reklama

Vyznáte se ve víně?

Dobré víno poznáte podle jedné základní věci - buď vám chutná nebo ne Foto:
Dobré víno poznáte podle jedné základní věci - buď vám chutná nebo ne
Foto: Thinkstock

Víno je úžasný nápoj a krásně se o něm povídá. Když o něm ovšem alespoň něco málo víte. Máme pro vás odpovědi na otázky, které si možná u sklenky vína často kladete. A v malém testu si pak můžete otestovat své vinařské znalosti.

Odpovědi na časté a velmi praktické otázky připravil odborník na slovo vzatý – Filip Jantač z firmy Global Wines, největšího českého dovozce zahraničních vín.

Do kdy je ideální zkonzumovat vína, která jsou určená k okamžité spotřebě?

Lehká růžová a bílá stolní vína zkonzumujte ideálně do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína pak do šesti měsíců. Ostatní stolní červená vína je pak dobré vypít zhruba do jednoho roku.

Jak nejlépe archivovat vína? Kde a v jakých podmínkách?

Nejlépe je skladovat vína ve speciálním sklepě, za ideální teploty, jež by měla být mezi 9 až 11 °C. Důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala. V případě, že by teplota nebyla stálá, mohou se začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65%. Víno dále vyžaduje temnotu a nesmíme zapomínat ani na správnou polohu lahví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve stále namočený, aby nevysychal a do lahve se nezačal dostávat vzduch.

Tip: Pokud nemáte možnost skladovat vína ve sklepě, zkuste speciální chladící vinotéky s nastavitelnou teplotou. Zde se uskladňují vína za podmínek, které si sami zvolíte. U vinoték je pak možné nastavit teplotu rozdílnou pro vína bílá a červená. Vinotéky mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o obsahu vinotéky, aniž byste narušovali vnitřní prostředí. Další často užívanou možností je pronájem vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu.

Filip Jantač z Global Wines Foto:

Filip Jantač z Global Wines

Dají se pořídit hodnotná vína za rozumnou cenu?

Hodnotou vína se obecně míní výhodný poměr ceny a kvality. Málokdy se však stane, že opravdu kvalitní víno stojí málo. Vyšší cena, než je kvalita uvnitř lahve, je bohužel velmi častý jev. Dobrou hodnotu dnes nejčastěji ve vinařském světě představují vína ze Španělska, Portugalska a obecně z oblastí, kde za kvalitní prací ještě nestojí velký věhlas. Za taková vína si vinaři zatím nemohou říct o standardní odměnu, ovšem kvalitou překvapují. Příkladem mohou být vznikající vinařství v jižní Francii, Sicílii nebo třeba v Argentině.

Jak uchovat víno v otevřené lahvi?

Chcete-li uchovat kvalitu vína v otevřené lahvi, musíte se zbavit vzduchu v lahvi. Nejlepší je použít vakuovou pumpu, odčerpat vzduch z lahve a zabránit tak oxidaci vína. Ta by ubrala vínu jeho chuť i vůni, tedy vlastnosti, jichž si na vinném moku tolik ceníme a které mu dávají nezaměnitelný charakter. Podle druhu vína ho pak můžete skladovat při optimální teplotě několik dní, maximálně však týden.

Vakuová pumpa Foto: Vakuová pumpaFoto: Global Wines

 

Jak použít vakuovou pumpu: Nedopitou láhev uzavřeme speciálním uzávěrem, na něj přiložíme vakuovou pumpu a přebytečný vzduch snadno vypumpujeme. To, že v lahvi již žádný vzduch nezbývá a víno je tak uchováno v bezpečí, nám oznámí zvuk zátky.

Jaká vína vydrží po otevření déle a která je naopak nutné dopít brzy?

Tradiční vína, zejména pak francouzská, vydrží o něco déle než ovocná vína z Nového světa, která často ztrácejí svou chuť již několik hodin po otevření. Některá francouzská červená vína jsou den po otevření dokonce chutnější. Alkoholizovaná vína, jako je například portské, vydrží delší dobu, přesto by však neměla být skladována otevřená déle než měsíc.

Proč má klasická vinná lahev objem 0,75 l?

Nebylo tomu tak totiž vždycky. Tento formát se ustálil teprve v době, kdy mechanická výroba lahví převážila nad originální výrobou. A právě lahev o objemu 0,75 litru zvítězila proto, že je dobře ovladatelná jednou rukou a navíc takové množství vína dokáže většinou člověk bez problémů vypít.

