reklama

Sváteční pekanový máslový koláč

Sváteční pekanový máslový koláč Foto:
Sváteční pekanový máslový koláč
Foto: milkparade.eu

 

Křehké koláčové těsto se dá naplnit vším možným. Tahle verze je hodně voňavá, příjemně krémová a díky javorovému sirupu a pekanovým ořechům má neobvyklou chuť.

 

 

 

 

Co budete potřebovat :

Na křehké těsto na formu o průměru cca 25cm:

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 230 g hladké mouky
  • špetku strouhané citronové kůry
  • špetku soli

Na náplň:

  • 160 g celých pekanových ořechů
  • 120 g javorového sirupu
  • 150 ml smetany (30% tuku)
  • 2 celá vejce
  • 4 žloutky
  • med nebo cukr na doslazení
  • dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

 

Postup:

1. Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme ho 30 minut vychladit. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát a vyložíme jím koláčovou formu.

2. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.

š. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme je připravenou zálivkou. Koláč opatrně vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.

Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.

4. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

Horoskopy 2017

reklama

reklama