reklama

Víkendové maso: Nejlepší recepty s houbami

Dokonalá chuťová kombinace Foto:
Dokonalá chuťová kombinace
Foto: Thinkstock a Yummy Image

Maso i houby si můžete připravit samostatně, ale ještě lepší jsou, když je dáte dohromady.

 

Kdo má letos to štěstí a přinese si z lesa opravdový poklad v podobě čerstvých hub, určitě bude přemýšlet, jak s nimi co nejchutněji naložit. Pýchou každého houbaře by totiž nemělo být jen to, co si přinese domů v košíku, ale i to, co dobrého z hub dovede připravit. V tomto směru recepty, které kombinují houby s masem nikdy nezklamou. Je to dokonalá dvojice, která se skvěle chuťově doplňuje.

 

Takže jestli se i vy chystáte o víkendu jít si "zasportovat" někam do lesa, nezapomeňte si předtím pořídit kus dobrého masa, ať se pak už nemusíte ničím zdržovat. My pro vás máme malou inspiraci:

Hříbky se špikovanými prsíčky

3 Foto:

                                                                                                            Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 100 g anglické slaniny

• 4 kuřecí prsíčka

• sůl, mletý pepř a drcený kmín

• olej na opečení

• 200 g hříbků

• smetanu (nemusí být)

1. Slaninu nakrájejte na hranolky a prošpikujte jimi osolená kuřecí prsíčka. Opečte je z obou stran v pánvi na oleji a dejte ještě asi na 7 minut do vypnuté trouby, kterou jste předtím rozehřáli na 150 °C.

2. Mezitím očistěte hříbky, překrojte je na menší kousky (pokud máte malé hříbky, překrojte je na půlky), opečte je na oleji, osolte, opepřete a posypte drceným kmínem.

3. Prsíčka upravte spolu s hříbky na talíře a podávejte buď hned nebo je ještě přelijte trochou smetany a krátce prohřejte v troubě.

Prima tip: Jako přílohu si můžete připravit dušené kořeněné brambory. Jednu cibuli nakrájejte na kolečka a osmahněte na oleji. Přidejte 600 – 800 g oloupaných brambor nakrájených na kostky, osolte, opepřete, přidejte špetku tymiánu a bobkový list, podlijte do poloviny vodou a duste pod pokličkou, dokud nejsou brambory měkké a voda se neodpaří. Před podáváním brambory posypte pažitkou nebo petrželkou.

 

Bifteky s hříbky na jalovci

1 Foto:

                                                                                                                  Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 4 silnější plátky hovězí svíčkové (každý asi 150 –200 g)

• sůl a mletý pepř

• 1 lžíci bobulí jalovce + větvičky na ozdobení

• olej na opečení

• 2 lžíce másla

• 1 lžíci hladké mouky

• asi 2 dl vývaru

• worcesterskou omáčku

• 400 g menších hříbků

1. Plátky masa lehce naklepejte hranou ruky, shrňte do původního tvaru, osolte, opepřete a posypte hrubě nasekanými bobulemi jalovce (ty se nejí, protože jsou trpké, ale maso bude díky nim krásně vonět). Bifteky pokapejte olejem a nechte odležet v chladu nejlépe přes noc.

2. V pánvi rozehřejte olej a když se z něj začne kouřit, vložte do pánve odleželé bifteky ohřáté na pokojovou teplotu a zprudka je opečte z každé strany asi 3 - 4 minuty (takto budou na medium). Vyjměte je z pánve a uložte v troubě vyhřáté na 60 – 70 °C.

3. V pánvi s výpekem rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání ji opečte. Přidejte několik bobulí jalovce a studený vývar, promíchejte a zprudka svařte na hustou omáčku, kterou osolte, opepřete, dochuťte worcesterem a přeceďte. V druhé pánvičce rozehřejte olej, přidejte očištěné a překrájené hříbky, krátce je opečte, osolte a opepřete.

4. Bifteky upravte na talíře, doplňte je opečenými hříbky a voňavou omáčkou, každou porci ozdobte větvičkou čerstvého jalovce a ihned podávejte, například s pečenými bramborami nebo hranolky.

