reklama

Sněhové pečení: 11 receptů, které se rozplynou na jazyku

Nasladko nebo naslano? Foto:
Nasladko nebo naslano?
Foto: Výpečky.com

Zatímco ten venku je ledový, bez chuti a moc si ho neužijeme, váš domácí sníh bude hebký na dotek, roztaje vám maximálně v ústech a můžete ho mít, kdykoli se vám zachce.

Abyste vůbec mohli ze sněhu vařit nebo péct, musíte ho vyrobit. Není to tak těžké, jen je dobré dodržovat pár pravidel, aby byl výsledek opravdu nadýchaný a pevný.

PRAVIDLO PRVNÍ: dobré bílky

* Malá vejce

Na přípravu sněhu použijte čerstvá a nejlépe menší vejce. Ta totiž obsahují méně vody, než velká vejce, takže se sníh snadněji ušlehá a zůstane tuhý.

* Pozor na žloutek

Vejce rozklepávejte velmi opatrně a dbejte na to, abyste oddělili bílky od žloutků tak, aby v bílcích nezůstalo sebemenší množství žloutku. Jinak sníh neušleháte.

* Nechte je odpočinout

Sníh bude pevnější, když bílky v míse zakryjete mikrotenovou fólií a necháte je nejméně přes noc uložené v chladničce.

* Ohřejte je

Bílky nešlehejte hned po vyndání z chladničky, protože jsou příliš studené. Před šleháním je nechte stát alespoň půl hodiny v míse při pokojové teplotě, aby se ohřály.

 

PRAVIDLO DRUHÉ: Pryč s mastnotou

* Čisté mísy

Ke šlehání sněhu používejte kovové, skleněné nebo keramické mísy. Je důležité, aby nebyly ani trochu mastné. I když jsou dobře umyté, pro jistotu je před šleháním ještě vytřete půlkou citronu. Také metly na šlehání, vařečky nebo stěrky, kterými mícháte sníh, musí být zcela čisté. Bílky se zkrátka nesmí dostat do styku s žádnou mastnotou.

* Pozor na plasty

Pokud používáte plastové mísy, vyhněte si při přípravě sněhu mísám z měkčených plastů. Některé mohou obsahovat různé tukové složky, které brání dobrému ušlehání sněhu.

PRAVIDLO TŘETÍ: Správný postup

* Střední rychlost

Bílky šlehejte se špetkou soli a pokud používáte elektrický šlehač, zapněte ho zpočátku na střední rychlost. Zvyšovat ji můžete až ke konci šlehání nebo po přisypání cukru.

* Záleží i na cukru

Do sněhu používejte nejlépe extra jemný cukr na pečení nebo jemnou krupici. Moučkový cukr může obsahovat různé příměsi, které způsobují řídnutí sněhu.

* Přísady až na konec

Chcete-li do sněhu přidávat další přísady (například mleté mandle, ořechy, čokoládu nebo kokos), vmíchejte je do sněhu až na závěr opatrně a pomalu vařečkou nebo širokou stěrkou.

 

Základ už víte, tak můžeme začít. A pěkně sladce:

Růžová roláda s krémem z ricotty

3 Foto:                                                                                                                    Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 2 bílky

• špetku soli

• 80 g jemného krupicového cukru

• 60 g polohrubé mouky

• 1/2 lžičky jedlé sody

• 20 g rozpuštěného másla

Na náplň:

• 100 g cukru

• 2 květy růží (chemicky neošetřené)

• 50 g mražených jahod

• 100 g sýru Ricotta

• 100 g másla

• kandované růžové okvětní lístky růží na ozdobení (nemusí být)

1. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevna. Postupně přišlehejte cukr, pomalu vmíchejte mouku se sodou a nakonec zchladlé máslo. Těsto rozetřete na plech s papírem na pečení a upečte dozlatova při 180 °C.

2. Plát nechte trochu zchladnout, pak z něj stáhněte papír na pečení, seřízněte ho do tvaru obdélníku a odřezky uschovejte. Plát stočte mezi dvěma pláty pečícího papíru do rolády, zabalte ho do utěrky a nechte stát.

