reklama

Víkendové kuře 3x jinak

Dáte si?  Foto:
Dáte si?
Foto: Johana Pošová a další

Víkend se blíží a nejspíš přemýšlíte, co budete vařit. My vám to trochu usnadíme.

 

Kuře se dá upéct na tisíce různých způsobů. Navíc to nedá moc práce. Stačí ho dobře okořenit, případně k němu něco ještě do pekáčku přidat a pak už jen hlídat, aby se na něm udělala dozlatova propečená kůrčička. Máme pro vás tři recepty, které určitě stojí za vyzkoušení.

 

 

Zkuste tentokrát kuře upéct třeba s česnekem a citronem, který dodá masu velmi svěží příchuť:

Celé kuře s citronem a česnekem

1MG_6036 CELÉ KUŘE_Fotor Foto:

                                                                                                                      Foto: Johana Pošová

PŘÍPRAVA: 100 MINUT

Co budete potřebovat:

• 1 chlazené kuře o váze asi 1,6 kg, opláchnuté a osušené

• 1–2 citrony, bio nebo velice pečlivě omyté teplou vodou

• 2 středně velké cibule

• 2 mrkve

• kousek celeru (běžného nebo řapíkatého)

• 1 palici česneku

• olivový olej

• sůl, pepř

• čerstvý rozmarýn a tymián

1. Asi půl hodiny před tím, než chcete kuře péct, ho vyndejte z ledničky. Troubu předehřejte na 240 °C. Cibuli oloupejte, zeleninu očistěte, případně oškrábejte a nakrájejte vše na větší kousky. Česnek rozdělte na stroužky.

2. Zeleninu rozložte do pekáče a zakapejte ji olivovým olejem. Kuře rovněž pokapejte olejem, osolte ho a opepřete a pak olej vmasírujte do kůže. Kůru citronu propíchejte špičkou ostrého nože (aby se uvolnily silice) nebo ho dejte na 40 vteřin do mikrovlnky, bude mít mnohem výraznější aroma. Citron rozpulte a vložte spolu s bylinkami do břišní dutiny kuřete, případně rozložte na zeleninu.

3. Kuře dejte do pekáče na zeleninu, vložte do trouby a teplotu snižte na 200 °C. Pečte kuře asi 1 hodinu a 20 minut, potírejte ho vypečenou šťávou, a pokud by se zelenina na dně připékala, podlévejte trochou horké vody.

Pokud máte rádi exotické chutě, zkuste tuto lehce pikantní a hodně voňavou úpravu:

 Kokosovo-limetkové kuře

coconut-and-lime-roasted-chicken Foto:

                                                                                                                               Foto: Donna Hay

PŘÍPRAVA: 110 MINUT

Co budete potřebovat:

Na kuře:

• 65 g dlouhozrnné rýže

• 1 stonek citronové trávy (jen bílou část)

• 2cm kousek čerstvého zázvoru

• 2 stroužky česneku

• 2 snítky čerstvého koriandru

• 2 lístky z kafírových limetek (viz TIP na konci receptu)

• 60 g nastrouhaného a nasucho opraženého kokosu

• 1 kuře o váze asi 1,6 kg, opláchnuté a osušené

• 60 ml rybí omáčky

• 45 g hnědého cukru

• 60 ml limetkové šťávy

Na podávání:

• 1 svazek pažitky

• drobné lístky čerstvé máty (nemusí být)

1. Rýži zalijte asi 250 ml vody a vařte ji asi 10 minut doměkka.

2. Mezitím do robotu nasypte jemně nasekanou citronovou trávu, přidejte oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, oloupané stroužky česneku, lístky čerstvého koriandru, nasekané kafírové lístky zbavené tuhých stonků a vše nasekejte najemno. Směs přesypte do mísy, přidejte uvařenou rýži a kokos a dobře promíchejte.

