reklama

Upečte si vánoční perníčky: Recepty a spousta inspirace

Tak kdy začnete s pečením? Foto:
Tak kdy začnete s pečením?
Foto: Yummy Image a profimedia.cz

Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří a právě teď v listopadu je ta správná doba začít s jejich pečením, aby se stihly krásně rozležet.

Upéct opravdu dobré perníčky je umění. Jednak musíte mít dobrý recept. A v rodinách, kde takový mají, si ho předávají z generace na generaci jako poklad. Důležitá je i zručnost a trpělivost, které budete potřebovat při jejich zdobení, protože perníčky poslouží i jako krásná dekorace. A pak je tu čas, protože tohle cukroví se musí hezky rozležet, aby se jen rozplývalo na jazyku.

My vám poradíme nejen pár osvědčených receptů, ale ukážeme vám i něco nového. Zvonečky, hvězdičky, kolečka nebo stromečky peče z perníkového těsta každý. Co letos zkusit něco nového?

Aby hezky voněly

Velmi důležitou součástí, na které závisí vůně i chuť perníku, je koření. Kypřicí prášek do perníku již obsahuje kromě kypřidla i směs koření. Pokud použijete obyčejný kypřicí prášek nebo sodu, přidejte směs koření, která se prodává již hotová, nebo si ji namíchejte sami. Na 1 kg mouky potřebujete skořici, hřebíček, nové koření (vše 5 g), anýz a badyán (obojí 10 g) a vyškrábaná semínka z 1 vanilkového lusku. Vše smíchejte a utlučte.

Drobné perníčky potřebují po upečení nějakou dobu, aby změkly. Nechte je uležet v krabici s pevným víkem. Pokud perníčky nestihnete upéct s předstihem, uložte je do krabice a přidejte do ní jedno jablko. Perníčky změknou během jednoho či dvou dnů. 

ThinkstockPhotos-496024846 Foto:

Základní perníkové těsto 1

Co budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 180 g medu
  • 1 lžíci rumu
  • 2 vejce
  • vejce na potření 

1. Na vál prosejte mouku, cukr, kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Přidejte med, rum a vejce a vypracujte vláčné a lesklé těsto, které se nesmí lepit. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a uložte alespoň na 24 hodin do ledničky.

2. Pak těsto propracujte na pomoučeném válu, rozdělte na několik částí a každou rozválejte na placku silnou asi 4 mm, ze které vykrájejte požadované tvary. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 160–180 °C dozlatova. Ještě horké perníčky ihned po vyjmutí z trouby potřete rozšlehaným vejcem a rozložte na rovnou plochu. Jakmile perníčky dokonale vychladnou, můžete je ozdobit polevou.

ThinkstockPhotos-495842768 Foto:

 

Další recept je velmi jednoduchý a bez rumu:

Základní perníkové těsto 2

Co budete potřebovat:

  • 30 g tuku na pečení
  • 100 g medu
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody 
  • 1/2 lžičky mletého koření do perníku

1. V kovové míse ponořené do horké vodní lázně rozpusťte tuk s medem. Přimíchejte cukr, přišlehejte vejce a míchejte, dokud se nezačne tvořit pěna.

2. Mísu vyjměte z horké vodní lázně, postavte ji do studené vody a míchejte, dokud směs nezchladne. Přimíchejte mouku promíchanou se sodou a kořením, těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte ho rukama, dokud není hladké a pevné.

3. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte uležet v chladu.

Jak umíchat polevu

vánoční perníčky Foto:

Na zdobení je nejlepší klasická bílková poleva. Připravte si 160–200 g moučkového cukru (podle velikosti vejce) a dvakrát ho prosejte. Přidejte 1 bílek a 1 lžičku přecezené citronové šťávy a vše třete větší plochou vařečkou, dokud nevznikne hladká hustá leská bílá poleva (trvá to 15–20 minut).

* Je-li poleva moc hustá, zřeďte ji několika kapkami citronové šťávy, je-li naopak řídká, přidejte ještě trochu cukru.

* Hotovou polevu můžete podle chuti ještě obarvit potravinářskými barvami. Práškové barvy před přidáním do polevy rozmíchejte v několika kapkách citronové šťávy.

