reklama

Upečte si zeleninu! Superjednoduché recepty, které vám budou chutnat

Stačí ji dobře ochutit a strčit do trouby Foto:
Stačí ji dobře ochutit a strčit do trouby
Foto: usa.loccitane.com

I když můžete chroupat zeleninu čerstvou, někdy prostě máte chuť na něco teplého a ne moc těžkého do žaludku. Proč si tedy zeleninu neupéct? Je to jednoduché a hrozně dobré.

 

Vlastně při tom ani nezašpiníte moc nádobí, protože vám bude stačit plech vyložený papírem na pečení, který šoupnete do rozpálené trouby. A než si stačíte vypít kafe nebo připravit talíře na stůl, bude to hotové:) 

 

Stačí si vybrat zeleninu, kterou máte rádi:

 

 

Cuketové hranolky s parmazánem

IMG_2270edit Foto:

                                                                                                       Foto: damndelicious.net

Co budete potřebovat:

• 4 menší cukety

• 1/2 hrnku strouhaného parmazánu 

• sušený tymián, oregano a bazalku (od každého 1/2 lžičky)

• 1/4 lžičky sušeného česneku

• sůl a mletý pepř

• 2 lžíce olivového oleje

• 2 lžíce nasekané zelené petrželky

1. Cukety omyjte a rozkrojte podélně na čtvrtiny nebo osminy.

2. V misce promíchejte parmazán, bylinky, česnek, sůl a pepř.

3. Nakrájené cukety rozložte na plech s papírem na pečení, pokapejte je olejem a posypte parmazánovou směsí. Plech dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut doměkka. Pak troubu přepněte na gril a pečte ještě 2–3 minuty, až cukety začnou hnědnout.

4. Podávejte ihned posypané nasekanou petrželkou.

 

Kořeněné pak choi

IMG_2439_thumb Foto:

                                                                                                   Foto: thewheatlesskitchen.com

Co budete potřebovat:

• 4 menší kusy pak choi (nebo 1 velký kus)

• 2 lžíce olivového oleje

• 2 lžičky sezamového oleje

• 2–3 lžíce sójové omáčky

• 2 prolisované stroužky česneku

• 2 lžičky paprikových (chilli) vloček (lze vynechat)

• 2 lžičky sezamových semínek

1. Pak choi omyjte a rozkrojte podélně na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti).

2. V misce promíchejte všechny zbylé suroviny.

3. Pak choi rozložte na plech vyložený papírem na pečení a důkladně ho potřete připravenou marinádou, aby se pokud možno dostala i mezi listy.

4. Plech dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 6–7 minut, až pak choi začne zlátnout. Podávejte ihned.

Nevíte, co je pak choi?

Někdy můžete narazit také na název bok choy. Je to vlastně čínské zelí (často tak neprávně říkáme pekingskému zelí) a trochu se podobá mangoldu. Seženete ho v asijských obchodech nebo i v běžných supermarketech, kde mají větší výběr zeleniny.

 

Květák s dipem z modrého sýru

FNK_Buffalo-Cauliflower-with-Blue-Cheese-Sauce_s4x3.jpg.rend.sni12col.landscape Foto:

                                                                                                          Foto: foodnetwork.com

Co budete potřebovat:

• 2 lžíce másla

• 1/4 hrnku chilli omáčky

• 1 lžíci čerstvé citronové šťávy

• 2 lžíce olivového oleje

• sůl

• 1/2 čerstvého květáku

Na dip:

• 1/3 hrnku zakysané smetany

• 2 lžíce rozdrobeného sýru s modrou plísní

• 1 lžíci mléka

• 2 lžičky majonézy

• špetku soli a pepře

1. Nejdřív si připravte dip. Všechny přísady prošlehejte v misce, zakryjte mikrotenovou fólií a uložte asi na 30 minut do lednice.

2. Do další misky nalijte rozpuštěné máslo, vmíchejte pálivou omáčku a citronovou šťávu.

3. Ve velké míse promíchejte 1/2 hrnku vody, olivový olej a 1/4 lžičky soli. Přidejte květák rozebraný na růžičky a dobře ho ve směsi obalte. Růžičky rozložte na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20–25 minut, až začnou lehce hnědnout. Ochucené máslo znovu prošlehejte, potřete jím květákové růžičky a pečte dalších asi 5 minut.

4. Květák podávejte horký, doplněný připraveným dipem.

 

Restovaná brokolice s parmazánem

The-BEST-Roasted-Broccoli-www.SimplyScratch.com_-620x415 Foto:

                                                                                                          Foto: simplyscratch.com

Co budete potřebovat:

• 1 brokolici

• 3 lžíce olivového oleje

• sůl a mletý pepř

• asi 80 g parmazánu (podle chuti)

1. Z brokolice odkrojte tuhý stonek, rozdělte ji na růžičky, omyjte je a nechte odkapat. Pak je rozložte na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olejem a osolte. Plech dejte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte as 15 minut. Během pečení plech obraťte a brokolici lehce promíchejte, aby se rovnoměrně propekla.

2. Upečenou brokolici lehce opepřete, posypte nastrouhaným parmazánem a ihned podávejte.

 

Mohlo by vás taky zajímat:

Recept

Zelenina pečená na sicilský způsob Foto:

Zelenina pečená na sicilský způsob

Ideální letní příloha. Podávejte ji teplou s grilovaným nebo pečeným masem nebo rybou, nebo jako vegetariánské jídlo, do kterého přidáte ještě plechovku malých fazolí.

Recept

Zapečené zeleninové curry Foto:

Zapečené zeleninové curry

Pokud jste vegetariáni nebo jen nemáte chuť na maso, vyzkoušejte toto zapečené zeleninové curry.

Recept

Středomořské pečené brambůrky s rajčaty Foto:

Středomořské pečené brambůrky s rajčaty

Tyto středomořské brambůrky jsou skvělé jako příloha k masu, ale jsou tak dobré, že se dají podávat i jako hlavní chod samy o sobě.

Horoskopy 2017

reklama

reklama