reklama

Super dezert na víkend: Jahodové tartaletky

Nemáte chuť? Foto:
Nemáte chuť?
Foto: Yummy Image

Jestli v cukrárnách toužebně koukáte po krásně nazdobených sladkých košíčcích, kterým se vznešeně říká tartaletky, udělejte si je sami doma. A kolik chcete!

Tento recept je dělaný přesně pro ty, kteří mají v oblibě malé dezerty, navíc plné ovoce. Vždyť co je malé, to je roztomilé. A k nakousnutí! Jen si to představte – křehoučké těsto, jemný krém a šťavnaté jahody.

 

Výhodou malých tartaletek je i to, že se s nikým nemusíte dohadovat, že dostal větší nebo menší kousek, než ostatní. Každý dostane svou tartaletku a hotovo.

Jejich příprava je jednodušší, než to na první pohled vypadá. Navíc si můžete korpusy upéct předem a případně dát do mrazáku. Pak už stačí jen udělat krém a tartaletky naplnit. Ale jestli se vám nechce piplat s malými koláčky, udělejte si prostě jeden velký v kulaté koláčové formě. Peče se sice déle, ale chutnat bude stejně.

 

Jahodové tartaletky

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 250 g hladké mouky

• 50 g moučkového cukru

• špetku soli

• 1 vejce

• 125 g změklého másla

Na náplň:

• 3 dl mléka

• 40 g cukru

• 1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

• 4 lžíce zakysané smetany

• 500 g jahod

Kromě toho:

• hladkou mouku na vál

• máslo na vymazání formiček

• moučkový cukr na poprášení

 

1. Prosátou mouku smíchejte s cukrem, špetkou soli a vejcem. Přidejte nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte asi 30 minut odpočívat v lednici.

tartaletkypostup-112 Foto:

2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenčí plát a formičkou z něj vykrojte kolečka.

tartaletkypostup-124 Foto:

3. Menší kulaté formičky vymažte lehce máslem, do každé vložte kolečko těsta a umačkejte ho prsty po obvodu formiček až k okrajům.

tartaletkypostup-130 Foto:

4. Těsto propíchejte na dně na několika místech vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Pokud chcete mít jistotu, že se těsto propeče rovnoměrně a zůstane na dně opravdu rovné a bez hrbolků, položte na těsto do každé formičky kolečko vystřižené z papíru na pečení a zasypte ho vrstvou suchých luštěnin (hrachem, fazolemi…). Formičky rozložte na plech, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte, dokud těsto nezačne na okrajích zlátnout (trvá to 8–10 minut).

tartaletkypostup-147 Foto:

5. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte pudink podle návodu na obalu. Zakryjte ho mikrotenovou fólií, aby se na něm neudělal škraloup, nechte ho vychladnout a pak do něj vmíchejte zakysanou smetanu.

tartaletkypostup-167 Foto:

6. Upečené vychladlé korpusy z těsta vyklopte opatrně z formiček (papír s fazolemi nejdříve odstraňte) a naplňte je připraveným krémem.

tartaletkypostup-180 Foto:

7. Očištěné jahody nakrájejte na plátky, koláčky jimi bohatě ozdobte a před podáváním je pocukrujte.

Hotovo:) Stačí uvařit kávu.

TIP: Krém i ovoce můžete samozřejmě různě obměňovat podle vlastní chuti. Můžete přidat i zelené lístky bylinek – máty nebo meduňky. A když ovoce přetřete pomocí štětečku rozpuštěnou želatinou, vydrží déle a neoschne.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Udělejte si z nich pití, salát nebo zmrzku:) Foto:

Okurky do vedra: 6 receptů, které vás osvěží

Z okurek se v horkých dnech dají vyrobit úžasné dobroty k jídlu i pití. Zkuste je!

Recept

Reveňové tartaletky  Foto:

Reveňové tartaletky

Rebarbora je jarní klasika. Zkuste ji tentokrát osvěžit jemnými kvítky černého bezu.

Článek

Už víte, co si upečete k nedělní kávě? Foto:

Oslaďte si víkend: Tři moučníky, kterým neodoláte

Bez sladké tečky by nedělní oběd nebyl dokonalý.

Horoskopy 2017

reklama

reklama