reklama

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Malinový, borůvkový nebo s meruňkami? Foto:
Malinový, borůvkový nebo s meruňkami?
Foto: Yummy Image

Zavřete oči a vzpomeňte si na prázdniny. Babička vytahuje z trouby horký koláč plný borůvek, malin nebo jiného ovoce a vy se už nemůžete dočkat, až vám kousek ukrojí.

 

Koláče, které se pečou v létě, patří k těm nejlepším. Nejen proto, že do nich můžete zužitkovat spoustu ovoce, které nasbíráte na zahradě nebo v lese, ale ono i pod slunečnou oblohou chutná tak nějak líp. A navíc vám jejich chuť a vůně připomene babičku. Tu nejlepší na světě, která pekla ty nejlepší koláče široko daleko. 

Upečte si sladkou vzpomínku:) 

Nasbírat borůvky, to dá docela práci. Tahle sladká odměna je pak opravdu zasloužená:

Borůvkový mřížkový koláč

2 Foto:

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 350 g hladké mouky

• 2 lžíce cukru

• špetku soli

• 220 g másla

• 3–5 lžic ledové vody

Na náplň:

• 2 lžíce citronové šťávy

• 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

• 2 lžíce kukuřičného škrobu

• 100 g cukru

• 600 g borůvek

Kromě toho:

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

• 1/2 rozšlehaného vejce a 1 lžíci mléka na potření

1. V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli, přidejte nakrájené máslo a míchejte asi 15 vteřin. Pak přilijte 3 lžíce ledové vody a vše rychle zpracujte na hladké těsto (podle potřeby přilijte ještě trochu vody). Těsto byste měli zpracovávat velmi rychle, jen necelou minutu. Z těsta vytvarujte kouli, kterou zploštěte, zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v chladu.

2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, přeneste ho do lehce vymazané a vysypané kulaté formy a přebývající těsto přes okraj seřízněte a uschovejte na mřížku. Formu zakryjte fólií a nechte před plněním ještě 30 minut v chladu.

3. V míse smíchejte citronovou kůru a šťávu, škrob a cukr a opatrně vmíchejte borůvky. Ze zbylého těsta utvořte několik válečků silných asi 5 mm. Náplň nalijte do formy s těstem, okraje těsta potřete vejcem rozmíchaným s mlékem a na povrchu vytvořte z válečků těsta mřížku. Také ji potřete vejcem a pečte asi 35–45 minut při 200 °C. Pokud těsto při pečení začne místy rychle hnědnout, zakryjte povrch alobalem.

 

Když nechcete péct jeden velký koláč, udělejte si malé koláčky. Nedají vám vůbec žádnou práci a navíc jsou hezky šťavnaté a jsou tak akorát do ruky:

Jogurtové koláčky s malinami

1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 300 g hladké mouky

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 1/2 lžičky jedlé sody

• 140 g cukru

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

• 1,5 dl bílého jogurtu

• 1 vejce

• 60 g rozpuštěného másla

• 300 g malin

• moučkový cukr na posypání

Na drobenku:

• 60 g polohrubé mouky

• 30 g másla

• 1 lžíci cukru

• špetku soli

1. Všechny přísady na drobenku promněte prsty a nechte vychladit.

2. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a sodou. Přidejte cukr (1 lžíci si nechte stranou), sůl, citronovou kůru a přilijte jogurt rozmíchaný se žloutkem a vlažným rozpuštěným máslem. Z bílku ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbylou lžíci cukru a zlehka ho vmíchejte do připraveného těsta.

3. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky na pečení, nalijte do nich těsto, na něj rozdělte maliny, posypte je připravenou drobenkou a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové koláčky nechte prochladnout, pak je opatrně vyloupněte z košíčků a poprašte moučkovým cukrem.

 

Tenhle koláč je naprosto univerzální a na odměření surovin vám bude stačit čtvrtlitrový hrnek. Když nebudete mít meruňky, klidně si ho upečte s rybízem, broskvemi nebo třeba višněmi.

Hrnkový meruňkový koláč

3 Foto:

(1 hrnek = 2,5 dl)

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek hrubé mouky

• 1 hrnek polohrubé mouky

• 1 hrnek krystalového cukru

• 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

• 1 vejce

• 1 hrnek mléka

• 1/2 hrnku oleje

• 800 g meruněk

• 50 g strouhanky

• moučkový cukr (podle kyselosti meruněk)

Kromě toho:

• tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy nebo plechu

1. Obě mouky smíchejte s cukrem a práškem do pečiva, přidejte vejce, mléko a olej a umíchejte těsto připomínající hustou kaši.

2. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy (nebo na plech), rozložte na něj půlky meruněk (vnitřní stranou nahoru a vypouklou stranou dolů) a posypte je nejprve strouhankou a pak moučkovým cukrem.

3. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a upečte dozlatova (asi 40 minut).

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Článek

S jahodami nebo s lososem? Foto:

Nápady z palačinek: Nasladko i naslano

Možná rádi experimentujete, možná jen občas nevíte, co se zbylými palačinkami. Ukážeme vám, že palačinky mohou vypadat i chutnat úplně jinak, než jak je znáte.

Článek

Nemáte chuť? Foto:

Super dezert na víkend: Jahodové tartaletky

Jestli v cukrárnách toužebně koukáte po krásně nazdobených sladkých košíčcích, kterým se vznešeně říká tartaletky, udělejte si je sami doma. A kolik chcete!

 


Horoskopy 2017

reklama

reklama