reklama

Sladké jahody: 3 dezerty, kterým neodoláte

Proč si neudělat jahody ještě sladší? Foto:
Proč si neudělat jahody ještě sladší?
Foto: Yummy Image

Záplava sladkých a voňavých plodů byla vždy předzvěstí léta, prázdnin a dovolených. Využijte toho, že jich je teď všude plno. Máme pro vás inspiraci, jak lze s jahodovou nadílkou také naložit. Zkusíte jednoduchý nepečený dort, luxusní dezert, nebo osvěžující domácí zmrzlinu?

Nejlepší je jíst samozřejmě jahody jen tak, ideálně čerstvě utržené. Jednak nevydrží moc dlouho čerstvé a jakmile je dáte do lednice, ztratí částečně svou chuť. I když obsahují cukr, dá se o nich tvrdit, že jsou dietní (ty zahradní obsahují asi 90 % vody) a také zdravé – podporují krevní oběh, působí příznivě při léčbě chudokrevnosti, čistí střeva, játra a ledviny, působí mírně močopudně a pomáhají odplavovat z těla nežádoucí látky.

Pomůžou vám i proti akné – potírejte si pleť jahodovou šťávou (nebo rozpůlenými jahodami). Když šťávu z jahod přidáte do pleťové masky, krásně vám vypne unavenou kůži. Ve směsi s citronovou šťávou zase vybělí pihy.

Někteří lidé trpí po snědení jahod alergickou vyrážkou. Pokud mezi ně patříte, nejezte jahody nikdy samotné, ale přidejte si k nim med nebo netučný jogurt. Nebo si z nich udělejte některý z následujících dezertů:)

 

Jahodový malakov

53_jahod smet dort_017 Foto:

Co budete potřebovat:

• 1 balíček dětských piškotů

• 4 kelímky zakysané smetany

• 8 lžic cukru

• 2 kelímky smetany ke šlehání

• 1 vaničku čerstvých jahod

• čerstvé jahody, šlehačku a nasekané nesolené pistácie na ozdobení

1. Připravte si kulatou dortovou rozevírací formu a na dno rozložte těsně vedle sebe piškoty.

2. V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku. Očištěné jahody nakrájejte na plátky.

3. Část připraveného smetanového krému nalijte opatrně na piškoty ve formě a rozetřete ho v rovnoměrné vrstvě. Hustě ho pokryjte plátky jahod, zakryjte je další vrstvou piškotů, přidejte vrstvu krému, opět jahody a piškoty a zalijte je zbylým krémem. Povrch uhlaďte a dort nechte 24 hodin ztuhnout v chladničce.

4. Před podáváním formu opatrně otevřete a dort ozdobte šlehačkou, jahodami a nasekanými pistáciemi.

TIP: Dort je výborný i s malinami, meruňkami nebo broskvemi. Když neseženete nesolené pistácie, ozdobte ho třeba čerstvou mátou nebo meduňkou.

 

Kefírový krém s jahodami

1 Foto:

Co budete potřebovat:

Na želé:

• 10 g práškové želatiny

• 1 lžíci cukru

• šťávu z 1 citronu

• 250 g jahod

Na krém:

• 4 plátky želatiny

• 2,5 dl kefíru

• 2 lžíce cukru

• 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

• 1 dl smetany ke šlehání

Na pyré:

• 150 g jahod

• 2 lžíce cukru

• 0,5 dl jahodové vodky (pro děti jahodového sirupu nebo medu)

1. Nejdříve připravte želé. Želatinu namočte do 1 dl studené vody a nechte nabobtnat. V kastrůlku svařte 1 dl vody s citronovou šťávou a cukrem, odstavte, vmíchejte želatinu a když se rozpustí, postavte kastrůlek do vody s ledem a míchejte, dokud není vlažný. Pak želé naplňte až po okraj do čtyř vyšších kovových formiček o obsahu asi 1 dl a postavte je do nádoby s ledem, aby led sahal až po okraj formiček. Prstem vyzkoušejte, jak želé tuhne, a jakmile vytvoří vrstvu silnou asi 2 mm, vylijte želé zpět do nádoby a opět ho trochu nahřejte. Namočte v něm jahody nakrájené na osminky a postupně jimi oblepte vnitřní strany formiček.

2. Pak připravte krém. Želatinu nechte 10 minut bobtnat ve studené vodě, vymačkejte ji a opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. V misce smíchejte kefír s cukrem, kůrou a rozpuštěnou želatinou, a když začne krém lehce houstnout, vmíchejte ušlehanou šlehačku. Krém nalijte do formiček a nechte vše ztuhnout v chladu.

3. Jahody na pyré rozmixujte, propasírujte a svařte s vodkou a cukrem na hustý sirup.

4. Formičky se ztuhlým krémem před podáváním nahřejte pod tekoucí teplou vodou, krém opatrně vyklopte na dezertní talířky a podávejte s jahodovým pyré.

 

Domácí jahodová zmrzlina s kapkou alkoholu

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 400 g jahod

• 100 g cukru

• 1,5 dl kokosového mléka

• 0,5 dl kokosového likéru

Jahody očistěte a rozmixujte s cukrem, kokosovým mlékem a likérem na hladký krém. Nalijte ho do vychlazeného zapnutého zmrzlinového strojku a míchejte, dokud zmrzlina nezhoustne.

Pokud nemáte zmrzlinový strojek, nalijte krém do vhodné nádoby s víkem a dejte na několik hodin do mrazničky. Každých asi 20 minut seškrábněte namrzlou vrstvu ze stěn nádoby a krém důkladně promíchejte, abyste v něm rozbili krystalky ledu.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti Foto:

Cheesecake: Dokonalý koláč do vedra

Mnozí ho považují za nejdokonalejší moučník na světě. Možná. Je pravda, že kdo ho jednou ochutnal, bude se k němu vracet už pořád. Jeho chuť se totiž od klasických...

Článek

Nemáte chuť? Foto:

Super dezert na víkend: Jahodové tartaletky

Jestli v cukrárnách toužebně koukáte po krásně nazdobených sladkých košíčcích, kterým se vznešeně říká tartaletky, udělejte si je sami doma. A kolik chcete!

Článek

Tyhle koktejly vás jen tak pod stůl nesloží Foto:

Ještě hezčí víkend? S těmito drinky!

Pivo a víno jsou fajn, ale možná vás už přestávají bavit. Co si umíchat dobrý a osvěžující koktejl?


Horoskopy 2017

reklama

reklama