Prima maminka

28. července 2015 04:30

Anna Kopečková

Sladké letní dobroty jako od babičky

Když se na ně podíváte, nejspíš si vzpomenete na léto prozářené sluncem a babičku,která stojí u staré plotny a připravuje sladké a ty nejlepší dobroty na světě.

Lívance a palačinky mají jednu velkou výhodu – jsou to sladkosti, na jejichž přípravu nepotřebujete troubu. Stačí vám sporák nebo malá elektrická plotýnka, takže se dají dělat i na skromně vybavené chalupě nebo chatě, případně i v provizorní kuchyňce u stanu.

Ukážeme vám, jak tyhle notoricky známé dobroty ještě letně vylepšit, aby byly prostě dokonalé.

Lívance z kysaného mléka

Co budete potřebovat:

• 250 g hladké mouky

• 5 dl kysaného mléka

• 2 vejce

• 1 lžíci krupicového cukru

• sůl

• olej na smažení

Na přelití a ozdobení:

• 1 sklenku zavařeniny (rybízové, borůvkové, malinové apod.)

• 1 žervé bez příchuti (nebo lučinu)

• 1 lžíci mléka

1. Žloutky rozšleháme v kysaném mléce, přidáme špetku soli, krupicový cukr a hladkou mouku a vše dobře rozmícháme, až vznikne hladké řidší lívancové těsto. Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme ho zlehka do těsta a upečeme z něj ve vymazaném lívanečníku nebo pánvi malé lívanečky.

2. V misce rozšleháme žervé (nebo lučinu) se lžící mléka na hladký krém.

3. Upečené lívanečky potřeme z jedné strany vrstvou zavařeniny, ozdobíme je rozšlehaným žervé (lučinou) a ihned podáváme.

TIP: Místo žervé či lučiny můžete lívance přelít i hustou zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. A vylepšete je ještě drobným letním ovocem (například borůvkami, jahodami, malinami apod.). Ovoce může být třeba i mírně rozvařené a přislazené.

Jemné palačinky s jablky a rybízovým sněhem

Co budete potřebovat:

• 2,5 dl mléka

• 2 vejce

• asi 3 lžíce hladké mouky (podle hustoty těsta)

• sůl

• olej na smažení

• rybíz na ozdobení (nemusí být)

Na jablkovou kaši:

• 500 g oloupaných jablek

• trochu citronové šťávy

• cukr podle chuti

Na rybízový sníh:

• 50 g krupicového cukru

• 1 bílek

• 1 lžíci rybízového džemu

1. Žloutky rozšleháme v mléce se špetkou soli a za postupného přisypávání mouky umícháme jemné řidší těsto, ve kterém nejsou žmolky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do připraveného těsta, z kterého upečeme na pánvi vytřené trochou oleje palačinky.

2. Oloupaná jablka nastrouháme, vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou doměkka. Hotovou kaši podle chuti osladíme a ochutíme citronovou šťávou.

3. Z bílku ušleháme pevný sníh, do kterého po lžících zašleháme cukr, pak přidáme rybízový džem a dobře promícháme.

4. Hotové palačinky potřeme jablečnou kaší, stočíme je, na povrchu ozdobíme ovocným sněhem (nejlépe pomocí cukrářského sáčku), případně i rybízem, a ihned podáváme.

TIP: Když do těsta vmícháte spolu s moukou i půl lžíce vanilkového pudinkového prášku, nebudou se palačinky trhat a půjdou i snáze zabalit.

Císařský trhanec s ovocem

Co budete potřebovat:

• 120 g polohrubé mouky

• 2 vejce

• 2,5 dl mléka

• 25 g krupicového cukru

• špetku soli

• asi 80 g tuku na opečení

• ovoce (ideálně čerstvé, případně kompotované) na ozdobení

• vanilkový cukr na posypání

1. V míse rozšleháme žloutky s krupicovým cukrem. Postupně po částech vmícháme střídavě polohrubou mouku a mléko, až vznikne hladké polotekuté těsto bez žmolků. Přidáme do něj špetku soli a na závěr vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozehřejeme část tuku, nalijeme do něj čtvrtinu těsta a upečeme nejprve z jedné a pak i z druhé strany silnější omeletu. Roztrháme ji na pánvi dvěma vidličkami a ještě trochu opečeme.

2. Hotový trhanec přeložíme na talíř, posypeme vanilkovým cukrem, ozdobíme ovocem a ihned podáváme.

3. Stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta další tři trhance (nebo upečeme na velké pánvi jednu velkou silnou omeletu, roztrháme ji, opečeme a rozdělíme na čtyři porce).

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.