reklama

Variace na velikonoční nádivku: Kterou si upečete?

Ve velikonoční nádivce by nemělo chybět něco zeleného Foto:
Ve velikonoční nádivce by nemělo chybět něco zeleného
Foto: profimedia

Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, který se připravuje na Bílou sobotu. A bylo by hodně nespravedlivé považovat ji jen za výplň, která se dává zpravidla do masa. Je totiž i vynikajícím samostatným jídlem, navíc je dobrá teplá i studená.

 

Kdysi studenou nádivku koledníci dokonce dostávali jako výslužku.

Do nádivek skvěle využijete první jarní kopřivy (pokud někde už alespoň trochu vyrostly) nebo jiné bylinky či plané rostliny. V zelených rostlinkách, které už stihly venku obrazit, je ukryta velká síla a mnoho zdraví prospěšných látek, které náš organismus po dlouhé zimě uvítá.

Dost důvodů, proč si letos nádivku upéct, nemyslíte?

Máme pro vás 6 prověřených receptů. Stačí si vybrat:

 

Jarní nádivka s kopřivami

Ve velikonoční nádivce by nemělo chybět něco zeleného Foto:

                                                                                                                   Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 8 rohlíků z předešlého dne

• 8 vajec

• 2 dl smetany ke šlehání

• 400  g mladých kopřiv

• 500 g vařeného uzeného masa

• 1 cibule

• 4 stroužky česneku

• 2 lžíce nasekané pažitky

• 1 lžička majoránky

• sůl a mletý pepř

• 2 lžíce oleje

• máslo na vymazání formy

1. Rohlíky nakrájejte na středně velké kostky, nasypte je do mísy a zalijte žloutky rozmíchanými ve smetaně.

2. Kopřivy důkladně operte, nasypte je do vroucí vody, asi po minutě je vyjměte a nasekejte. Přisypeme je do mísy s rohlíky, přidejte uzené maso nakrájené na kostičky, oloupanou cibuli nasekanou nadrobno, utřený česnek a nasekanou pažitku a majoránku. Směs osolte, opepřete a nakonec do ní vmíchejte olej a tuhý sníh ušlehaný z bílků.

3. Směs naplňte do máslem vymazané formy, povrch uhlaďte a nádivku pečte v trouě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut.

TIP: Když před pečením rozložíte na povrch několik plátků másla, bude nádivka upečená krásně dozlatova.

Nádivka s mandlemi a petrželkou

Co budete potřebovat:

• 2 housky

• 2 dl smetany

• sůl a mletý pepř

• 2 vejce

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 2 lžíce spařených, oloupaných a nastrouhaných mandlí

• 2 lžíce jemně nakrájené zelené petrželky

1. Housky nakrájejte na kostičky a nasypte do mísy. Smetanu lehce osolte, opepřete, rozmíchejte v ní žloutky a rozpuštěné máslo, nalijte ji na houskové kostičky a nechte nasáknout.

2. Nasáklé kostičky jemně promíchejte a přidejte k nim nastrouhané mandle a nakrájenou petrželku. Nakonec do směsi zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.

3. Směs naplňte do máslem vymazané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut dozlatova.

TIP: Využijte do nádivky i jiné jarní bylinky. Například řeřichu, případně popenec.

Nádivka plněná vejci

profimedia-0090200052 Foto:

                                                                                                                     Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 3 rohlíky z předešlého dne

• 1,5 dl mléka

• 250 g brokolice

• sůl

• 3 syrová vejce

• 200 g uzeného masa

• mletý pepř

• tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy

• 4 natvrdo uvařená vejce

1. Rohlíky nakrájejte na kostičky, nasypte do mísy, zalijte je mlékem a nechte nasáknout.

2. Brokolici omyjte, rozdělte na růžičky, vhoďte do vroucí osolené vody a povařte 3 – 4 minuty. Ihned je propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.

