reklama

Vše, co potřebujete vědět o chlebu aneb Desatero kvalitního chleba

Poctivý chleba od dobrého pekaře je lahůdka Foto:
Poctivý chleba od dobrého pekaře je lahůdka
Foto: iStock

Chléb je základní lidská potravina již po tisíce let a také symbol života. Dnes navíc můžeme vybírat mezi tolika druhy, že si každý přijde na své. Jak ovšem poznat ten, který je vyroben pouze přírodním kvasem? Podle čeho vybírat chleba v obchodě? A jak ho správně skladovat a zamrazit?

Už jsme to zažili nejspíše všichni. Pokud vycestujeme na delší dobu do zahraničí, nejvíce nám schází právě poctivý český chléb.

Přestože jsou v posledních letech zmiňovány spíše exotické potraviny, dostává se zase do popředí i chléb. Zdá se, že nastává určité období jeho renesance. Je to nejen z důvodu pestré nabídky jeho sortimentu a relativně nízké ceny, ale především díky jeho výživovým vlastnostem a výjimečné chuti právě kvalitního českého chleba. Pronikněte trochu do jeho tajů.

chleba Foto:                                                                                                                        Foto: iStock

1. Kolik je druhů chleba?

Jedním slovem – nepočítaně. Jsou ale rozděleny na druhy a skupiny podle toho, jaký je v nich podíl mouky. U nás se tedy vyrábí chléb pšeničný, žitný, chléb žitno-pšeničný, chléb pšenično-žitný, chléb celozrnný (min.80 % celozrnné mouky), chléb vícezrnný (min.5 % vícezrnných obilnin) a chléb speciální (min.10 % speciálních plodin – olejnin, luštěnin, zeleniny, brambor apod.).

2. Vyšší podíl živého kvasu = vyšší kvalita chleba

Chléb je podle platné vyhlášky definován jako pekařský výrobek kypřený kvasem, popřípadě droždím. Má mít tvar veky, bochníku nebo formový. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádějí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního živého kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Starší generace preferuje „kyselejší“ chléb s klasickým živým kvasem a s vysokým podílem žitné mouky. Mladší generace si zase oblíbila chléb vyráběný modernější technologií s nižším podílem kvasu, který je kypřený droždím a obsahuje více mouky pšeničné než žitné.

3. Čerstvý, nebo ze zmrazeného polotovaru?

V poslední době jsou v obchodech stále častěji nabízeny pekařské výrobky dopékané ze zmrazeného polotovaru. Ty už dnes naštěstí snadno poznáte, protože je prodejce musí viditelně označit nápisem „ze zmrazeného polotovaru“.

4. Chléb není nezdravý

Chléb tvoří základ výživové pyramidy a kromě toho, že je zdrojem energie, obsahuje i řadu vitamínů skupiny B, je zdrojem vápníku a samozřejmě vlákniny, která má prebiotický účinek. Vyšší podíl žitné mouky v chlebu působí blahodárně také na peristaltiku střev a pomáhá při problémech se zácpou, stejně jako i ovesná či ječná mouka. „Žito má vysokou nutriční hodnotu a pestrou škálu minerálních látek. Chleby z celozrnné mouky příznivě působí na glykemický index – vyrovnávají hladinu cukru v krvi – a jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a esenciální mastné kyseliny. Při výběru chleba byste proto měli popřemýšlet, jaký druh a složení chleba je nejvhodnější pro vaše zdravotní potřeby. Samozřejmostí také je, aby vám chutnal,“ radí předseda Svazu pekařů Ing. Jaromír Dřízal.

5. Jak vypadá správně upečený chléb?

Správný tvar konzumního chleba by měl být pravidelný, neporušený, optimálně klenutý a bez ostrých hran. Kůrka kaštanově hnědá či zlatohnědá, stejnoměrně zabarvená, neporušená, popř. přiměřeně moučená, polotlustá a pružná.

„Vnitřek chleba neboli střídka by měla být stejnorodá, dobře propečená a zároveň vláčná, velmi pružná (po zmáčknutí se vrátí do původního tvaru), bez trhlin, stínů a vlhkých míst. Špatně propečená střídka se při krájení maže a celý výrobek je náchylný k plesnivění či hnilobě. Výjimkou jsou speciální celozrnné chleby, u nichž je i při velmi dobrém propečení střídka hutná a vlhká,“ doplňuje odborník.

