reklama

Sváteční menu podle šéfkuchaře: Jednoduše a netradičně

Ochutnejte a uvidíte, že to vůbec není špatné Foto:
Ochutnejte a uvidíte, že to vůbec není špatné
Foto: bileplus.cz

Přemýšlíte, jakými dobrotami obohatíte letos váš sváteční stůl? Stará dobrá klasika v podobě hutné české kuchyně se k tomuto ročnímu období sice hodí, ale proč nezkusit něco netradičního?

Můžete se inspirovat šéfkuchařem Michalem Nikodémem, který pro vás nachystal originální a chuťově vyvážené sváteční menu. A protože je Michal milovník sýrů, smetany, jogurtů a dalších produktů z mléka, nemohou tyto suroviny chybět ani v jeho receptech.

„Ačkoliv je v dnešní době módní vynechávat ve stravě lepek nebo třeba mléko, já sám si nedovedu představit, že bych s mléčnými výrobky nevařil. Mají jedinečnou a ničím nenahraditelnou chuť. Využívám je hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. A pokud má někdo problém s laktózovou intolerancí, může si už v dnešní době koupit mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy (nebo zcela bez laktózy). V případě alergie na mléko je možné zkusit, zda se objeví alergická reakce i po konzumaci tepelně zpracovaných pokrmů, třeba u pečených koláčů, kdy se přidává mléko do těsta,“ říká Michal Nikodém.

A jaké menu si šéfkuchař připravil?

 

Krůtí prsa s jablky na kari

bile_plus_6 Foto:

Co budete potřebovat:

  • 600 g krůtích prsíček
  • 2+2 kávové lžičky kurkumy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velké jablko
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl a mletý pepř
  • hrst koriandrové natě
  • 1 lžíci černého sezamu

 

Postup:

1. Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat.

2. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí. Maso osolíme a zprudka v pánvi orestujeme tak, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměme ho a dáme stranou.

3. Na stejné pánvi na středním plameni rozehřejeme 2 lžíce ghí. Vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Přidáme česnek a zázvor a pozvolna restujeme ještě asi minutu. Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a podusíme 5 minut.

4. Do omáčky vrátíme orestované maso, necháme ho 2–4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží.

 

Ke krůtímu masu si můžete ještě připravit výborné zimní čatní:

Hruškovo-šafránové čatní

Co budete potřebovat:

  • 3 zralé hrušky
  • 1 větší cibuli šalotku
  • 2cm kousek čerstvého oloupaného a jemně nasekaného zázvoru
  • 1 jemně nasekaný stroužek česneku
  • 1 lžíci oleje
  • špetku šafránu
  • 80 g cukru krupice (2 lžíce)
  • 2 lžíce vinného octa
  • velkou hrst sušených brusinek

 

Postup:

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na něm (asi 3 minuty) nasekanou cibuli, česnek a zázvor. Přisypeme cukr a na středním plameni zahříváme, až začne karamelizovat. Zalijeme octem, přidáme šafrán, promícháme a necháme vyvařit tekutinu. Pak přilijeme asi 100 ml vody, uvedeme do varu, vložíme hrušky a brusinky a pomalu vaříme 3–5 minut, do měkka a do zhoustnutí.

 

 

Svátečný pekanový koláč

bile_plus_9 Foto:

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 230 g hladké mouky
  • špetku strouhané citronové kůry
  • špetku soli

Na náplň:

  • 160 g celých pekanových ořechů
  • 120 g javorového sirupu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 celá vejce
  • 4 žloutky
  • med nebo cukr na doslazení
  • dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

 

Postup:

1. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme kompaktní těsto, které necháme zabalené ve fólii 30 minut vychladit. Pak ho rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu o průměru asi 25 cm.

2. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.

3. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme je připravenou směsí. Koláč dáme opatrně do trouby vyhřáté na 160 °C (ideální je kombinace horkovzduchu se spodním pečením, koláč pak dáme do spodní části trouby) a pečeme asi 40 minut.

4. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

 

Domácí vaječný koňak

bile_plus_10 Foto:

Co budete potřebovat na přípravu 1 litru:

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 500 ml třtinového rumu (min. 35 % alkoholu)
  • 200 g krupicového cukru
  • 8 žloutků (160 g)
  • 1 vanilkový lusk
  • citronovou kůru (podle chuti)

 

Postup:

1. Mléko svaříme s vanilkou a citronovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.

2. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78 °C, až začne krém houstnout, a ihned ho přecedíme přes síto a necháme vychladit.

3. Studený krém vyšleháme v mixéru (nebo ponorným mixérem) a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.

4. Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.

Zdroj: bileplus.cz.

 

Článek

Vánočka s opečenými mandlemi a rozinkami Foto:

Videorecept: Vánočka s opečenými mandlemi a rozinkami

Cukroví už jistě voní v mnoha domácnostech, ale na vánočku se mnozí z vás teprve chystají. A proto jsme si pro vás připravili osvědčený recept a k tomu videonávod, jak...

Článek

Staročeská muzika vás dostane do nálady Foto:

Vánoční muzika: Nezahraje, ale bude vám po ní do zpěvu

Mezi tradiční štědrovečerní pokrmy dříve patřilo devatero pokrmů. Většinou šlo o levná postní jídla. Houbového kubu nejspíš znáte. Ale znáte i pokrm zvaný muzika?

Článek

Kapr se salátem, puding, pečená šunka nebo polévka z ibišku. Každá země má svou specialitu. Foto:

Vánoční dobroty ze světa: Inspirujte se!

Nejkrásnější svátky roku se slaví na celém světě, ale každá země, dokonce i oblast, si je slaví po svém a připravuje své tradiční vánoční speciality. Můžete ochutnat...


Horoskopy 2018

reklama

reklama