reklama

Večeře s lososem zavoní vám pod nosem

Hodí se na rodinnou večeři i romantiku pro dva Foto:
Hodí se na rodinnou večeři i romantiku pro dva
Foto: Yummy Image

Losos je ryba dobrá a také voňavá. Takže až se rozhodnete ho připravit, můžete si být jistí, že vám budou sousedi závidět.

Ačkoli je losos původně ryba mořská, odedávna patřil mezi oblíbené české ryby. A v současnosti také patří na našem trhu mezi ryby nejdostupnější. Nutno ale dodat, že dnešní lososi jsou jiní než dřív. Ti dnešní se pěstují v sádkách, zatímco dříve museli urazit 4000 km proti proudu řeky. Proto také obsahují více tuku, nicméně třeba oproti vepřovému masu je to stále dost značný rozdíl.

Losos navíc obsahuje řadu prospěšných látek, takže o jeho příznivém vlivu na naše zdraví nelze pochybovat. A co je nejdůležitější – je strašně dobrý a také nevyžaduje žádné složité úpravy.

Ukážeme vám, jak se dá s takovým kouskem syrového nebo i uzeného lososího masa chutně naložit.

Losos pečený v pepři

losos 1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 4 porce lososa bez kostí (ze střední části)

• sůl

• 1 limetku nebo citron

• hrubě mletý pepř

• 200 g másla

• 1 svazek zeleného chřestu

• 800 g menších brambor (nejlépe nových)

1. Porce lososa osolte, pokapejte šťávou z limetky nebo citronu, posypte pepřem, pokapejte rozehřátým máslem a takto připravené rybí maso uložte v chladu.

2. Pomocí škrabky na brambory oloupejte stonky chřestu do tří čtvrtin, hlavičky a horní třetiny stonků nechte neoloupané. Stonky pak svažte provázkem do svazečku. Brambory dobře omyjte a překrojte na půlky. Chřest vložte stonky dolů do hrnce s vroucí osolenou vodou a povařte 1 minutu. Vyjměte ho a nechte odkapat. Do stejné vody vložte brambory, uvařte je téměř doměkka a slijte.

3. Do zapékací mísy rozložte brambory a nakrájené spodní konce chřestu. Přidejte lososa a zapékejte 10 minut při 180 °C. Pak přidejte zbylé stonky chřestu a dopečte ještě 5 minut. Podávejte přelité zbylým máslem a s limetkou na dochucení.

 

Palačinkové věžičky s uzeným lososem

losos 2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 8 hotových palačinek (nejlépe domácích)

• 200 g crème fraîche (hustá zakysaná smetana)

• 1 limetku

• sůl a mletý pepř

• 100 g tenkých plátků uzeného lososa

• hrst zelených lístků (polníčku, rokety, kerblíku apod.)

1. Z palačinek vykrojte formičkou kolečka o průměru asi 6–7 cm, rozložte je na plech s papírem na pečení a vypečte je dozlatova a dokřupava v troubě vyhřáté na 150 °C.

2. Crème fraîche rozmíchejte se šťávou a nastrouhanou kůrou z limetky, osolte a opepřete.

3. Opečené palačinkové placičky potřete vrstvou krému, přidejte překrojený plátek lososa a zelený lístek a toto zopakujte ještě asi třikrát, až vzniknou věžičky. Podávejte ihned. 

 

Zapečené těstoviny s rukolou a lososem

losos 4 Foto:

Co budete potřebovat:

• 300 g těstovin farfalle (motýlci)

• sůl a mletý pepř

• 2 hrsti rukoly

• 300 g filetu z lososa

• 4 vejce

• 2,5 dl zakysané smetany

• 80 g nastrouhaného sýru (vhodná je například gouda nebo pikantnější gruyére)

• máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě “al dente” (pevnější na skus), propláchněte je studenou vodou a nechte odkapat v cedníku. Rukolu propláchněte studenou vodou, lososa zbavte kůže a nakrájejte na kousky.

2. V míse našlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete, přidejte sýr a dobře promíchejte. Přidejte těstoviny, rukolu a kousky lososa, opatrně promíchejte a směs naplňte do vymazané a vysypané zapékací formy. Vložte ji do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 30–40 minut (podle tvaru a velikosti formy), dokud těstoviny nezačnou na povrchu zlátnout.

TIP: Jestli vám nechutná rukola, nahraďte ji třeba hráškem (obyčejným nebo cukrovým), který krátce spaříte ve vroucí osolené vodě.

 

Pečené brambory s marinovaným lososem

losos 3 Foto:

Co budete potřebovat:

• 200 g zcela čerstvého lososa bez kůže a kostí, nejlépe nízké části od ocasu (lze použít i lososa uzeného)

• 1/2 lžičky cukru

• sůl

• 8 středních brambor

• 2 lžíce olivového oleje

• 200 g zakysané smetany

• 1 lžíci nasekaného kopru + 2 snítky na ozdobení

• 1 lžičku citronové šťávy

1. Čerstvé maso z lososa potřete cukrem smíchaným se lžičkou soli, zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte do druhého dne marinovat v chladničce (chcete-li dobu přípravy zkrátit, použijte lososa uzeného).

2. Brambory dobře omyjte, dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Po 15 minutách brambory slijte, nechte oschnout, pak je potřete olivovým olejem, rozložte na plech a v troubě vyhřáté na 250 °C je upečte doměkka.

3. Smetanu smíchejte s koprem, osolte ji a ochuťte citronovou šťávou.

4. Pečené brambory nechte částečně zchladnout, pak z nich odkrojte vršky (asi čtvrtinu), vydlabejte část dužiny a naplňte je ochucenou smetanou (asi čtvrtinu si nechte na ozdobení). Marinovaného lososa nakrájejte na plátky, rozdělte je na brambory a každou ozdobte kopečkem zbylé smetany a snítkou kopru.

 

Foto: Yummy Image

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Článek

Je libo salátek? Foto:

Saláty k večeři: Jsou svěží, zdravé a nebudete mít po nich hlad

Syrová zelenina se po zimě opět naplno vrací do našich jídelníčků. Využijte prvních vlaštovek v obchodech a na trzích a umíchejte si k večeři salát, za který vám váš...

Článek

Chutné a křupavé Foto:

Chutné a křupavé: 6 pádných důvodů, proč jíst ořechy

Jsou zdrojem zdraví a vitality. Vyberte si ty, které jsou pro vás nejlepší.

Článek

Guacamole 6x jinak Foto:

Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!

Tradiční mexická omáčka guacamole se dá udělat v mnoha obměnách. My vám jich pár ukážeme, včetně sladké varianty.

Horoskopy 2017

reklama

reklama