reklama

Sladké letní dobroty jako od babičky

Na přípravu vám bude stačit obyčejná pánev Foto:
Na přípravu vám bude stačit obyčejná pánev
Foto: Yummy Image

Když se na ně podíváte, nejspíš si vzpomenete na léto prozářené sluncem a babičku,která stojí u staré plotny a připravuje sladké a ty nejlepší dobroty na světě.

 

Lívance a palačinky mají jednu velkou výhodu – jsou to sladkosti, na jejichž přípravu nepotřebujete troubu. Stačí vám sporák nebo malá elektrická plotýnka, takže se dají dělat i na skromně vybavené chalupě nebo chatě, případně i v provizorní kuchyňce u stanu.

Ukážeme vám, jak tyhle notoricky známé dobroty ještě letně vylepšit, aby byly prostě dokonalé.

 

Lívance z kysaného mléka

74_livance z kysaneho mleka_017-159 Foto:

Co budete potřebovat:

• 250 g hladké mouky

• 5 dl kysaného mléka

• 2 vejce

• 1 lžíci krupicového cukru

• sůl

• olej na smažení

Na přelití a ozdobení:

• 1 sklenku zavařeniny (rybízové, borůvkové, malinové apod.)

• 1 žervé bez příchuti (nebo lučinu)

• 1 lžíci mléka

1. Žloutky rozšleháme v kysaném mléce, přidáme špetku soli, krupicový cukr a hladkou mouku a vše dobře rozmícháme, až vznikne hladké řidší lívancové těsto. Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme ho zlehka do těsta a upečeme z něj ve vymazaném lívanečníku nebo pánvi malé lívanečky.

2. V misce rozšleháme žervé (nebo lučinu) se lžící mléka na hladký krém.

3. Upečené lívanečky potřeme z jedné strany vrstvou zavařeniny, ozdobíme je rozšlehaným žervé (lučinou) a ihned podáváme.

TIP: Místo žervé či lučiny můžete lívance přelít i hustou zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. A vylepšete je ještě drobným letním ovocem (například borůvkami, jahodami, malinami apod.). Ovoce může být třeba i mírně rozvařené a přislazené.

 

Jemné palačinky s jablky a rybízovým sněhem

75_jemne palacinky s jablky_04-158 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2,5 dl mléka

• 2 vejce

• asi 3 lžíce hladké mouky (podle hustoty těsta)

• sůl

• olej na smažení

• rybíz na ozdobení (nemusí být)

Na jablkovou kaši:

• 500 g oloupaných jablek

• trochu citronové šťávy

• cukr podle chuti

Na rybízový sníh:

• 50 g krupicového cukru

• 1 bílek

• 1 lžíci rybízového džemu

1. Žloutky rozšleháme v mléce se špetkou soli a za postupného přisypávání mouky umícháme jemné řidší těsto, ve kterém nejsou žmolky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do připraveného těsta, z kterého upečeme na pánvi vytřené trochou oleje palačinky.

2. Oloupaná jablka nastrouháme, vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou doměkka. Hotovou kaši podle chuti osladíme a ochutíme citronovou šťávou.

3. Z bílku ušleháme pevný sníh, do kterého po lžících zašleháme cukr, pak přidáme rybízový džem a dobře promícháme.

4. Hotové palačinky potřeme jablečnou kaší, stočíme je, na povrchu ozdobíme ovocným sněhem (nejlépe pomocí cukrářského sáčku), případně i rybízem, a ihned podáváme.

TIP: Když do těsta vmícháte spolu s moukou i půl lžíce vanilkového pudinkového prášku, nebudou se palačinky trhat a půjdou i snáze zabalit.

 

Císařský trhanec s ovocem

76_trhanec s ovocem_013-160 Foto:

Co budete potřebovat:

• 120 g polohrubé mouky

• 2 vejce

• 2,5 dl mléka

• 25 g krupicového cukru

• špetku soli

• asi 80 g tuku na opečení

• ovoce (ideálně čerstvé, případně kompotované) na ozdobení

• vanilkový cukr na posypání

1. V míse rozšleháme žloutky s krupicovým cukrem. Postupně po částech vmícháme střídavě polohrubou mouku a mléko, až vznikne hladké polotekuté těsto bez žmolků. Přidáme do něj špetku soli a na závěr vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozehřejeme část tuku, nalijeme do něj čtvrtinu těsta a upečeme nejprve z jedné a pak i z druhé strany silnější omeletu. Roztrháme ji na pánvi dvěma vidličkami a ještě trochu opečeme.

2. Hotový trhanec přeložíme na talíř, posypeme vanilkovým cukrem, ozdobíme ovocem a ihned podáváme.

3. Stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta další tři trhance (nebo upečeme na velké pánvi jednu velkou silnou omeletu, roztrháme ji, opečeme a rozdělíme na čtyři porce).

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat: 

Článek

Malinový, borůvkový nebo s meruňkami? Foto:

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Zavřete oči a vzpomeňte si na prázdniny. Babička vytahuje z trouby horký koláč plný borůvek, malin nebo jiného ovoce a vy se už nemůžete dočkat, až vám kousek ukrojí.

Článek

Nanuky do vedra Foto:

Domácí nanuky do vedra: Tyhle určitě neznáte!

Vyrobte si vlastní zmrzlinu, jakou jste ještě nikde neochutnali.

Článek

S jahodami nebo s lososem? Foto:

Nápady z palačinek: Nasladko i naslano

Možná rádi experimentujete, možná jen občas nevíte, co se zbylými palačinkami. Ukážeme vám, že palačinky mohou vypadat i chutnat úplně jinak, než jak je znáte.


Horoskopy 2017

reklama

reklama