reklama

Vzhůru ke grilům: 4 elegantní a voňavé recepty

Lehké kuřecí maso a spousta zeleniny! Foto:
Lehké kuřecí maso a spousta zeleniny!
Foto: Yummy Image

Každý milovník grilování se po zimě už nemůže dočkat, až znovu ucítí tu omamnou vůni linoucí se z rozpáleného grilu. Na nic nečekejte a hoďte taky něco na gril.

 

Pořádný kus masa na grilu je fajn, ale abychom to hned na začátku moc nepřepálili", máme pro vás čtyři recepty, které jsou plné zeleniny a zajímavě ochuceného kuřecího masa. Grilovanou zeleninu si můžete dát jako skvělý doplněk k masu místo zeleninového salátu, nebo si ji připravit i samotnou. Stačí ji doplnit čerstvou bagetou a třeba dobrým vínem a máte skvělou večeři.

 

Využijte krásného počasí a vzhůru ke grilům!

Kuřecí satay

1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 500 g kuřecích prsíček

• bambusové špejle

Na marinádu:

• 3 lžíce tmavého cukru

• 2 prolisované stroužky česneku

• 1 lžičku nastrouhané limetkové nebo citronové kůry

• 1 nadrobno nakrájenou thajskou nebo jalapeňo papričku bez semínek

• 1 lžičku mletého koriandru

• 1/2 lžičky kurkumy

• 1/2 lžičky mletého bílého pepře

• 1,5 dl kokosového mléka

• 3 lžíce rybí nebo světlé sójové omáčky

• 2 lžíce limetkové šťávy

1. Prsíčka nakrájejte po délce na tenké proužky a napíchejte je na špejle, které jste předtím namočili ve vodě.

2. Všechny přísady na marinádu kromě kokosového mléka, rybí omáčky a limetkové šťávy rozmačkejte v hmoždíři dohladka. Přilijte zbývající ingredience a dobře promíchejte. Připravené špízky zalijte marinádou a nechte v chladu 30 minut marinovat. V půlce marinování je otočte.

3. Špízky nechte odkapat a grilujte na rozpáleném dřevěném uhlí z každé strany asi 2 minuty, než maso zbělá.

TIP: Ke špízkům se výborně hodí arašídová omáčka: V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru a 2 nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek a krátce vše orestujte. Přidejte 50 g arašídového másla, 2 menší najemno nakrájené šalotky, 5 lžic rybí omáčky, 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 2 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého černého pepře a 2,5 dl kokosového mléka a pozvolna provařte, až je omáčka hustá, ale stále tekutá. Odstavte ji z ohně, nechte vychladnout a případně zřeďte trochou vody nebo dochuťte limetkou, cukrem či rybí omáčkou.

 

Grilované papriky s olivovým olejem

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 6 větších masitých paprik

• 2 dl panenského olivového oleje

• 2 prolisované stroužky česneku

• tymián (čerstvý nebo sušený)

• sůl

1. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je po délce na čtvrtiny a opečte na rozpáleném grilu, až se vytvoří černé puchýřky.

2. Papriky narovnejte do hlubší misky a zakapejte je olejem zahřátým na 50 °C rozmixovaným s česnekem a tymiánem.

3. Papriky můžete ještě zapéct na grilu a konzumovat teplé nebo je nechte do druhého dne uležet. Osolte je až těsně před podáváním. Doplňte je nejlépe čerstvým bílým chlebem a olivami.

TIP: tímto způsobem můžete papriky připravit i v rozpálené troubě zapnuté na klasické pečení.

 

Pikantní kuřecí placičky

4 Foto:

Co budete potřebovat:

• 200 g kuřecích prsíček

• 1 dl ledové vody

• 1 lžíci sójové omáčky Kikkoman

• 1 prolisovaný stroužek česneku

• 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého sušeného)

• 1 rozdrcenou sušenou chilli papričku

• kari nebo grilovací koření

• 1 vejce

• 1 lžičku solamylu

• 1 lžíci strouhanky

Na omáčku:

• 1 dl javorového sirupu

• 0,5 dl oleje

• 0,5 dl sójové omáčky Kikkoman

• 1 lžičku najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 1 prolisovaný stroužek česneku

• chilli podle chuti

1. Omyté maso nakrájejte na kostičky velké asi 2 x 2 cm a rozsekejte je v robotu najemno. Když se maso přestane v robotu točit, přidejte ledovou vodu a krátce vymixujte dohladka. Přidejte sójovou omáčku, česnek, zázvor, papričku, koření a vejce a vše promíchejte již bez robotu. Pak přidejte solamyl a strouhanku, promíchejte a hmotu uložte na 2 hodiny v chladu. (Pokud je hmota řídká, přidejte ještě trochu strouhanky, ale čím méně strouhanky použijete, tím šťavnatější bude výsledek.)

2. Všechny suroviny na omáčku smíchejte, mírně zahřejte a nechte vychladnout.

3. Z vychlazené masové hmoty vytvarujte v namočených dlaních malé placičky a opékejte je 7 minut z každé strany na mřížce rozehřátého grilu potřené slaninou nebo na alobalové misce. Podávejte je s připravenou omáčkou.

 

Rajčata s bazalkovou strouhankou

3 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 tvrdší housky

• 1 dl panenského olivového oleje

• 2 stroužky česneku

• 1/2 svazku čerstvé bazalky

• sůl a mletý pepř

• 4 zralá tužší rajčata

1. Housky nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. V pánvi nahřejte olivový olej, přidejte prolisovaný česnek a nechte ho zpěnit. Přidejte housku, promíchejte, odstavte z ohně, vmíchejte nasekané lístky bazalky, lehce osolte a opepřete.

2. Rajčata omyjte, rozkrojte na půlky a opečte je z obou stran na grilu. Vložte je do do alobalové misky a zasypte na vrchu připravenou vychladlou směsí. Dejte je opět na gril, přiklopte a pečte asi 5 minut při středním žáru. Podávejte s čerstvou bagetou.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

Článek

Jedno lepší, než druhé Foto:

Vepřová panenka: 3 recepty, které vám budou chutnat

Maso z vepřové panenky je skvělé. Je jemné, libové, bez kostí a nepotřebuje žádné složité úpravy. Máme pro vás tři recepty plné zeleniny, které stojí za vyzkoušení.

Článek

Které si vyberete?  Foto:

Víkendové špagety 5x jinak

Jaro se opět vrací a určitě vám bude lépe někde venku, než v kuchyni u plotny. Uvařte si rychlý oběd a vyrazte na výlet.


Horoskopy 2017

reklama

reklama