reklama

Saláty do parného léta: Tyhle ještě neznáte!

Kombinace okurek a melounu je chuťově skvělá a nesmírně osvěžující Foto:
Kombinace okurek a melounu je chuťově skvělá a nesmírně osvěžující
Foto: thefirstmess.com

Saláty k létu prostě patří. Mají šmrnc a neodrovnají vás tolik, jako knedlíky s omáčkou.

 

Možná si myslíte, že vás v salátové míse už nemůže nic překvapit nebo že není žádné umění smíchat pár druhů zeleniny v míse a dochutit je zálivkou. Jenže právě ve výběru surovin je ten fígl. V salátech totiž můžete zkombinovat i to, co se vám zdá na první pohled naprosto nezkombinovatelné. A přesto bude výsledek skvělý. Tedy ne vždy, ale v následujících receptech tomu opravdu tak je. Ochutnáte?

 

Hned na začátku vám ukážeme salát pro opravdové lenochy. Pár svěžích ingrediencí, které ani nemusíte míchat dohromady. A výsledek chutná i vypadá úžasně:

Superjednoduchý melounový salát

a3d84157252dc97a62de807e299d1fcc Foto:

                                                                                                                Foto: thefirstmess.com

Co budete potřebovat:

• 3-4 lžíce hustého balzamikového octa nebo balzamikové redukce

• 4-5 hrnků malých kuliček vykrojených z melounu (z vodního, můžete přidat i meloun ogen)

• 1/2 salátové okurky

• 1/2 malé červené cibule

• hrubozrnnou sůl

• lístky čerstvé bazalky a máty

1. Nalijte balzamikový ocet na dno servírovací mísy a rozetřete ho po celé ploše obrácenou stranou lžíce. Jde o to, abyste pokaždé, když naberete trochu salátu, nabrali i trochu výborného octa, který by měl mít sladší chuť. Pokud máte obyčejný balzamikový ocet, povařte ho, až zhoustne jako sirup, a nechte vychladnout.

2. Okurku omyjte, podélně rozřízněte a nakrájejte ji pomocí struhadla na velmi tenké plátky. Cibuli také nastrouhejte nebo nakrájejte na velmi tenké plátky.

3. Kuličky melounu, plátky okurky a cibule rozložte na dno mísy a lehce je posypte hrubozrnnou solí a nasekanými bylinkami (můžete přidat i pár kvítků máty). Podávejte ihned.

 

A teď něco pro ty, kteří mají rádi ostřejší chutě, potřebují menší vzpruhu nebo kterým se prostě letos urodilo hodně rajčat a chtějí vyzkoušet něco nového:

Salát Bloody Mary

e5ccd7268a85b893cce0d71b8d5f9c90 Foto:

                                                                                                       Foto: thefirstmess.com

Co budete potřebovat:

• 1 kg malých rajčátek

• 1 utřený stroužek česneku

• špetku soli

• 3/4 hrnku červeného vinného octa

• 1/2 menší červené cibule

• 2 lžičky hnědého cukru

• 2 stonky řapíkatého celeru nakrájené na kostičky + lístky z vnitřní části celeru

• 1 lžíci celerové soli

• trochu worcesterské omáčky

• 1 lžíci nastrouhaného křenu

• čerstvě mletý pepř

• 3-4 stonky hladkolisté petrželky

1. Omytá rajčátka rozkrojte na půlky, promíchejte v míse s česnekem, solí a třetinou vinného octa a nechte stát asi 30 minut.

2. Zbylý ocet dobře rozmíchejte s cukrem, přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky a nechte ji chvíli v octu změknout.

3. Z ochucených rajčátek opatrně slijte šťávu, kterou pustily, pomalu ji svařte v pánvi na množství asi 2 lžic a nechte vychladnout.

4. Cibuli vyndejte z octa a lehce propláchněte vodou.

5. Rajčátka promíchejte s cibulí, kostičkami celeru, celerovou solí, křenem, worcesterem, lehce opepřete a vmíchejte svařenou šťávu z rajčat a případně i trochu octa, ve kterém byla naložená cibule (není to nutné). Nakonec salát posypte jemně nasekanými lístky petrželky a lístky z vnitřní části celeru. 


Skvělé saláty se dají dělat i z tepelně upravené zeleniny. Třeba taková opečená cuketa. Když přidáte trochu máty, citronu a chilli, dostane salát ten správný šmrnc:

Salát z mladých cuketek

Salát z mladých cuketek Foto:

                                                                                                                      Foto: profimedia.cz

Klikněte si pro recept: Salát z mladých cuketek


Podobně se dají do salátu využít i grilované papriky. Opět v kombinaci s mátou a sýrem Feta:

Salát z grilovaných paprik 

Salát z grilovaných paprik  Foto:

 

                                                                                                            Foto: FOODLOVER.cz

Klikněte si pro recept: Salát z grilovaných paprik


Kdybyste si snad chtěli dát k obědu jen salát, tohle je ideální řešení, po kterém nebudete mít hlad. Samozřejmě bez majonézy!

Zdravý letní bramborový salát

Zdravý letní bramborový salát Foto:

                                                                                                                   Foto: archiv Gurmet

Klikněte si pro recept: Zdravý letní bramborový salát


A nakonec jedna letní specialita od propagátorky biopotravin a biovaření Hanky Zemanové:

Letní cizrnový salát s bylinkami

Letní cizrnový salát s bylinkami Foto:

                                                                                            Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Klikněte si pro recept: Letní cizrnový salát s bylinkami

Mohlo by vám taky chutnat: 

Článek

Jednoduchá, křupavá a strašně dobrá. Taková je italská bruschetta Foto:

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Tak jako my máme obložené chlebíčky nebo topinky, mají Italové bruschettu. Vychutnejte si ji za letních večerů. Třeba se sklenkou dobrého vína.

Článek

Osvěžující letní drinky Foto:

Osvěžující letní drinky, po kterých nepřiberete ani gram

Co pít v horku, když vám obyčejná voda nechutná?

Článek

Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi Foto:

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

Tohle jídlo vás bude bavit, protože je opravdu jednoduché, nadupané letní zeleninou a dá se různě obměňovat. A taky vypadá hrozně hezky, když si s ním trochu vyhrajete. Je...


Horoskopy 2017

reklama

reklama