reklama

Sladké a krásné sváteční dobroty: Tohle vás bude bavit!

Velikonoční sladkosti jsou chutné a krásné zároveň Foto:
Velikonoční sladkosti jsou chutné a krásné zároveň
Foto: Pinterest.com

Jaké by to byly velikonoční svátky bez typických sladkostí – mazance, beránka nebo jidášků. My pro vás máme recepty, které ještě nejspíš neznáte a které vám nádherně ozdobí sváteční stůl. Pokud je tedy hned někdo nesní, což se nejspíš stane.

 

 

Na velikonočních sladkých přípravách je hezké, že přitom tvoříte dobroty, které jsou zároveň krásné a můžete je použít i jako dekoraci. Ukážeme vám, co se taky dá v kuchyni kromě beránka vyrobit a na čem si pochutná celá rodina. Budete originální a sklidíte obdiv!

 

 

Velikonoční zajíček

IMG_8745 Foto:

                                                                                                          Foto: jennysteffens.com

Co budete potřebovat:

Na korpus:

• 4 vejce

• 200 g moučkového cukru

• 12 lžic horké vody

• 200 g polohrubé mouky

• 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

• 100 g mletého kokosu

• špetku soli

Na krém:

• 350 g Lučiny

• 4 lžíce změklého másla

• 1–1 a 1/2 hrnku moučkového cukru (podle chuti)

• špetku soli

1. Žloutky vyšlehejte s cukrem a horkou vodou do pěny. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a mletý kokos a nakonec opatrně zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy a pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Korpus je propečený, když špejle, kterou zapíchnete do středu těsta, zůstane po vytažení suchá a čistá. Upečený korpus vyklopte z formy na podložku vrchní stranou dolů a nechte dobře vychladnout.

3. Mezitím si připravte podložku – například z tvrdého kartonu, který obalíte kouskem papíru na pečení. Všechny suroviny na krém vyšlehejte elektrickým šlehačem dohladka.

IMG_8732 Foto:

4. Korpus rozkrojte na dvě poloviny. Jednu potřete na plošší straně krémem a přiklopte druhou polovinou. Připravenou podložku potřete trochou krému, aby na ní korpus dobře držel, a postavte na ni slepené půlky korpusu.

 

 

IMG_8735 Foto:

5. Ostrým nožem seřízněte vršek korpusu tak, abyste vytvořili hlavičku. Z odkrojeného kousku část odřízněte a přilepte zajíčkovi jako ocásek.

 

 

 

 

IMG_8737 Foto:

6. Potřete celého zajíčka zbylým krémem (můžete nejdříve natřít jednu vrstvu, nechat zajíčka vychladit a pak ho potřít další vrstvou krému).

 

 

 

 

IMG_8739 Foto:

7. Nakonec zajíčka hustě posypte strouhaným kokosem a přidejte i uši vyrobené z pevnějšího papíru a růžový papírový čumáček (stačí ho přilepit troškou krému).

Položte zajíčka i s podložkou na podnos nebo talíř a naaranžujte kolem něj něco zeleného a pár vajíček.

 

 

Plněná čokoládová vajíčka

raspberricupcakes com Foto:

                                                                                                    Foto: raspberricupcakes.com

Co budete potřebovat:

Na vajíčka:

• 500 g čokoládových peciček nebo tmavé čokolády

Na bílou hmotu:

• 150 g lučiny

• 30 g moučkového cukru

• 1/2 lžičky citronové šťávy

• 1/2 lžičky vanilkového extraktu

• 125 ml smetany ke šlehání

Na žlutou hmotu:

• 2 lžičky čerstvé pomerančové šťávy

•  1 lžíci meruňkové zavařeniny

• 1 lžíci másla

1. Dvě třetiny čokolády rozpusťte v horké vodní lázni. Přidejte zbylou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Připravte si dvanáct půlkulatých formiček na vajíčka (dají se koupit nebo můžete použít i dobře vymyté skořápky od vajíček), nalijte do nich čokoládu, vylijte ji zpět a skořápky nechte chvilku ztuhnout v chladu. Pak celý postup zopakujte, skořápky nechte dobře ztuhnout v chladu, po dvou je slepte k sobě zbylou rozehřátou čokoládou a uložte v chladu.

2. Lučinu vyšlehejte elektrickým šlehačem s cukrem, citronovou šťávou a extraktem a zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.

3. Z vychlazených čokoládových vajíček opatrně malým zubatým nožem odkrojte vršky tak, aby okraje byly nepravidelné, a vajíčka vložte do kalíšků nebo plastové krabičky. Naplňte je pomocí cukrářského sáčku nebo malé lžičky krémem a nechte nejméně 30 minut chladnout.

4. Mezitím připravte hmotu na „žloutky“. V pánvi za stálého míchání zahřejte šťávu, propasírovanou marmeládu a máslo, až je hmota hladká. Nechte ji vychladnout a pak ještě vychladit v lednici (lehce zhoustne).

5. Malou lžičkou opatrně vydlabejte z vajíček trochu bílé hmoty, důlky naplňte žlutou hmotou a vajíčka nechte znovu vychladit.

Velikonoční věnec

italian-easter-bread-4 Foto:

                                                                                                                       Foto: pinterest.com

Peče se z kynutého těsta – můžete použít třeba recept na jidáše nebo anglické mazanečky.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich dlouhé válečky, spleťte je do copu, stočte do věnce a konce k sobě přimáčkněte.

Věnec přeneste na plech vyložený papírem na pečení, vmáčkněte do něj šest natvrdo uvařených obarvených vajec a nechte ho ještě asi 20 minut kynout. Pak ho potřete rozšlehaným vejcem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova (trvá to asi 30 minut).

A ještě dva recepty na beránka:

Recept

Moravský třený beránek  Foto:

Moravský třený beránek

Velikonoce se blíží mílovými kroky a je načase přemýšlet, které dobroty připravíte na slavnostní stůl. Pokud ctíte tradice, bez beránka se neobejdete a my pro vás máme...

Recept

Beránek z ořechového těsta Foto:

Beránek z ořechového těsta

Těsto plné ořechů a vajec a lahůdková „pusinková srst“ – tohoto beránka si zamilujete na první ochutnání...

Další (nejen) velikonoční dobroty najdete v novém magazínu Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...

 

Mohlo by vás také zajímat:

Článek

Je libo jehněčí, kuře nebo panenku? Foto:

Jarní pečínky aneb Velikonoční maso 5x jinak

Největší svátky jara se, podobně jako Vánoce, slaví i dobrým jídlem a pitím. A maso by na svátečním stole rozhodně nemělo chybět.

 

Článek

Jsou veselé a každému udělají radost Foto:

Velikonoční cukroví: Krásná dekorace i dárek pro koledníky

Sladké cukroví nepatří jen k Vánocům. Upéct si ho můžete i na Velikonoce. Nejenže vypadá krásně. Udělá radost každému, kdo ho od vás dostane pro štěstí.

Článek

Budou vám chutnat! Foto:

Jarní polévky k večeři: Zahřejí, zasytí a nepřiberete po nich

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. S vidinou talíře s chutnou polévkou se nemůžete domů vracet neradi.

Horoskopy 2017

reklama

reklama