3. Kuře naplňte připravenou rýžovou směsí a nohy k sobě svažte provázkem. Do pekáčku nalijte 500 ml vody, přidejte rybí omáčku a hnědý cukr, pekáček postavte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak do pekáčku položte kuře prsíčky dolů a pečte 40 minut v troubě při 180 °C. Každých 15 minut kuře přelijte šťávou z pekáčku. Pak kuře otočte a pečte dalších 40 minut doměkka a dozlatova (opět ho průběžně přelévejte vypečenou šťávou).

4. Hotové kuře přelijte limetkovou šťávou. Podávejte ho na stoncích pažitky, které jste krátce spařili ve vroucí vodě a ihned zchladili v ledové vodě. Můžete ho ještě posypat drobnými lístky máty. Vypečenou šťávu z pekáčku podávejte zvlášť.

TIP

Kafírové listy jsou listy citrusovníku zvaného Kaffir (používají se z něj i limetky se zelenou hrbolatou slupkou). Mají velmi výraznou vůni, která se plně rozvine až při tepelné úpravě, a používají se proto ke zvýraznění citrusové chuti pokrmů. Téměř jistě je seženete, stejně jako ostatní exotické přísady, ve velkých asijských tržnicích. Mívají je i některé malé asijské obchody.

Kombinace kuřete s ovocem není nic neobvyklého. A tohle je opravdu šťavnaté:

Kuře s pomerančem a červenou cibulí

78faa1c2231a246d24f384068d3a3596 Foto:

                                                                                                                         Foto: Martha Stewart

PŘÍPRAVA: 85 MINUT

Co budete potřebovat:

• 2 pomeranče, nejlépe v bio kvalitě

• 2 červené cibule

• 1 stroužek česneku

• sůl

• 4 lžíce rozpuštěného másla

• 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého tymiánu + několik snítek

• 1 střední kuře, opláchnuté a osušené

1. Pomeranče omyjte, jeden rozpulte a vymačkejte z něj šťávu a pak oba nakrájejte na měsíčky.  Cibule oloupejte a také nakrájejte na měsíčky.

2. Prolisovaný česnek smíchejte se lžičkou soli, přidejte šťávu z pomeranče, máslo a nasekaný tymián a promíchejte. Kuře omyjte, opatrně prsty oddělte kůži na prsou od masa a polovinu česnekové směsi prsty vetřete mezi kůži a maso. Pak celé kuře osolte.

3. Do vnitřku kuřete dejte 2 měsíčky pomeranče, 1 měsíček cibule a několik snítek tymiánu. Kuře položte prsíčky nahoru do vymazaného pekáčku, křídla zasuňte pod kuře a stehna svažte k sobě kuchyňským provázkem. Kolem kuřete rozložte zbývající měsíčky pomeranče a cibule a pokapejte je lžící zbylé česnekové směsi.

4. Kuře vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 220 °C. Pak ho potřete zbylou česnekovou směsí, pomeranče a cibuli promíchejte, pekáč otočte a pečte ještě asi 15 minut. Vyndejte z pekáčku pomeranče a cibuli, pokud jsou zkaramelizované, kuře vraťte zpátky do trouby a pečte asi 10–15 minut, dokud není propečené i uvnitř (pokud píchnete do vnítřní strany stehna, musí vytékat čirá šťáva). Hotové kuře vyndejte z trouby a nechte 10 minut odpočívat. Podávejte ho s pomeranči a cibulí.

 

Mohlo by vás také zajímat:

 

Článek

Namalujte si svůj originální moučník Foto:

Romantické pečení: Malované rolády

Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji...

Článek

Článek

Jedlá soda zdaleka není dobrá jen na pečení Foto:

10 neobvyklých způsobů, jak doma využít jedlou sodu

Jedlá soda zdaleka nemusí sloužit jen jako kypřidlo do pečiva. Je to i dokonalý čísticí prostředek, který vám v domácnosti může hodně pomoci.

Horoskopy 2017

reklama

reklama