3. Mezitím svařte asi 2 dl vody s cukrem na sirup. Přidejte otrhané lístky z květů růží, krátce povařte, přidejte jahody a dále pomalu vařte do zhoustnutí. Směs propasírujte přes jemné sítko do mísy, přidejte ricottu, vyšlehejte do hladkého krému a vmíchejte změklé máslo a odkrojky těsta rozsekané v robotu na drť. Krém podle chuti přislaďte, dvě třetiny rozetřete na rozbalený plát těsta a znovu stočte do rolády. Potřete ji zbytkem krému a ozdobte kandovanými lístky.

 

Tahle pěna se sice nepeče, ale nemohli jsme ji vynechat. Mlsat se totiž dá i zdravě a velmi dietně:

Zeleninová pěna

2 Foto:                                                                                                               Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 10 g želatiny v plátcích

• 2 mladé karotky

• 1 kedlubnu

• 1 jarní cibulku

• 5 listů rukoly

• 4 bílky

• sůl

• bylinky, případně smetanu na ozdobení

1. Želatinu namočte do ledové vody a nechte ji nabobtnat. Karotky a půlku kedlubny oloupejte, nakrájejte na malé kostičky, krátce povařte v osolené vodě, zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a nechte odkapat.

2. Druhou oloupanou půlku kedlubny, očištěnou cibulku a rukolu uvařte v osolené vodě doměkka a sceďte. Asi 0,5 dl slitého vývaru ze zeleniny nalijte do mixéru, přidejte rukolu s cibulkou a kedlubnou a vše důkladně rozmixujte. Nabobtnalou želatinu vymačkejte, opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (trvá to jen několik vteřin), přidejte do mixéru a spolu se zeleninou znovu rozmixujte. Směs nalijte do misky a když zchladne a začne lehce tuhnout, vmíchejte do ní sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.

3. Pěnu naplňte do cukrářského sáčku bez trubičky a nastříkejte jí trochu na dno čtyř vyšších sklenic. Přidejte kostičky kedlubny a karotky a takto pokračujte ve vrstvách, dokud sklenice nenaplníte. Nakonec je ozdobte bylinkami, případně ušlehanou nebo zakysanou smetanou a podávejte s pečivem.

 

Ze sněhu se dá upéct i parádní večeře, kterou nepohrdnou ani ti, co maso nemusí:

Ořechovo-sýrový nákyp

profimedia-0029569977 Foto:                                                                                                                   Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 2 housky

• 110 g vlašských ořechů

• 50 g másla

• 1 stroužek česneku

• 2 dl smetany

• 4 vejce

• 80 g gorgonzoly

• 80 g nastrouhaného ementálu

• špetku muškátového květu

• 4 lžíce polohrubé mouky 

• sůl

1. Housky nakrájejte na kostky a pomalu osmahněte spolu s nasekanými ořechy na másle dozlatova. Ke konci přidejte ještě najemno nakrájený česnek. Směs nasypte do mísy, přilijte smetanu rozmixovanou se žloutky a gorgonzolou, vmíchejte nastrouhaný ementál a muškátový květ a podle chuti přisolte. Nakonec opatrně vmíchejte střídavě sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a mouku.

2. Těsto naplňte do vyšší kulaté formy vyložené papírem na pečení (můžete použít i čtyři menší formičky)tak, aby nesahalo až k okrajům, a pečte 30 – 40 minut při 170 °C (menší porce kratší dobu). Podávejte se zeleninovým salátem nebo vhodnou omáčkou (například smetanovou se sýrem). Nákyp je výborný i jako příloha k masu.

 

Máte rádi makronky? Tyhle placičky chutnají úplně stejně!

