reklama

Těsto na pizzu: 6 nápadů, co z něj upéct

Co tentokrát zkusit něco originálnějšího, než pizzu? Foto:
Co tentokrát zkusit něco originálnějšího, než pizzu?
Foto: Marek Kučera a další

Pizza, jak ji známe, tedy kolo obložené vším možným, se dá udělat na nespočet různých způsobů. Ale stejně tak se dají nejrůznější dobroty upéct i z těsta na pizzu.

 

Abyste něco mohli začít tvořit, potřebujete samozřejmě dobré těsto. To se dá dnes už celkem jednoduše koupit hotové v supermarketech. Ale stejně tak ho lze snadno připravit doma. Stačí vám na to pár surovin. Můžete zkusit ověřený recept od ŠÉFA, ve kterém najdete i návod, jak připravit klasickou rajčatovou omáčku na pizzu, takzvané sugo. Nebo vyzkoušejte recept od Karolíny Kamberské (z pořadu Karolína, domácí kuchařka), která těsto vylepšuje kapkou piva.

A co se dá tedy z těsta na pizzu ještě vytvořit jiného, kromě klasické pizzy, calzone nebo pizza chleba, které všichni dobře známe z pizzerií? Máme pro vás pár super nápadů:

 

Chutná to jako pizza, ale není to pizza. Co to je? 

Pizza twist

pizza twist Foto:                                                                                                                   Foto: chefnini.com

Co budete potřebovat:

• 1 balení hotového těsta na pizzu (nebo 1 dávku domácího těsta na pizzu)

• rajčatovou omáčku na pizzu

• několik plátků šunky

• nastrouhanou mozzarellu na zapékání

• bazalku

• hladkou mouku na vál

1. Těsto na pizzu rozdělte na dvě části a každou rozválejte na pomoučeném válu na kruhový plát. Jeden plát potřete rajčatovou omáčkou, obložte plátky šunky, posypte mozzarellou a bazalkou. Zakryjte ho druhým plátem a okraje plátů k sobě po obvodu dobře přitiskněte prsty.

2. Vzniklé kolo přeneste na plech s papírem na pečení, nakrájejte ho kousek od středu směrem ven na užší výseče, každou zatočte do spirály a pečte 15–20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

 

Zapomeňte na klasické buchty, jaké pekla babička. Tyhle jsou taky voňavé, ale místo tvarohu nebo máku v nich objevíte spoustu jarních bylinek:

Bleskurychlé zelené buchty

bleskurychlé zelené buchty Foto:                                                                                                                    Foto: Marek Kučera

Co budete potřebovat:

• 1 balení hotového těsta na pizzu (nebo 1 dávku domácího těsta na pizzu)

• 4 lžíce rozpuštěného másla

• 2 velké stroužky česneku nasekané nadrobno nebo rozdrcené

• 1 lžíci nasekaného čerstvého kopru nebo jiné bylinky podle chuti

• 1 lžíci nasekané čerstvé pažitky nebo jarní cibulky

• 1–2 lžičky hrubé soli

 

1. Troubu předehřejte na 200 °C a vymažte důlky v 6důlkové formě na muffiny.

2. V míse dobře promíchejte máslo, česnek a bylinky. Rozbalte těsto na pizzu a potřete ho vzniklou směsí. Pak ho stočte a rozkrojte na 6 stejných dílků.

3. Dílky vložte do důlků formy řezem nahoru a poprašte je solí. Buchty pečte 18–20 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Pokud si chcete dát s buchtami trošku víc práce, připravte si vlastní kynuté těsto a pro ještě větší razanci je po upečení potřete rozpuštěným máslem, promíchaným s rozdrceným česnekem.

 

Pizza je fajn jídlo, ale když ji máte jíst někde za pochodu, různě se kroutí a není to úplně ideální. Někoho to nejspíš hodně štvalo, a tak vymyslel způsob, jak jíst pizzu mnohem elegantnějším a příjemnějším způsobem:

Pizza kornouty

pizza kornouty Foto:                                                                                                                    Foto: tablespoon.com

Co budete potřebovat:

• 1 balení hotového těsta na pizzu (nebo 1 dávku domácího těsta na pizzu)

• rajčatovou omáčku na pizzu (domácí nebo kupovanou)

• nakrájenou zeleninu, případně houby (papriky, rajčata, brokolici, cibuli, olivy, žampiony…)

• maso nebo uzeniny (orestované kousky kuřecího masa, nakrájenou šunku, salám… )

• nastrouhaný sýr vhodný na zapékání (ideálně mozzarellu)

• hladkou mouku na vál

 

1. Nejdřív si vyrobte „formičky“. Stačí vám na to čtvrtky papíru a alobal. Papír nakrájejte na trojúhelníky a stočte je do kornoutků. Ty pak pečlivě obalte alobalem.

