reklama

Saláty k večeři: Jsou svěží, zdravé a nebudete mít po nich hlad

Je libo salátek? Foto:
Je libo salátek?
Foto: Michal Šajmir a další

Syrová zelenina se po zimě opět naplno vrací do našich jídelníčků. Využijte prvních vlaštovek v obchodech a na trzích a umíchejte si k večeři salát, za který vám váš žaludek i chuťové buňky poděkují.

Dát si k večeři jen salát ze samé zeleniny ale není úplně dobré, protože po takovém jídle budete mít brzy hlad. Aby byl salát výživově hodnotným jídlem, měl by obsahovat kromě vlákniny v podobě zeleniny i bílkoviny a sacharidy. Nebojte se tedy do salátu přidat nakrájenou šunku, sýr nebo kousek pečeného masa, pokud se do salátu hodí, a přidat si k němu i krajíček celozrnného chleba, pokud salát neobsahuje sacharidy v podobě rýže, brambor, těstovin a podobně.

Mohlo by se zdát, že na salát žádný recept nepotřebujete. Stačí smíchat "něco" v míse a je hotovo. Jenže když chcete, aby byl salát opravdu chuťově vyvážený a pokud možno zdravý, musíte nad tím, co do salátové mísy přidáte, trochu přemýšlet. My jsme to vyřešili za vás. Stačí si vybrat:

Špenátový salát s avokádem a jahodami

Napadlo by vás do salátu přidat mák? Je to dobré!

Strawberry-and-Avocado-Spinach-Salad-4 Foto:

                                                                                                        Foto: gimmesomeoven.com

Co budete potřebovat:

• 6 hrnků čerstvého baby špenátu

• 1 krabičku čerstvých jahod

• 1 avokádo

• 120 g gorgonzoly nebo nivy

• 1/4 hrnku opražených plátků mandlí

• 1/2 červené cibule

Na zálivku:

• 4–5 lžic avokádového nebo olivového oleje

• 1,5 lžíce jablečného octa

• 1 lžíci medu

• 1/2 lžíce máku

• špetku mleté hořčice (nemusí být)

• sůl a mletý pepř

1. Listy špenátu omyjte, nechte dobře odkapat a nasypte do mísy. Jahody očistěte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Avokádo podélně rozkrojte, půlky od sebe oddělte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vytočte. Dužinu vydlabejte lžící, nakrájejte na kousky a přidejte spolu s jahodami ke špenátu. Přisypte rozdrobený sýr, mandle a cibuli nakrájenou na tenké plátky.

2. Všechny přísady na zálivku dobře promíchejte (ideálně protřepáváním v dobře uzavřené skleničce), nalijte na salát, opatrně promíchejte a ihned podávejte.

Salát Barbra

Salát pro všechny masožravce vymyslela známá food blogerka Veronika Koko Kokešová.

Salát Barbra Foto:

                                                                                                           Foto: Menu podle Koko

Klikněte si pro recept: Salát Barbra

 

Jarní salát se ztraceným vejcem

Tak nad tímto receptem musí pět oslavné ódy všichni výživoví poradci. Naprosto vyvážený a chuťově výborný!

Jarní salát se ztraceným vejcem  Foto:

                                                                                                                      Foto: Gurmet

Klikněte si pro recept: Jarní salát se ztraceným vejcem

Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou

Salát nemusí být jen studený. Tenhle je pro všechny, kteří potřebují k večeři něco teplého.

Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou Foto:

                                                                                                                          Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou

 

Jarní salát s chřestem

Kdyby vám v této podobě nestačil, stačí přidat konzervu tuňáka.

Jarní salát s chřestem Foto:

                                                                                                                    Foto: isifa.com

Klikněte si pro recept: Jarní salát s chřestem

 

Salát s quinoou a avokádem

Quinoa (neboli merlík čínský) je považována za superpotravinu. Říká se jí také poklad Inků. Je totiž zdravá, výživná a lehce stravitelná. Do salátu ideální, nemyslíte?

Salát s quinoou a avokádem Foto:

                                                                                                                 Foto: Michal Šajmir

Klikněte si pro recept: Salát s quinoou a avokádem

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Odborníci doporučují jíst chilli papričky tak často, jak je to jen možné Foto:

Chilli papričky: Elixír zdraví, mládí a krásy

Usnadňují trávení, pomáhají předcházet kardiovaskulárním nemocem. Podle některých expertů hrají významnou roli v prevenci proti rakovině a potlačují bolest. Nedávný výzkum...

Článek

Guacamole 6x jinak Foto:

Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!

Tradiční mexická omáčka guacamole se dá udělat v mnoha obměnách. My vám jich pár ukážeme, včetně sladké varianty.

Článek

Budou vám chutnat! Foto:

Jarní polévky k večeři: Zahřejí, zasytí a nepřiberete po nich

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. S vidinou talíře s chutnou polévkou se nemůžete domů vracet neradi.

 


Horoskopy 2017

reklama

reklama