaniny

• 1 oloupané velké jablko nakrájené na kostičky

• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

• sůl

1. Cibule zbavte první vrstvy slupek, naskládejte je do pekáčku a upečte při 150 °C doměkka (nesmíte je ale upéct příliš doměkka, aby po vydlabání držely tvar). Nechte je trochu zchladnout, pak z nich oloupejte vrchní suché slupky a z každé cibule odkrojte horní třetinu (pokličku). Ostrým nožem vykrojte z cibulí vnitřní dužinu tak, aby minimálně dvě vnější vrstvy zůstaly neporušené, a dužinu nakrájejte na kostičky.

2. Hnědý cukr svařte s vínem, až vznikne hustší sirup. V pánvi rozehřejte olej a dozlatova na něm osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte jablko a cibulovou dužinu a orestujte. Opatrně přimíchejte svařené víno a šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru, lehce osolte a nechte přejít varem.

3. Směsí naplňte vydlabané cibule, dejte je opět do pekáčku, částečně přiklopte odkrojenými vršky, dejte do teplé trouby a nechte několik minut prohřát. Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.

A to zdaleka není všechno!

Recept

Cibulačka s červeným vínem  Foto:

Cibulačka s červeným vínem

Francouzská cibulačka je tou správnou polévkou, která zahřeje právě teď, když venku přituhuje a člověk se chce tak akorát zachumlat do teplé deky.

Recept

Focaccia s červenou cibulí Foto:

Focaccia s červenou cibulí

Středomořský plackový chléb je výborný se sýrem, paštikou, těstovinami, polévkou nebo se salátem. Opečená červená cibule mu dodá skvělý chuťový akcent.

Recept

Vepřová krkovice pečená s jablky a červenou cibulí Foto:

Vepřová krkovice pečená s jablky a červenou cibulí

Jablka, cibule a vepřová krkovice? No jistě, takto maso pekly i naše babičky a funguje to nejen s kachnou nebo husou. Kombinaci s krkovičkou si rozhodně zamilujete!

Recept

Koláčky s červenou cibulí a kozím sýrem Foto:

Koláčky s červenou cibulí a kozím sýrem

Tyto koláčky jsou výborné jako předkrm, zvláště, máte-li rádi cibuli. Pečením červená cibule zkaramelizuje a získá neuvěřitelně plnou nasládlou chuť, kterou skvěle doplní...

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Kterou si vyberete? Foto:

Snídaně do sklenice: 5 půlminutových zdravých receptů

Taky sníte o tom, že ráno vstanete a na stole už na vás bude čekat snídaně? Ukážeme vám, jak to udělat, aby se váš sen stal skutečností.

Článek

Stačí mít doma pořád několik konzerv v zásobě Foto:

Recepty s tuňákem v konzervě aneb Jak snadno a rychle vykouzlit něco k večeři

Možná si budete říkat, proč byste se měli živit rybičkami z konzervy, když si je můžete připravit čerstvé. Je to jednoduché – nemusíte ho nikde složitě shánět a pak se...

Článek

Pivo nemusí být jen hořké Foto:

Honí vás mlsná? Pojďte na pivo!

Jestli vám nechutná hořká chuť piva, tak tohle vám určitě chutnat bude, protože v něm po hořkosti není ani stopy. A mužům se tyhle malé dortíky ve tvaru půllitrů s pivem...

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama