reklama

Sladký tip na letní víkend: Malinová šarlota

Tomu lze těžko odolat Foto:
Tomu lze těžko odolat
Foto: Yummy Image

V kulinářském světě existují pokrmy, jejichž jméno zná skoro každý. Výjimkou nejsou ani dezerty, které svůj věhlas získaly nejen kvůli spojení se slavnými osobnostmi historie, ale i proto, že jsou opravdu dobré, na pohled lákavé, zkrátka dokonalé. A taková je i šarlota nebo chcete-li Charlotte.

Tenhle dezert prý získal pojmenování po manželce zlověstného anglického krále Jiřího III. Tradičně se připravuje ve vyšší kulaté formě s rovnými stěnami. Někdy se Charlotta i peče a podává až po vychladnutí. Místo cukrářských piškotů se pak použijí nakrájené plátky toastového chleba a náplň tvoří třeba rozvařená a ochucená jablka.

My pro vás na léto máme samozřejmě nepečenou, lehčí a osvěžující verzi plnou ovoce, jemné tvarohovo-jogurtové náplně a s troškou dobrého alkoholu.

 

Malinová šarlota

malin šarlota Foto:

Co budete potřebovat:

• 50 g práškové želatiny

• 500 g malin

• 400 g měkkého tvarohu

• 150 g krupicového cukru

• 1 sáček vanilinového cukru

• 2 dl bílého jogurtu

• 0,4 dl brandy

• 3 bílky

• 20 oválných cukrářských piškotů

• červenou stuhu na ozdobení

 

1. Želatinu namočte do 1 dl vlažné vody, promíchejte a nechte 15 minut bobtnat.

2. Mezitím opláchněte maliny, nechte je odkapat, čtvrtinu odložte stranou a zbytek malin rozmixujte.

3. Tvaroh rozšlehejte s polovinou krupicového a vanilinového cukru, vmíchejte jogurt, rozmixované maliny a brandy. Nabobtnalou želatinu opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě nebo v teplé vodní lázni, až se rozpustí, a také ji vmíchejte do tvarohové hmoty. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylého krupicového a vanilinového cukru.

4. Hmotu naplňte do kulaté vyšší formy a nechte v chladu ztuhnout (asi 4 hodiny). Pak dno formy krátce ponořte do horké vody a šarlotu opatrně vyklopte na mísu. Kolem dokola ji obložte cukrářskými piškoty, ovažte širokou červenou stuhou a vršek ozdobte zbylými malinami, případně i smetanou ke šlehání ušlehanou se ztužovačem šlehačky.

Mohlo by vám taky chutnat: 

Článek

Malinový, borůvkový nebo s meruňkami? Foto:

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Zavřete oči a vzpomeňte si na prázdniny. Babička vytahuje z trouby horký koláč plný borůvek, malin nebo jiného ovoce a vy se už nemůžete dočkat, až vám kousek ukrojí.

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

Článek

Dáte si?  Foto:

Víkendové kuře 3x jinak

Víkend se blíží a nejspíš přemýšlíte, co budete vařit. My vám to trochu usnadíme.
Horoskopy 2017

reklama

reklama