3. K namočenému pečivu přimíchejte syrové žloutky, uzené maso nakrájené na malé kostičky, opatrně brokolici a nádivku ochuťte solí a pepřem. Nakonec do nádivky po částech vmíchejte tuhý sníh ušlehaný ze tří bílků.

4. Polovinu nádivky naplňte do vymazané a vysypané formy (může být ve tvaru věnce), rozložte do ní oloupaná vařená vejce podélně rozkrojená na půlky a zakryjte je zbylou nádivkou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut dozlatova. Hotovou nádivku nechte asi 10 minut chladnout a teprve pak ji opatrně vyjměte z formy.

 

Nádivka s kopřivami, uzeným masem a ořechy

Co budete potřebovat:

• 300 g uzeného masa

• 1 jablko

• 2 housky

• 2 dl mléka

• 2 vejce

• 1 menší pórek

• hrst nasekaných kopřiv

• špetku mletého koriandru

• sůl a mletý pepř

• 100 g plátků anglické slaniny

• 100 g Nivy

• nasekané ořechy na posypání

1. Uzené maso a jablko zbavené jádřince nastrouhejte na hrubém struhadle.

2. Housky rozdrobte, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Pak k nim vmíchejte vejce, přidejte nakrájený pórek, nasekané kopřivy a nastrouhané maso s jablkem, ochuťte koriandrem, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

3. Zapékací mísu vyložte plátky slaniny, rozprostřete do ní připravenou nádivku a povrch posypte rozdrobenou Nivou. Vše vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte, dokud povrch nezrůžoví. Nádivku podávejte posypanou nasekanými ořechy.

Klasická velikonoční nádivka neboli hlavička

profimedia-0127906195 Foto:

                                                                                                                Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 200 g uzeného masa

• 200 g vařeného vepřového masa (pečeně, bůček)

• 200 g drůbežích jater

• 200 g slaniny

• 5 vajec

• 500 g strouhanky nebo housek nakrájených na kostičky

• 2 cibule

• 100 g tuku (nejlépe sádla)

• 3 dl mléka

• 1 dl černého piva

• 1 hrst nasekaných čerstvých bylinek (mladých kopřiv, pažitky, petrželky, listů pampelišek, popence…)

• muškátový oříšek

• sůl a mletý pepř

• tuk na vymazání pekáče

1. Na pánvi rozehřejte část tuku a zpěňte na něm jednu nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kousky nakrájená játra, osmahněte je, podlijte pivem, krátce poduste a přendejte na talíř.

2. V pánvi rozehřejte zbylý tuk a osmahněte na něm druhou nakrájenou cibuli. Přidejte směs bylinek, které jste předtím spařili horkou vodou a nasekali nadrobno, a krátce poduste.

3. Strouhanku nebo kostičky housek zalijte mlékem a nechte nasáknout.

4. Uzené a vepřové maso nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou slaninu, podušená játra, bylinkovou směs, strouhanku nebo housku a nakonec vmíchejte osolená a opepřená vejce okořeněná špetkou muškátového oříšku. Dobře promíchejte, směs naplňte do vymazaného pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Mohlo by vás také zajímat:

Článek

Velikonoční dekorace ženy Foto:

Velikonoční dekorace: Rychle a za pár korun!

Chcete pár nápadů, jak rychle a levně vyzdobit byt či dům na Velikonoce? My je pro vás máme!

Článek

Budou vám chutnat! Foto:

Jarní polévky k večeři: Zahřejí, zasytí a nepřiberete po nich

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. S vidinou talíře s chutnou polévkou se nemůžete domů vracet neradi.

Článek

Muži si k snídani mohou dopřát víc sacharidů i bílkovin, než ženy Foto:

Nesnídáte? Budete se víc přejídat!

Snídaně znamená zdravý start nového úspěšného dne. Nutriční poradci doporučují udělat si ráno čas a nevynechat ji. Přejídání nebo nucení do jídla ale prospěšné také není.

Horoskopy 2017

reklama

reklama