Trhací chleba: Super nápad na večírek

Jestli vás už nebaví obložené chlebíčky nebo jednohubky a hledáte něco jednoduchého a opravdu originálního, co bude všem chutnat, udělejte tenhle chleba. Bude roztrhaný a snědený dřív, než dopijete první skleničku vína.

Ideálním jídlem na každý večírek je takové, na které nepotřebujete moc surovin, které nemusíte dlouho připravovat, nezašpiníte si přitom celou kuchyni a spoustu nádobí a které je samozřejmě hrozně dobré. Tak tenhle chleba je přesně takový. A když ho ještě horký přinesete na stůl, nejspíš se ozve jen obdivné "Pááááni". A pak už se bude jen trhat.

Co budete potřebovat:

250 g žampionů + 1 lžíci másla na jejich opečení

sůl

1 lžíci nasekaného čerstvého tymiánu (nebo 1 lžičku sušeného)

1 menší chleba – ideální je malá Šumava (stačí asi pro 5 lidí, pokud máte větší společnost, sáhněte rovnou po velkém bochníku a přiměřeně zvyšte i množství ostatních ingrediencí)

350 g tučnějšího sýru – měl by mít alespoň 48 % tuku, takže na 35% Eidam zapomeňte, protože není po rozpečení tak vláčný, ideální je Gouda nebo třeba Provolone

1/2 hrnku rozpuštěného másla

2 jarní cibulky

2 lžičky nemletého máku

Nejdříve si připravte žampiony. Očistěte je, nakrájejte nadrobno a restujte je asi 5 minut v pánvi na másle. Přidejte tymián a ještě chvilku restujte. Pak žampiony osolte, odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Bochník si položte na prkénko a udělejte do něj ostrým nožem hlubší zářezy do tvaru mřížky. Dejte pozor, abyste bochník nerozkrojili, aby stále držel pohromadě. Pak ho položte na arch dvojitého alobalu.

Do zářezů v chlebu nejdříve rozdělte žampiony a zatlačte je pomocí lžičky dovnitř. Sýr nakrájejte na proužky a vtlačte je také do zářezů v chlebu.

V hrnku rozpusťte máslo a smíchejte ho s nadrobno nakrájenými jarními cibulkami a mákem. Směs rozdělte na chleba.

Naplněný chleba celý dobře zabalte do alobalu a položte na plech. Vložte ho do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 15 minut. Pak alobal na vrchu opatrně rozřízněte a rozevřete a chleba pečte ještě dalších 10–15 minut, dokud se sýr nezačne roztékat a chléb na vrchu zlátnout.

Hotovo, stačí chleba odnést na stůl a začít trhat.

Zkuste to i jinak

Aby to nebyla nuda, můžete náplň do chleba různě obměňovat. Zkuste jako sýr použít hermelín a místo žampionů zářezy v bochníku jen potřete rozpuštěným máslem smíchaným s pečeným rozmačkaným česnekem. Nebo si bochníček naplňte směsí různých sýrů – výborná je niva, hermelín a gouda. A můžete přidat i proužky šunky. V tomto případě se nemusíte bát trochu experimentovat.

Mohlo by vás také zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.