Sněhové placičky s malinovým krémem

1 Foto:                                                                                                                 Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• cukrový sirup (100 g krystalového cukru a 35 g vody)

• 2 bílky

• 25 g moučkového cukru

• 100 g mandlové moučky

• 100 g jemného krupicového cukru

• špetku červeného potravinářského barviva

Na náplň:

• 65 g smetany ke šlehání

• 1 květ růže

• 140 g bílé čokolády

• 50 g prolisovaných malin

1. Cukr a vodu na cukrový sirup svařte do zhoustnutí. Bílky vyšlehejte do sněhu, přidejte moučkový cukr a ušlehejte pevný sníh. Pomalu do něj přilévejte vařící sirup (musí mít teplotu přes 100 °C) a šlehejte asi 10 minut. Nakonec vmíchejte mandlovou moučku s krupicovým cukrem a potravinářské barvivo. Hmotu naplňte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech s papírem na pečení nastříkejte malé pusinky, které pečte 12 minut při 140 °C. Pak zvyšte teplotu na 150 °C a pečte dalších 10 minut.

2. Smetanu krátce povařte s opranými růžovými lístky, nechte alespoň 10 minut stát a přelijte přes sítko. Čokoládu rozpusťte, přilijte k ní zahřátou smetanu a když se směs spojí, přimíchejte prolisované maliny.

3. Krém nechte krátce vychladnout a pak jím slepte k sobě vždy dvě sněhové placičky.

Prima TIP:

Zkuste i tmavé placičky s mátovým likérem. Na placičky ušlehejte 2 velké bílky do tuha, vmíchejte 200 g krupicového cukru, po 100 gramech mletých ořechů a strouhaného kokosu a 3 lžíce kakaa. Placičky pečte 15 – 18 minut při 140 °C a pak je slepte po dvou krémem ze 120 g rozpuštěné bílé čokolády, 0,4 dl peprmintového likéru a dvou žloutků vyšlehaných s 50 g moučkového cukru.

Recept

Čokoládová pěna s chilli Foto:

Čokoládová pěna s chilli

Pokud neseženete čokoládu s chilli, můžete použít kvalitní hořkou čokoládu a poté, co ji rozpustíte, do ní vmíchejte špetku mletého chilli.

Recept

Pavlova s maracujou a mangem Foto:

Pavlova s maracujou a mangem

Světoznámý dezert Pavlova byl vytvořen speciáoně pro balerínu Annu Pavlovu a podával se s kiwi. Sněhovou pusinku ale můžete doplnit i jiným ovocem. Právě příjemnou...

 

Recept

Citrónový páj se sněhovou čepicí   Foto:

Citronový páj se sněhovou čepicí

Osvěžující dezert je velmi oblíbený právě pro svou svěží chuť a lehkou strukturu. Působí velmi efektně, a přitom příprava není příliš složitá. Podávejte ho vychladlý nebo...

Recept

Sněhové pusinky s kávou Foto:

Sněhové pusinky s kávou

Sněhové pusinky jsou skvělé samostatně jako klasické cukroví, ale můžete z nich připravit i tento lehoučký dezert, který poslouží jako sladká tečka za dobrým obědem nebo...

Recept

Čokoládové soufflé Foto:

Čokoládové suflé

Ve speciálu pořadu Teď vaří šéf připravil Zdeněk Pohlreich klasický francouzský dezert, čokoládové suflé. Jeho příprava je jednodušší, než se může na první pohled zdát,...

Recept

Kapustový nákyp se šunkou Foto:

Kapustový nákyp se šunkou

Kapustový nákyp můžete také připravit s těstovinami. Stačí vynechat toastový chléb a kapustovou hmotu smíchat s uvařenými flíčky nebo vrtulkami (fusilli).

Recept

Rýžový nákyp Foto:

Rýžový nákyp

Jestli z dob školních jídelen nesnášíte rýžový nákyp, my vám dnes dokážeme, že ho lze i milovat:). Zkuste mu dát novou šanci – s pořádnou čepicí a v roztomilých...

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Stačí mít doma pořád několik konzerv v zásobě Foto:

Recepty s tuňákem v konzervě aneb Jak snadno a rychle vykouzlit něco k večeři

Možná si budete říkat, proč byste se měli živit rybičkami z konzervy, když si je můžete připravit čerstvé. Je to jednoduché – nemusíte ho nikde složitě shánět a pak se...

Horoskopy 2017

reklama

reklama