2. Těsto na pizzu rozválejte na pomoučeném válu na plát a nakrájejte ho na čtverce (délka strany čtverce by měla odpovídat obvodu kornoutku na širším okraji).

3. Do jedné ruky vezměte kornoutek, jeho špičku položte do rohu čtverce těsta, kornoutek těstem obalte a strany k sobě dobře přitiskněte.

4. Obalené kornoutky pak rozložte na plech s papírem na pečení (špičkou nahoru) a pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud nezačne těsto lehce hnědnout.

5. Upečené kornoutky nechte trochu zchladnout a pak je opatrně sundejte z „formiček“. Nyní je buď můžete dát do vyšších formiček na pečení ve tvaru kalíšků (vhodné jsou i skleničky z varného skla), nebo je můžete po naplnění jen tak položit na plech. Ideální je, když je před pečením podložíte na širší straně kouskem alobalu, aby náplň při pečení z kornoutků nevytékala.

6. Do každého kalíšku dejte trochu omáčky na pizzu (maximálně do půlky kalíšku), přidejte maso, šunku nebo salám a nakrájenou zeleninu a nakonec nastrouhaný sýr.

7. Kalíšky dejte znovu do trouby a pečte ještě asi 10 minut, dokud se sýr neroztaví a nezačne zlátnout.

Na celý postup se můžete podívat ve fotogalerii: 

Pizza kornouty postup - Obrázek 1 Foto:

 

 

A co si upéct křupavou a voňavou dobrotu k vínu nebo pivu?

Česnekové uzlíky

česnekové uzlíky Foto:                                                                                                          Foto: rasamalaysia.com

Co budete potřebovat:

• 1 balení hotového těsta na pizzu (nebo 1 dávku domácího těsta na pizzu)

• 1 lžíci olivového oleje

• 3 lžíce másla

• 2 stroužky česneku

• 1 lžíci nasekané hladkolisté petrželky

• hrubozrnnou sůl

• hladkou mouku na vál

 

1. Těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu zakryjte utěrkou a druhou rozválejte na pomoučeném válu na čtverec o straně asi 25 cm. Rozkrojte ho na dva obdélníky a každý pak nakrájejte na 12 kratších širších proužků. Každý zavažte do uzlíku, položte na plech vyložený papírem na pečení a přikryjte utěrkou. To samé udělejte s druhou polovinou těsta.

2. Plechy s uzlíky dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 5 minut. Pak plechy obraťte, aby uzlíky které byly vzadu, byly vpředu, a pečte dalších asi 5 minut, dokud nejsou uzlíky propečené i uvnitř a na vrchu zlatavé.

3. Mezitím v kastrůlku rozehřejte olej s máslem, přidejte prolisované stroužky česneku a promíchejte. Odstavte z ohně a vmíchejte petrželku.

4. Horké uzlíky ihned potřete připravenou směsí, lehce posypte solí a podávejte je ještě teplé.

 

A dostáváme se do kategorie takzvaného food porna. Lahůdka pro všechny, kteří nehledí na kalorie:

Pizza dip

pizza dip Foto:                                                                                                               Foto: Buzzfeed.com

Co budete potřebovat:

• 1 balení těsta na pizzu (nebo 1 dávku domácího těsta na pizzu)

• 200 g krémového sýru (Lučina, Philadelphia…)

• 1 hrnek nastrouhané mozzarelly na zapékání

• 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu

• 1/2 hrnku ricotty

• 1/4 hrnku nakrájené čerstvé bazalky

• 6 stroužků česneku

• 1 lžičku paprikových vloček

• 1/2 hrnku másla

• 1/4 hrnku nasekané zelené petrželky

 

1. Těsto na pizzu rozdělte na 12–14 stejných kousků, z každého uválejte na pomoučeném válu kratší váleček, udělejte na něm uzlík a konce stočte pod něj.

