reklama

ROZHOVOR Erik Lorincz: Prozradím vám, na jaký drink sbalíte každého chlapa

Erik Lorincz Foto:
Erik Lorincz
Foto: archiv Savoy London

Erik Lorincz je nejen skvělým barmanem, který získal již mnoho světových ocenění, ale také šarmatní muž, jehož vášeň pro práci je naprosto nakažlivá a vyprávění o barmanství, koktejlech a práci ve slavném American Baru v legendárním londýnském hotelu Savoy byste mohli poslouchat hodiny.

Erik Lorincz je šéfbarmanem v hotelu Savoy od roku 2010. Během let získal celou řadu ocenění, z nichž za zmínku stojí například vítězství v prestižní soutěži World Class Cocktail Competition v roce 2010 nebo úspěchy z Tales of the Cocktail, kde v roce 2011 vyhrál American Bar hotelu Savoy první místo v kategorii Nejlepší hotelový bar na světě a Erik získal titul International Bartender of the Year.

V současnosti rovněž, kromě svého působení v hotelu Savoy, cestuje po celém světě, kde mimo jiné prezentuje vlastní exkluzivní řadu koktejlových pomůcek s názvem Birdy v unikátním japonském designu.

  • Potkáváme se v pražském baru Prolog, kde jste exkluzivně spolu s kolegou Achimem Šiplem připravili podzimní koktejl menu. A mj. jste představil váš koktejl Green Park, který si odteď v baru můžou všichni objednat. Všimla jsem, že barmani se již netají tím, jak se daný drink či kotejl připravuje, ale naopak se o své znalosti dělí s ostatními kolegy i zákazníky. Co tedy potom dělá bar tím barem, který je nejlepší v okolí a stojí za to tam chodit?

Máte pravdu. Ještě před několika lety měli barmani doslova zakázáno mluvit o tom, jak se daný drink připravuje ze strachu, aby jim ho někdo další neukradl. Naštěstí tato doba je již pryč a dobrý barman vám o koktejlu prozradí prakticky vše a ještě přihodí nějaké zajímavosti. A to je to, co dělá bar dobrým, skvělým barem. Je to přístup barmana, jeho chování a jeho vzdělání v dané oblasti. Jednoduše řečeno – dokonalý servis. Tam to celé začíná i končí. Není to jen o přijetí objednávky, namíchání a naservírování. Je to o navázání kontaktu, komunikaci se zákazníkem, umět mu odpovědět na jeho otázky týkající se koktejlů a vyjít mu maximálně vstříc.

  • Eriku, vy jste již šestým rokem šéfbarmanem ve slavném American Baru v ještě slavnějším londýnském hotelu Savoy. Máte na vašem koktejlovém lístku nějaký opravdu speciální nápoj, který si nikde jinde člověk nedá?

Erik Lorincz  2 Foto:

Máme. Je to koktejl Sazerac. Ten si samozřejmě můžete dát i v jiných barech, ovšem tento je unikátní v tom, že je na bázi koňaku z roku 1859. A tento koňak je exkluzivní proto, že pochází z doby před obdobím temna na evropských vinicích. Ty byly roku 1860 napadeny škůdcem fyloxérou, česky také mšička révokaz. Ten způsobil likvidaci většiny vinic. Takže tento koňak je opravdu exkluzivní a především ho jsou omezené zásoby. Ovšem cena tohoto koktejlu tomu odpovídá – stojí 5 000 liber. A i přes vysokou cenu jsem zrovna nedávno míchal 3 za jediný večer.

  • Podléhá se i v barech trendům? Existuje nějaký drink, který si ženy nejčastěji objednávají?

V poslední době mě ženy dokážou opravdu překvapit. V dobrém slova smyslu (smích). Vidím např. na baru objednávku 3 drinků, a když je potom u stolu servíruji, jsem kolikrát překvapený, jaký drink si kdo objednal. Drink, o kterém si říkám, že by si žena neobjednala a nakonec přistane právě dámě. I ženy si umí vychutnat koktejl na bázi whisky či ginu.

  • Je naopak drink, který by si nikdy v baru neobjednal muž?

Během mnoha let za barem jsem vypozoroval, že muž by si nikdy neobjednal růžový drink ve sklenici na vysoké stopce, v martini sklenici. Ale překvapivě nejde v tomto případě tolik o barvu, jako o sklenici. Když ten samý drink naservíruji v nízké sklenici, nemají pánové problém ani s růžovou barvou (smích).

  • Existuje nějaký „balící drink“ pro ženy? Takový, který kdyby žena objednala pro muže, tak by ho tím doslova odbourala?

Žádný takový univerzální asi neexistuje. Každá žena by měla znát alespoň 5 základních koktejlů a vědět, jaký je jejich základ a např. nějakou perličku k tomu. Skvělý koktejl na bázi rumu – Daiquiri – oblíbený drink Ernesta Hemingwaye, dával si ho s oblibou na Kubě. Namíchaný z místního rumu, s čerstvou limetkovou šťávou a trochou cukru. A pak jsou důležité především pozorovací schopnosti (a to vy ženy zvládáte na výbornou) a odhadnout, zda je daný muž milovník whisky, ginu nebo rumu. Anebo se poraďte s barmanem ;).

  • Blíží se Vánoce. Čas večírků a rodinných sešlostí. Co byste doporučil jako sváteční nápoj pro tyto dny?

Klasický americký nápoj Egg nog má svou tradici i zde v Česku v podobě vaječného koňaku. Jedná se nápoj na bázi vajec. Rozdíl oproti české variantě je ten, že se připravuje bez alkoholu, tudíž si ho mohou dát i děti, a alkohol (rum, koňak nebo whisky) se tam přidává až dle chuti při podávání.

A mohu také doporučit vánoční punč. Je to velmi univerzální nápoj – může být na bázi vodky, ginu, whisky nebo i tequily, je osvěžující, servíruje se v punčových mísách, které vypadají na slavnostně prostřeném stolu skvěle a je to velmi společenský nápoj.

Horoskopy 2017

reklama

reklama