 

Hovězí guláš s houbami

0001 Foto:

                                                                                                            Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 5 cibulí

• 80 g oleje

• 800 g hovězí kližky

• mletou sladkou papriku, sůl, mletý pepř a kmín

• česnek podle chuti

• 60 g hladké mouky

• vodu nebo vývar na podlití

• 80 g čerstvých hub

• 1 velký rajčatový protlak

 

1. Najemno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji. Poprašte ji mletou paprikou, přidejte maso nakrájené na malé kousky, osolte, opepřete, okmínujte, přidejte rozetřený česnek a duste pod pokličkou téměř doměkka.

2. Pak trochu zvyšte plamen a všechnu šťávu vyduste až na tuk. Maso zaprašte moukou, za stálého míchání orestujte a podlijte vodou nebo vývarem. Přidejte očištěné houby nakrájené na kousky a protlak, promíchejte a guláš povařte, aby houby změkly. Nakonec ho dochuťte solí a pepřem a podávejte s chlebem nebo houskovým knedlíkem.

Prima tip: Do gulášů a různých omáček se používají zpravidla hříbky, kozáky, křemenáče, lišky nebo žampiony. Chutné jsou ale i jiné druhy hub. Třeba segedínský guláš z masáků (růžovek) nebo guláš z václavek, které je nutné spařit nejdříve vařící vodou a nechat vyluhovat.

 

Bůček plněný houbami

2 Foto:

                                                                                                              Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 200 g čerstvých (případně mražených) hub

• 50 g másla

• 2 stroužky česneku

• sůl a kmín

• 2 žemle

• 1,25 dl mléka

• 2 vejce

• 100 g anglické slaniny

• hrst nasekané zelené petrželky

• 100 g vepřových jater

• 800 g vepřového bůčku bez kostí

• 1 cibuli

1. Očištěné houby nakrájejte na plátky, lehce je poduste na másle spolu s plátky česneku, osolte a nechte zchladnout. Žemle nakrájejte na kostky, pokapejte mlékem, přidejte vychladlé houby, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, petrželku a játra, která jste nejdříve utřeli vidličkou. Směs promíchejte a podle chuti osolte.

2. Vykostěný bůček nařízněte ostrým nožem tak, abyste v něm vytvořili kapsu. Zevnitř ji osolte, naplňte do tří čtvrtin připravenou směsí a otvor zašijte nebo spíchněte kovovým špízem. Maso osolte, okmínujte, dejte do pekáčku, podlijte trochou vody, obložte nakrájenou cibulí a pečte zakryté asi 30 minut při 180 °C. Pak maso odkryjte, pokud je s kůží, tak ji nařízněte a za občasného přelévání šťávou dopečte při 160 °C doměkka a dozlatova.

3. Hotový bůček nakrájejte na plátky a podávejte buď teplý se špenátem a vařenými bramborami nebo studený se zeleninovým salátem či nakládanou zeleninou.

A jestli vám to nestačilo, tady je další nášup:

Recept

Houbový Stroganoff Foto:

Houbový Stroganoff

Elegantní jídlo, prý vymyšlené pro ruského šlechtice Stroganova, kombinuje telecí maso se žampiony a zakysanou smetanou. Ale maso můžete úplně vynechat a jídlo bude – a to...

 

Recept

Pečínka na česneku s houbami Foto:

Pečínka na česneku s houbami

Houby by byly dobré i samotné, ale když jich nasbíráte dost, promění obyčejný kus vepřového v hluboký chuťový zážitek. Za vydatné pomoci česneku, samozřejmě.

Recept

Pečené kuře s houbami Foto:

Pečené kuře s houbami

Co k nedělnímu obědu, aby si pochutnala celá rodina včetně dětí? Kuře – to nikdy nezklame. Stačí přidat brambory, houby a zjemnit smetanou.

Recept

Vepřové kotlety s Roquefortem a houbami Foto:

Vepřové kotlety s Roquefortem a houbami

Velmi výrazná, až ostrá chuť francouzského sýra s modrou plísní dodá kotletám nezaměnitelnou chuť a vytvoří se šťávou z masa výtečnou omáčku.

Horoskopy 2017

reklama

reklama