2. Uzlíky naskládejte po obvodu kulaté vymazané zapékací misky, zakryjte ji mikrotenovou fólií a nechte stát 30 minut při pokojové teplotě.

3. V misce promíchejte všechny sýry s bazalkou, třemi prolisovanými stroužky česneku a paprikovými vločkami. Rozpuštěné máslo promíchejte s petrželkou a zbylými nasekanými stroužky česneku.

4. Z formy odstraňte fólii a do středu nalijte sýrovou směs. Uzlíky na vrchu potřete ochuceným máslem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pak troubu přepněte na gril a pečte ještě asi 2 minuty, až uzlíky začnou lehce hnědnout.

5. Formu vyndejte z trouby, uzlíky ještě jednou potřete ochuceným máslem a před podáváním nechte vše trochu zchladnout. Jezte tak, že si budete odtrhávat uzlíky těsta a namáčet je v dipu uprostřed.

 

Pizza těsto je také výborný základ na upečení plněného slaného věnce, což je trochu originálnější než klasický slaný štrúdl. Můžete ho naservírovat návštěvě nebo ho udělat rodině třeba k večeři.

Plněný slaný věnec

pizza věnec Foto:                                                                                                                       Foto: pillsbury.com

Co budete potřebovat:

• 1 balení těsta na pizzu (nebo 1 dávku domácího těsta na pizzu)

• libovolnou náplň

• máslo na potření

• strouhaný parmazán nebo jiný sýr na posypání

 

1. Rozválené těsto na pizzu nakrájejte na osm obdélníku, rozložte je v kruhu na plech vyložený papírem na pečení a každý ještě rozkrojte úhlopříčně na dva trojúhelníky.

2. Na těsto ve středu rozložte náplň. Může být klasická jako na pizzu (rajčatová omáčka, salám nebo šunka, cibule, nastrouhaný sýr... ) nebo můžete různě improvizovat. Výborná je třeba z nasekané, lehce povařené brokolice smíchané s vařenými nebo pečenými kousky kuřecího masa a nastrouhaným sýrem. 

3. Cípy těsta po obvodu postupně přehněte přes náplň směrem do středu, až vznikne věnec. Lehce ho na vrchu potřete rozpuštěným máslem, posypte nastrouhaným parmazánem a pečte 25–30 minut v troubě vyhřáté na 190 °C.

Na celý postup se podívejte ve fotogalerii:

pizza věnec postup - Obrázek 1 Foto:

 

 

Naladili jsme vás na něco dobrého? Vaříte a pečete rádi? Pak vám určitě udělá radost nové číslo časopisu Prima FRESH s více než 75 recepty. Přivolejte jaro s časopisem, který bude v prodeji už od 9. března!

Článek

Jarní koleda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si jarní koledu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Zbrusu nové číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti už od 9. března – a je plné receptů, které vám domů přivolají jaro.

 

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Konečně se můžete bez výčitek nacpat pizzou! Foto:

Dietní hit: Pizza placka z květáku. Bez mouky, bez lepku a s minimem kalorií!

Věděli jste, že placka na pizzu se dá udělat i bez mouky, a tudíž bez lepku a navíc dietně? Tenhle recept je hitem vegetariánské kuchyně posledních let a květák v něm...

Článek

Tomuhle neodoláte! Foto:

Dopnete rifle? Dejte si trifle!

Trifle je tradiční staroanglický dezert, který se většinou podává ve velké skleněné míse, aby vynikly jednotlivé vrstvy. Můžete ho ale podávat i ve skleničkách, aby každý...

Článek

S jahodami nebo s lososem? Foto:

Nápady z palačinek: Nasladko i naslano

Možná rádi experimentujete, možná jen občas nevíte, co se zbylými palačinkami. Ukážeme vám, že palačinky mohou vypadat i chutnat úplně jinak, než jak je znáte.

Článek

Hodí se na rodinnou večeři i romantiku pro dva Foto:

Večeře s lososem zavoní vám pod nosem

Losos je ryba dobrá a také voňavá. Takže až se rozhodnete ho připravit, můžete si být jistí, že vám budou sousedi závidět.

Horoskopy 2017

reklama

reklama