* Na zdobení tenkými linkami použijte malý kornoutek z papíru na pečení. Vystřihněte z něj trojúhelník, stočte ho do kornoutu a dobře stáhněte, aby měl ostrou špičku. Naplňte ho polevou a ihned začněte zdobit. Pracujte rychle, aby špička kornoutu nezaschla.

* Chcete-li zdobit polevou větší plochu, nakreslete si nejdříve tenkou linkou okraj a vnitřek pak polevou vyplňte a před dalším zdobením nechte důkladně zaschnout.

A ještě jeden naprosto vymazlený recept z food blogu Kitchenette.cz:

Vánoční perníčky Foto:

                                                                                                                  Foto: Kitchenette.cz

 

Klikněte si pro recept: Vánoční perníčky

A co z těsta upéct?

Koupačka

Sladké slečny budou do různých plavek s radostí oblékat všechny holčičky. A pánové, ti je naopak budou s radostí svlékat. Než je nakonec sní.

 

23_koupacka_018 (kopie) Foto:

                                                                                                               Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

Základní perníkové těsto • hladkou mouku na vál • barevné bílkové polevy • stříbrné cukrové perličky • sekanou čokoládu • barevná cukrová mikrosrdíčka

Na tvrdý papír si nakreslete ženskou postavu a několik různých plavek (jedno a dvoudílných, v podprsence můžeme naznačit i ňadra) a vystřihněte je. Perníkové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm, přiložte na něj vystřižené šablony a vykrojte jednu nebo dvě ženské postavy a několik různých plavek. Všechny tvary přeložte na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 160 °C do světle zlatavé barvy. Po vychladnutí ozdobte plavky, případně i postavy různě barevnými polevami a než zaschnou, dozdobte je perličkami, sekanou čokoládou a mikrosrdíčky.

PC perníčky

Ať chcete nebo ne, počítačová technika proniká do všech míst. Dokonce i do pečicí trouby...

21_PC pernicky_010 (kopie) Foto:

                                                                                                                      Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

Základní perníkové těsto • hladkou mouku na vál • barevné bílkové polevy

1. Perníkové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm a nakrájejte ho na čtverečky velké asi jako klávesy na počítačové klávesnici. Ze zbylého těsta vykrojte malé ruce s prsty, případně i symboly počítačových firem. Všechny tvary rozložte na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 160 °C do světle zlatavé barvy.

2. Po vychladnutí potřete čtverečky polevou obarvenou na modro a když zaschne, nakreslete na ně pomocí kornoutku stočeného z papíru na pečení bílou polevou tenkými linkami číslice, písmena a různé znaky, které jsou na počítačových klávesnicích (rovnítko, zavináč, šipku apod.).

 

Nebo si upečte sladké sněhuláky!

4fbafb8cfaadc7b7c831598c3856eb56 Foto:

                                                                                                           Foto: createdby-diane.com

Pokud nemáte formičky, nakreslete si na tvrdý papír postavičku sněhuláka, vystřihněte ji a vykrojte podle ní postavičky z rozváleného těsta. Po upečení je potřete bílou polevou a když zaschne, dozdobte sněhuláky černou polevou a udělejte jim nosy z kousku oranžového marcipánu.

Aby vám tajně nemizely

Hlavně v rodinách s dětmi se často napečené dobroty podezřele rychle kamsi ztrácejí. Jestli nechcete mít na Štědrý den poloprázdné krabice, udělejte si těsta víc a upečte dětem perníčkový adventní kalendář, aby nemusely tajně uzobávat. Je to jednoduché. Z těsta vykrojte 24 stejných nebo různých tvarů, do každého udělejte dírku na pověšení, upečte je a ozdobte podle vlastní fantazie. Můžete zdobit jen bílou polevou nebo adventní perníčky udělat hezky barevné. A na každý samozřejmě polevou napište i příslušné číslo. Po zaschnutí perníčky pověste na stužky nebo hezký provázek.

FotorCreated1 Foto:                                                                                                                  Foto: pinterest.com

Perníčky můžete využít i jako dekoraci na originální vánoční dort. A třeba i se svítící perníkovou chaloupkou!

dorty s perníčky Foto:                                                                                                                 Foto: Pinterest.com

 

Jde to i zdravěji

Perníčky se dají upéct i bez másla a vajec a vůbec nevadí, když klasickou mouku nahradíte celozrnnou.

