reklama

Už máte nalito? Co třeba MOJITO?

Dáte si originál nebo nějakou vylepšenou ovocnou verzi? Foto:
Dáte si originál nebo nějakou vylepšenou ovocnou verzi?
Foto: Pinterest.com

Zamilujete se do něj po prvním ochutnání. Tenhle koktejl je trhákem každého léta. Voňavý, příjemně sladký, trošku kyselý a hlavně osvěžující.

Kde se vlastně vzalo? Mojito je původem z Kuby, kde se také neoficiálně stalo národním nápojem (lidově se mu říká tekutá Kuba). Ve světě ho pak rychle zpopularizovali Američané. Rád ho například popíjel Ernest Hemingway, ovšem bez cukru. Dnes ho s oblibou pijí lidé na celém světě. Na pláži, u barů na diskotékách, na lehátcích u bazénů nebo v křesílkách na zahradě pod letní noční oblohou.

A protože je mojito opravdu velmi populární koktejl, vznikají samozřejmě i jeho nejrůznější chuťové variace přidáním různých druhů ovoce nebo dokonce zeleniny (pár jich pro vás samozřejmě máme:)). Než je ale začnete zkoušet, je dobré osvojit si přípravu toho originálního:

Základ nápoje tvoří kvalitní bílý rum. Nejdříve do větší sklenice vymačkejte šťávu z limetky, přidejte dvě lžičky třtinového cukru a promíchejte. Pak přidejte asi osm lístků máty, pohár naplňte drceným ledem, přidejte 6 cl bílého rumu a obsah sklenice dobře promíchejte. Nakonec přilijte 5 cl sody a opět promíchejte. Podávejte s brčkem. Pokud budete chtít nealkoholickou verzi, takzvané Virgin Mojito, nahraďte rum jablečným džusem.

A teď můžete experimentovat:

Jablečné mojito

DSC03216-620x930 Foto:

                                                                                                     Foto: chasingdelicious.com

Co budete potřebovat na 1 koktejl:

• 375 ml jablečného džusu

• 10 lístků čerstvé máty

• 1/4 lžičky cukru

• 75 ml bílého rumu

• 15 ml čerstvé limetkové šťávy

• led

• 90 ml sody

Jablečný džus svařte v kastrůlku na třetinu (75 ml) a nechte vychladnout. Ve sklenici lehce podrťte dřevěnou paličkou nebo lžící lístky máty s cukrem. Přilijte studený svařený džus, rum a limetkovou šťávu, promíchejte a přisypte led. Sklenici dolijte sodou a lehce promíchejte.

Melounové mojito

Melounové mojito  Foto:

                                                                                                            Foto: melouny BOUQUET

Klikněte si pro recept: Melounové mojito

 

Okurkové mojito

cucumber-mojito-2 Foto:

                                                                                                     Foto: muybuenocookbook.com

Co budete potřebovat na 1 koktejl:

• 1 limetku

• 1/2 oloupané okurky

• 3–4 snítky čerstvé máty

• 1 lžíci cukru

• led

• 60 ml bílého rumu

• 120 ml sody

Půlku limetky nakrájejte na měsíčky a lehce je podrťte ve sklenici dřevěnou paličkou nebo lžící s lístky máty a cukrem. Ze zbylé půlky limetky vymačkejte šťávu, rozmixujte ji s okurkou, přilijte do sklenice a přidejte led. Přilijte rum a nakonec sklenici dolijte sodou.

 

Grepové mojito

mwa103106_spr08_gfruit_moji_xl Foto:

                                                                                                       Foto: marthastewart.com

Co budete potřebovat na 4 koktejly:

• 1/3 hrnku cukru (1 hrnek = 250 ml)

• 1/2 hrnku vody

• 1/2 hrnku lístků čerstvé máty + pár snítek na ozdobení

• 1 červený grapefruit

• 3/4 hrnku bílého rumu

• 3 hrnky ledu

• 1 hrnek sody

V kastrůlku přiveďte k varu cukr s vodou, odstavte z ohně, přidejte mátové lístky a nechte stát 10 minut. Pak směs přeceďte přes sítko do vhodné nádoby a nechte vychladnout. Lístky vyhoďte.

Grep dobře omyjte teplou vodou a pomocí škrabky z něj okrájejte kůru (jen vrchní část, ne bílou). Dejte ji do velké sklenice, přidejte rum, sklenici zakryjte a nechte stát 30 minut. Pak rum přeceďte přes sítko.

Z grepu vykrojte malým nožíkem jednotlivé dílky dužiny bez blanek a do každé sklenice dejte dva nebo tři. Pak do sklenic rozdělte tři čtvrtiny ledu, do každé vmíchejte 3 lžíce ochuceného rumu, 2 lžíce připraveného mátového sirupu a 1/4 hrnku sody. Sklenice doplňte zbylým ledem a ozdobte mátou.

 

Jahodové mojito

_MKU7317 (kopie) Foto:

                                                                            Foodstyling: Milena Volfová/Foto: Marek Kučera

Co budete potřebovat na 1 koktejl:

• 30 ml cukrového sirupu (rozvaru) viz TIP

• asi 3 jahody

• 4–5 snítek čerstvé máty

• 1/2 limetky

• 50 ml bílého rumu

• sodu na dolití

Ve vychlazené sklenici utřete barmanským tloučkem (nebo obrácenou lžící) sirup s jahodami a lístky máty. Rozdrťte je hodně, aby se z nich uvolnilo co nejvíc vůně a šťávy. Do sklenice přidejte přecezenou šťávu z limetky, rum a dobře promíchejte. Sklenici naplňte ledem a dolijte sodou, ozdobte ji plátky jahod a lístky máty.

TIP: Pokud děláte koktejly často, bude se vám hodit větší množství cukrového rozvaru (sirupu). V chladu vydrží téměř nekonečně a na jeho přípravu budete potřebovat 500 ml vody a 500 g krupicového cukru. Povařte je v kastrolu, až se cukr úplně rozpustí.

Už máte nové číslo časopisu Prima FRESH?

Článek

Léto na zahradě s Prima FRESH  Foto:

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Jednoduchá, křupavá a strašně dobrá. Taková je italská bruschetta Foto:

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Tak jako my máme obložené chlebíčky nebo topinky, mají Italové bruschettu. Vychutnejte si ji za letních večerů. Třeba se sklenkou dobrého vína.

Článek

Příbory nepotřebujete, stačí trhat prsty Foto:

Trhací chleba: Super nápad na večírek

Jestli vás už nebaví obložené chlebíčky nebo jednohubky a hledáte něco jednoduchého a opravdu originálního, co bude všem chutnat, udělejte tenhle chleba. Bude roztrhaný a...

Článek

Namalujte si svůj originální moučník Foto:

Romantické pečení: Malované rolády

Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji...

Článek

crostini hlavní Foto:

CROSTINI aneb Geniální italské topinky 4x jinak

Nejsou náročné na čas ani na přípravu a dají se dělat v mnoha různých podobách a chutích.
Horoskopy 2017

reklama

reklama