6. Jak ho uchovávat?

Jestliže je chléb správně vyroben a propečen, jedná se o poměrně trvanlivou potravinu. V průběhu skladování se samozřejmě mění kvůli řadě fyzikálně-chemických reakcí. „Jedná se především o vysychání chleba, tedy o ztrátu elastičnosti střídky a její zvýšenou drobivost. Nejrychleji tento nežádoucí proces probíhá při teplotě 0–10 °C, proto chléb nikdy neskladujte v ledničce, ale ideálně při teplotě 20–25 °C zabalený do čisté utěrky, což umožní chlebu lépe dýchat. Nenechávejte chléb na vzduchu (vysušuje jej) a na světle (snižuje obsah vitamínů),“ radí odborník.

Je-li chléb ještě teplý nebo vlažný, před uložením ho vždycky nechte vychladnout. Teprve pak ho zabalte do čisté utěrky a uložte do tzv. chlebovky – nádoby na chléb, kterou byste měli pravidelně čistit. Nekrájejte chléb dopředu, aby nevyschnul. Ideální nůž by měl být zoubkovaný, s dostatečně tenkým ostřím.

7. Zamrazit, nebo ne?

Pokud nedokážete sníst všechen chléb nebo si rádi děláte železné zásoby, zamrazte jej. Své vlastnosti si při mrazírenských teplotách uchová až po několik měsíců. Mějte ale na paměti, že ho musíte dát zamrazit co nejčerstvější a vložit do uzavřených umělohmotných obalů. Pokud chleba nakrájíte na krajíce, oddělte je od sebe mikrotenovou fólií. V případě potřeby ho rozmrazujte samovolně při pokojové teplotě, můžete využít i rozmrazovací funkci mikrovlnné trouby.

8. Sledujte informace na obalu

Z etikety na baleném chlebu zjistíte důležité informace: název výrobku, druh a skupinu chleba, hmotnost, seznam složek, výživové hodnoty, alergeny, datum minimální trvanlivosti, výrobce a jeho adresu a zemi původu. Sledujte pečlivě informace na etiketě a vybírejte chléb dle svých individuálních potřeb.

9. Hledejte značky kvality

Hodně o kvalitě výrobku napoví značka, sledujte proto na obalu loga kvality. Nejznámějšími jsou Klasa a Regionální potravina. „Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zase zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pocházejí z domácí produkce,“ dodává Ing. Jaromír Dřízal.

10. Najděte si „svého pekaře“

Ročně se vyrobí v ČR okolo 300 tisíc tun chleba, což je denně 1 milion kusů. Co chléb, to originál. Na našem trhu působí okolo 700 pekáren a nabídka chlebového sortimentu je u nás jedna z nejpestřejších v Evropě. Chléb se prodává nejen v supermarketech, ale i ve zhruba 2500 specializovaných pekařských prodejnách. Zákazník si tedy může vybrat chléb podle svých chuťových a zdravotních preferencí. Pokud vám některý zachutná, požadujte po obchodnících, aby jej objednali od výrobce. Dobří obchodníci vám rádi vyhoví.

Zdroj: akademiekvality.cz.

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Příbory nepotřebujete, stačí trhat prsty Foto:

Trhací chleba: Super nápad na večírek

Jestli vás už nebaví obložené chlebíčky nebo jednohubky a hledáte něco jednoduchého a opravdu originálního, co bude všem chutnat, udělejte tenhle chleba. Bude roztrhaný a...

Článek

chleba a housky hlavní Foto:

Co se stane, když přestanete jíst chleba a housky?

Je dobré zbavit se bílé mouky, veškeré mouky, nebo dokonce všech sacharidů?

Článek

Taky chroupete "polystyreny"? Foto:

Pufované chlebíčky: Jsou opravdu vhodné při hubnutí?

V supermarketech je najdete hned vedle pečiva, na pultu, odkud na vás křičí, že jsou fit, light, slim, diet, racio, bio a kdovíco ještě. Pufované chlebíčky (lidově zvané...


Horoskopy 2017

reklama

reklama