Medové perníčky (nejen) na stromeček

profimedia-0090232478 Foto:

                                                                                                                      Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

  • 10 g vaječné náhražky Vajahit (asi 1 lžíci, prodává se v prodejnách se zdravou výživou)
  • 40 ml vody
  • 50 g tekutého medu
  • 30 g rostlinného tuku
  • 100 g moučkového cukru 
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1/2 lžičky mletého koření do perníku
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky

1. Vajahit rozmíchejte s vodou. Med smíchejte s rozehřátým tukem a za stálého míchání přidejte moučkový a vanilinový cukr, jedlou sodu, koření a nakonec celozrnnou mouku. Vše dobře promíchejte a vypracujte pevné těsto, které přeložte na pomoučený vál. Rozválejte ho na plát silný asi 0,4 cm a formičkou z něj vykrojte různé vánoční tvary (hvězdičky, zvonečky, stromečky apod.). V každém vykrojeném tvaru pak ještě vypíchněte malé kolečko na zavěšení.

2. Vykrojené tvary přeneste na plech vyložený papírem na pečení a zvolna upečte při 170 °C dozlatova. Upečené perníčky ihned přeložte na rovnou podložku a nechte vychladnout. Pak je ozdobte polevou a když zaschne, můžete je navléct na tenčí mašličky a zavěsit třeba na stromeček.

 

A když nebudete mít chuť nebo čas péct perníčky, můžete zkusit voňavé cukroví, které chutná velmi podobně:

Kořeněná perníková srdíčka

050_korenena pernikova srdicka_015 (kopie) Foto:

                                                                                                                     Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g cukru
  • 1 lžičku kypřicího prášku do perníku
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • špetku mleté skořice, mletého zázvoru, mletého bílého pepře a soli
  • 120 g másla nebo dobrého margarínu
  • 2 žloutky
  • bílou čokoládovou polevu na ozdobení

Na náplň:

  • 100 g švestkové marmelády (nejlépe domácí)
  • 1 dl červeného vína 
  • 1 lžíci medu

1. V míse smíchejte mouku s cukrem, práškem do perníku, citronovou kůrou, mletou skořicí, zázvorem, pepřem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo se žloutky a nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v chladu.

2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu, vykrojte z něj sudý počet srdíček a v polovině z nich vykrojte ještě ve středu malé srdíčko. Všechny tvary přeložte na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 150 °C dozlatova. Pak srdíčka ihned přeložte na rovnou podložku a nechte vychladnout.

3. Švestkovou marmeládu povařte asi 10 minut s vínem a medem a nechte vychladnout. Vychladlá srdíčka slepte po dvou ochucenou marmeládou (vždy jedno plné a jedno vykrojené) a nakonec je ozdobte tenkou linkou rozehřáté bílé čokoládové polevy a nechte zaschnout. Srdíčka je dobré nechat několik dnů rozležet v chladu.

 

Pro Staré Řeky byl perník symbolem dlouhého žití. I později, ve středověku, podávali perník těžce nemocným, neboť ho považovali za elixír života. Možná se nemýlili, kdo ví. Pro jistotu si nezapomeňte pár doma upečených perníčků pověsit na vánoční stromek.


Mohlo by vás taky bavit:

Článek

Vánoční pečení se letos prodraží Foto:

Vánoční cukroví se letos prodraží. Zkuste péct bez másla!

Letos si při pečení i nákupu vánočních cukrovinek budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. Spočítali jsme vám o kolik!

 

Článek

Stromeček z palety? Proč ne! Foto:

8 vánočních dekorací aneb Co si taky můžete vyrobit

Podívejte se, jakou krásnou vánoční výzdobu si můžete vlastnoručně udělat.

Článek

Vyneste se do čokoládového nebe Foto:

Cukroví pro čokoholiky: Hříšně dobré!

Jen máloco dokáže tak skvěle udělat Vánoce ještě sladší, než hříšně sladká čokoláda!


Horoskopy 2017

reklama

reklama