reklama

Vepřová panenka: 3 recepty, které vám budou chutnat

Jedno lepší, než druhé Foto:
Jedno lepší, než druhé
Foto: Yummy Image

Maso z vepřové panenky je skvělé. Je jemné, libové, bez kostí a nepotřebuje žádné složité úpravy. Máme pro vás tři recepty plné zeleniny, které stojí za vyzkoušení.

 

Vepřová panenka (říká se jí také panenská svíčková nebo panenská pečeně) je nejchutnější kousek vepřového masa a výborně se hodí na přípravu minutek nebo dušení. A nespornou výhodou je i to, že je o dost levnější než hovězí svíčková.

Jak si ji připravíte? Pro milovníky zeleniny a bylinek máme voňavý recept, který stačí doplnit kouskem křupavé bagety. Těm, kteří mají rádi jídla připravovaná v jednom pekáči, se budou líbit šťavnaté závitky pečené dohromady s bramborami. A nechybí ani recept pro "omáčkomily" v podobě jemného ragú s květákem. Tak na co máte chuť?

Pečená panenka na zelenině s tymiánem

11_pecena vepr panenka_016ok-3 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 vepřové panenky

• 5 stroužků česneku

• olivový olej

• 1 svazek tymiánu

• 500 g barevných paprik

• 1 cuketu

• mletý pepř a sůl

1. Vepřové panenky zbavte blanek, opláchněte, osušte, naložte do směsi prolisovaného česneku, 0,5 dl olivového oleje a několika nasekaných větviček tymiánu a nechte stát 2 hodiny při pokojové teplotě.

2. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na větší kousky, cuketu omyjte a nakrájejte na kolečka. Zeleninu zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozložte na dno zapékací mísy. Přidejte zbylé celé větvičky tymiánu a připravené maso i s marinádou, lehce ho osolte a opepřete.

3. Vše vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25–30 minut. Během pečení panenky otočte a zeleninu promíchejte.

4. Nakonec vyjměte větvičky tymiánu, maso nakrájejte na plátky a podávejte s upečenou zeleninou. Skvělou přílohou jsou čerstvě upečené nebo rozpečneé bagety pokapané panenským olivovým olejem.

 

Vepřové závitky se sýrem a rukolou

94_vepr zavitky se syrem a rukolou_006ok-2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 500 g vepřové panenky

• sůl

• 120 g sýru Madeland (nebo podobného sýru)

• 100 g rukoly

• 4 plátky tyrolského špeku

• olej nebo máslo na vymazání zapékací mísy

• čerstvou bazalku na posypání

Na doplnění:

• 100 g mozzarelly na zapékání (ne v nálevu)

• 80 g lučiny

• 4 lžíce 30% smetany

• 600 g oloupaných brambor

500 g zeleného nebo cukrového hrášku

1. Maso zbavte blanek, nakrájejte na 4 plátky, lehce je naklepejte a osolte. Do středu každého plátku položte kousek sýru a lístky rukoly a maso stočte do závitků. Každý obalte plátkem špeku a stáhněte provázkem.

2. Mozzarellu nastrouhejte a smíchejte s Lučinou a smetanou. Brambory nakrájejte na plátky, společně s hráškem je krátce spařte ve vroucí osolené vodě, nechte odkapat a rozložte na dno vymazané zapékací mísy.

3. Překryjte je mozzarellou se smetanou, navrch položte závitky, mísu přiklopte a pečete asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Pak zvyšte teplotu na 185 °C, mísu odkryjte a vše dopečte dozlatova. Podávejte posypané čerstvou bazalkou.

 

Panenka s květákovým ragú

071_kvetakove ragu_024-1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 1 menší květák

• 200 g oloupané karotky

• 100 g zeleného hrášku

• 60 g másla

• 1 menší cibuli

• 60 g hladké mouky

• 2,5 dl smetany na vaření

• špetku muškátového květu

• 500 g vepřové panenky

0,3 dl oleje

• sůl a čerstvě drcený pepř

1. V hrnci přiveďte k varu asi 7 dl vody, osolte ji a povařte v ní 2 minuty růžičky květáku a na kostičky nakrájenou karotku. Přidejte hrášek, nechte přejít varem, slijte přes síto do vhodné nádoby a vývar nechte vychladnout.

2. V kastrolu na másle nechte zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Zasypte ji moukou a při střední teplotě míchejte asi 3 minuty. Přilijte studený vývar ze zeleniny, rychle rozšlehejte a za stálého míchání nechte omáčku zhoustnout. Přidejte smetanu a muškátový květ a vařte zvolna asi 20 minut.

3. Mezitím panenku zbavte blanek, překrojte ji na polovinu a zprudka ji opečte ze všech stran na oleji. Osolte ji, opepřete a opékejte na středním ohni asi 5 minut.

4. Omáčku rozmixujte, přidejte do ní zeleninu a vše nalijte do pekáčku. Přidejte opečenou panenku, pekáček zakryjte a dejte na 20 minut do trouby vyhřáté na 160 °C. Pak maso vyjměte, zabalte do alobalu, nechte 5 minut odpočívat, teprve pak ho nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou se zeleninou. Vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo brambory.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Je libo salátek? Foto:

Saláty k večeři: Jsou svěží, zdravé a nebudete mít po nich hlad

Syrová zelenina se po zimě opět naplno vrací do našich jídelníčků. Využijte prvních vlaštovek v obchodech a na trzích a umíchejte si k večeři salát, za který vám váš...

Článek

Dáte si?  Foto:

Víkendové kuře 3x jinak

Víkend se blíží a nejspíš přemýšlíte, co budete vařit. My vám to trochu usnadíme.

Článek

Vepřová panenka jako špíz.  Foto:

Recepty z 5. dílu Rozpal to, šéfe! Vyzkoušejte je

Šéfovo menu tentokrát začíná tak trochu od konce, tedy přípravou sladké tečky. Proč? Z praktických důvodů. Naučte se jižanské smažené kuřátko s avokádovým salátem, rajčaty...

 


Horoskopy 2017

reklama

reklama