Otestujte své znalosti

Považujete se za znalce vína a myslíte si, že vás téměř žádný vinařský pojem nezaskočí? Pojďte si udělat rychlý test. Máme pro vás 6 termínů, na nichž si můžete ověřit své znalosti. A pokud je ještě neznáte, alespoň se něco nového naučíte.

Co je to barrique?

a) javorový sud

b) dubový sud

c) bukový sud

Správná odpověď: B. Je to dubový sud o objemu 225 l (tato velikost má optimální poměr styku vína se dřevem) původně z Bordeaux. Pro jejich výrobu se používají duby evropské nebo americké s výraznějším charakterem. Ve všech případech se jedná o dub bílý z rodu Genus Quercus. Při zrání v malých dubových sudech dochází mezi vínem a dřevem k látkové výměně, během které víno absorbuje řadu látek (laktony, aldehydy nebo třísloviny) ovlivňujících jeho budoucí chuť a charakter.

Barrikové sudy se však nepoužívají pouze pro to, aby se do vína dostal tón vanilky, ale hlavně z důvodů zrání v přirozeném prostředí. Sudy typu barrique lze však použít ke zrání vína pouze třikrát. Poté je jejich potenciál vyčerpaný a nemají vínu co předat.

 

Takto vypadají barrikové dubové sudy, v nichž zraje víno Foto: Takto vypadají barrikové dubové sudy, v nichž zraje vínoFoto: Global Wines

Co je fermentace?

a) zrání

b) louhování

c) kvašení

Správná odpověď: C. Jde o kvašení, během kterého se působením kvasinek přeměňuje hroznový cukr obsažený v moštu na alkohol a oxid uhličitý.

Co je zbytkový cukr?

a) cukr, kterým je nutné některá vína doslazovat

b) obsah cukru ve víně

c) cukr usazený na dně lahve

Správná odpověď: B. Pojmem zbytkový cukr se rozumí obsah cukru ve víně, který neprokvasil na alkohol. Vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, většinou kategorií výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno či slámové víno, se zpravidla vyznačují nižším obsahem alkoholu.

Jaká vína mají označení brut?

a) dezertní vína s obsahem zbytkového cukru do 12 g na 1 litr

b) tichá vína s obsahem zbytkového cukru do 12 g na 1 litr

c) šumivá vína s obsahem zbytkového cukru do 12 g na 1 litr

Správná odpověď: C. Místo označení brut se pro tato vína používá také mezinárodní označení vína Herb (tvrdé). Šumivá vína, která obsahují do 6 g zbytkového cukru na litr pak nazýváme Extra Brut. A mezinárodní označení je pak Extra Herb (přírodně tvrdé).

Co je to Cava?

a) špičkové šumivé víno vyrobené v Katalánsku

b) špičkové šumivé víno vyrobené v Bretani

c) špičkové šumivé víno vyrobené v Andalusii

Správná odpověď: A. Nejslavnější oblastí produkující perlivá vína je Champagne a pouze vína z tohoto regionu smějí nést toto označení. Špičková šumivá vína ze Španělska, vyrobená stejnou metodou, nesou označení Cava. Vyrábějí se v Sant Sadurní d´Anoja v Katalánsku již od roku 1872. Původně nesla vína název „Xampán“ – to se nelíbilo francouzským vinařům, protože se to příliš podobalo jejich označení. Od roku 1883 se používalo mnoho názvů, jako například „Espumosos” nebo „Spanish champagnes“, až se nakonec se ustálil název Cava.

Zajímavým faktem je, že vůbec nejprodávanější značkou šumivého vína na světě je právě šumivé víno ze Španělska značky Freixenet, tedy zástupce Cava. Každá dvacátá prodaná lahev šumivého vína nese na etiketě jméno Freixenet a každý rok pak toto vinařství vyprodukuje nad 200 milionů lahví.

Co je školení vína?

a) seminář o víně

b) metoda používaná při pěstování vína

c) technologický postup používaný při výrobě vína

Správná odpověď: C. Školením vína je označován technologický postup používaný při výrobě vína, jehož cílem je podporovat a usměrňovat přirozený vývoj vína, případně odstranit nežádoucí látky a tím zvýšit kvalitu.

 

O všem, co se točí kolem vína, je i seriál Vinaři, který můžete sledovat každou neděli ve 20.15 na Primě. Na co se můžete těšit již tuto neděli 2. listopadu? Podívejte se na upoutávku:

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama