reklama

Snídaně do postele aneb Jak si užít víkendová rána

Nasladko nebo naslano? Foto:
Nasladko nebo naslano?
Foto: Yummy Image

Kolikrát za život vám někdo přinesl snídani až do postele, i když jste nebyli nemocní? Udělejte si o víkendu čas a trochu se po ránu rozmazlujte.

Dohodněte se doma, že jednou uděláte snídani vy a podruhé váš partner. I když třeba vařit vůbec neumí, uvařit kávu nebo čaj určitě zvládne a přidat k tomu jogurt z lednice s miskou ovesných vloček nebo chleba namazaný máslem a marmeládou taky.

Ale jestli si to chcete opravdu užít, neměli byste se spokojit jen tak s nějakou obyčejnou snídaní, kterou si děláte i ve všední dny. Je přece víkend a stojí za to si trochu pochutnat na jídle, po kterém vám bude svět připadat zase trochu krásnější. Navíc je v neděli Den Matek a každá maminka by měla být (nejen) po ránu hezky rozmazlována.

Máme recepty pro ty, kteří touží po ránu po něčem křupavém, po něčem sladkém, po něčem teplém, i pro ty, kterým se nechce vstávat. 

Lívance s malinami

3 Foto:

Co budete potřebovat:

• 4 dl vlažného mléka

• 25 g cukru

• 15 g droždí

• 250 g polohrubé mouky

• 1 vejce

• špetku soli

• olej na opečení

Na doplnění:

• 200 g měkkého tvarohu

• 2 lžíce smetany

• cukr podle chuti

• krabičku čerstvých malin

1. Polovinu mléka rozmíchejte s cukrem a rozdrobeným droždím. Asi po 5 minutách přimíchejte mouku, zbylé vlažné mléko, vejce a špetku soli a těsto nechte asi 20 minut vykynout na teplém místě.

2. Mezitím rozšlehejte měkký tvaroh se smetanou a podle chuti oslaďte.

3. Z vykynutého těsta lijte na rozehřátou pánev vytřenou olejem lívance o průměru asi 12–15 cm. Na každý lívanec položte několik malin a když začnou okraje těsta zlátnout, opatrně lívanec otočte a dopečte i z druhé strany dozlatova. Na každý lívanec dejte kopeček tvarohového krému, posypte ho zbylými malinami, případně ještě moučkovým cukrem a ihned podávejte.

 

Sýrové muffiny s chřestem a šunkou

4 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 hrnky hladké mouky (1 hrnek = 250 ml)

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 1 lžičku cukru

• 1 lžičku soli

• 8 stonků zeleného chřestu

• 1 hrnek mléka

• 1/2 hrnku oleje

• 1 velké vejce

• 1/2 hrnku nastrouhaného sýru (nejlépe čedaru)

• 8 plátků krůtí šunky

1. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr a sůl. Stonky chřestu oloupejte, je-li třeba, odřízněte z nich zaschlé konce, stonky překrojte na třetiny a vložte asi na 3 minuty do vroucí osolené vody. Ihned je zchlaďte ve studené vodě a nechte odkapat.

2. V druhé míse rozšlehejte mléko s olejem a vejcem, směs nalijte do mísy s moučnou směsí, přidejte sýr a promíchejte.

3. Těsto rozdělte do osmi formiček na muffiny (naplňte je jen do dvou třetin). Chřest zatočte vždy po 3 kouscích do plátku šunky a vmáčkněte do středu každého muffinu. Chřest ještě obtočte páskem alobalu, aby se při pečení nepřipaloval, a muffiny pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Jako vhodný doplněk můžeme podávat nápoj připravený z kefíru a nasekaných bylinek a ochucený solí a citronovou šťávou.

 

Čokoládovo-banánové sendviče

1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 banány

• 100 g hořké čokolády

• 50 g másla

• 8 plátků toastového chleba

• 2 lžíce moučkového cukru

1. Banány oloupejte a nakrájejte na kolečka. Čokoládu rozlámejte na jednotlivé dílky.

2. Sendvičovač rozehřejte, spodní díl vytřete lehce máslem a položte na něj vedle sebe dva plátky toastového chleba. Na každý rozložte plátky banánů a kousky čokolády a přiklopte je dalšími dvěma plátky chleba. Ty potřete na vrchu tence máslem, sendvičovač zavřete a sendviče upečte dozlatova.

3. Hotové sendviče podle chuti posypte moučkovým cukrem a ihned podávejte. Stejným způsobem připravte i zbylé dva sendviče.

Náš tip

V sendvičovači můžete výborně připravit i hemenex. Sendvičovač vytřete máslem a krátce v něm opečte 2 velké plátky šunky. Pak na každý plátek rozklepněte jedno vejce, osolte, opepřete a pečte 2–5 minut (podle toho, jak moc chcete mít žloutek tuhý). Hemenex podávejte na opečených toastech.

 

Toasty s rukolou a vejcem

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 8 plátků toastového chleba (nebo 1 bílou veku)

• olivový olej

• 4 vejce

• 120 g rukoly

• sůl a mletý pepř

• 50 g nastrouhaného tvrdého sýru

1. Plátky toastového chleba skrojte do tvaru oválu (máte-li veku, nakrájejte ji na osm plátků). Chléb opečte v pánvi na troše oleje z obou stran dozlatova (nebo nasucho v troubě či v sendvičovači) a uložte v teple.

2. Vejce vložte do vroucí vody a uvařte je nahniličko, tedy asi 6–7 minut, podle velikosti.

3. Rukolu propláchněte, nechte odkapat a krátce orestujte v pánvi na lžíci oleje. Osolte ji, opepřete a rozdělte na opečené plátky chleba. Na každý položte půlku oloupaného vejce, posypte strouhaným sýrem a ihned podávejte.

TIP PRO RANNÍ SPÁČE

Pro ty, kteří si ráno raději přispí, než by něco kuchtili v kuchyni, je ideální slaný nákyp. Dá se totiž připravit večer a ráno ho jen upečete. Nakrájejte na kostky 50 g šunky nebo slaniny a 4 starší rohlíky, promíchejte se 4 rozšlehanými vejci, 50 g nahrubo nastrouhaného sýru a trochou mléka, osolte, opepřete, nalijte do vymazané formy a nechte do rána v chladu. Ráno vložte asi na 20 minut při 180 °C do trouby, trochu si zdřímněte a můžete podávat.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Toasty plné energie 1 Foto:

17 toastů, které vám po ránu dodají energii

Toast z celozrnného pečiva je jako snídaně ideální volba, protože je rychle hotový, a chutných možností, čím ho namazat a obložit, je opravdu mnoho.

Článek

Už víte, co si upečete k nedělní kávě? Foto:

Oslaďte si víkend: Tři moučníky, kterým neodoláte

Bez sladké tečky by nedělní oběd nebyl dokonalý.

Článek

Namalujte si svůj originální moučník Foto:

Romantické pečení: Malované rolády

Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji...


Horoskopy 2017

reklama

reklama