Celebrity

26. září 2024 15:03

Tomáš Durčák

Lékaři konečně zjistili, co skolilo Jiřinu Bohdalovou. Nepříjemná bakterie Yersinia

Strach o Jiřinu Bohdalovou

Původní spekulace o tom, že herečka Jiřina Bohdalová skončila na jednotce intenzivní péče kvůli otravě botulotoxinem, její ošetřující lékař profesor Petr Neužil brzy vyloučil. Nyní oznámil, že laboratorní testy odhalily původce vážných střevních potíží herečky. Je jím nepříjemná bakterie Yersinia, která každoročně podobné komplikace způsobí stovkám Čechů.

„Jde skutečně nejspíše o mikrobiální infekci, která je ve spojitosti s jídlem. Ale není to botulotoxin, je to jiná velmi raritní bakterie,“ konstatoval pro CNN Prima News profesor Neužil s tím, že přesného původce vážného stavu, do kterého se Jiřina Bohdalová dostala, zatím nevědí. Nyní už však mají jasno, což by její zotavení mělo jen uspíšit.

Mohlo by vás zajímat: Jsem kočka, která se ze všeho vylíže. Bohdalová poslala fanouškům první vzkaz z nemocnice

„Laboratorní testy vyloučily otravu botulotoxinem, ale potvrdily nákazu bakterií Yersinia enterocolitica,“ citoval doktora Neužila iDnes.cz. Zatímco různými virózami, jež vyvolávají nepříjemné střevní potíže, ročně trpí desítky tisíc Čechů, bakterií Yersinia enterocolitica se infikují přibližně stovky pacientů. V těle po rozmnožení vyvolává nemoc zvanou yersiniózu.

„Jsme sice odborníci na léčbu srdce, ale například při zavádění kardiostimulátorů i jiných implantátů do srdce často řešíme také bakteriální infekce. Máme velmi dobře vybavené mikrobiologické oddělení. Díky tomu dostává paní Bohdalová už 48 hodin cílená antibiotika na vykultivovanou bakterii Yersinia enterocolitica a její stav se velmi zlepšil,“ konstatoval pozitivní novinky lékař Bohdalové. „Ale vyhráno ještě není,“ dodal opět.

Čtěte také: Mirek Dopita skončil za drogy v podmínce s tučnou pokutou. Teď by mu mohla zavařit

I v případě bakterie Yersinia platí, že se do těla zpravidla dostane skrz nedostatečně tepelně zpracované maso, zpravidla vepřové. Může se však vyskytovat i v jiných kontaminovaných potravinách, jako jsou mléko, mléčné výrobky, zelenina či zmrzlina. „K příznakům onemocnění patří zpočátku vysoké horečky (až 40 °C), výrazné bolesti břicha, průjmová stolice s příměsí hlenu a krve. Později se k projevům může přidat zvracení. Onemocnění se projevuje po 3 - 7 dnech od nákazy a trvá obvykle týden,“ uvádí k nemoci Medicínské centrum Praha.

Stejně jako u drtivé většiny jiných infekcí však i v případě yersiniózy hraje důležitou roli věk nakaženého a také to, zda netrpí nějakými dalšími chorobami. V případě třiadevadesátileté herečky tak jde o infekci, která by ji bez důsledné lékařské péče a správně zvolených antibiotik mohla potenciálně ohrožovat i na životě. Jiřina Bohdalová však už podle všeho udělala několik prvních kroků kolem postele a její stav by se měl v následujících dnech rapidně zlepšovat.

K tomu, jaká bakterie mohla u Jiřiny Bohdalové vyvolat takto vážný stav, se vyjádřil také známý epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 9. 2024

V lásce a romantice by se vám nyní mělo dařit, Berani. Něco ve vás vzbudilo detektivní náladu a vy toužíte zkoumat, pátrat a hledat pravdu v každé situaci. Váš fundovaný, stabilní a praktický přístup bude vaší největší předností. Ujistěte se, že dnes necháte roli mučedníka někomu jinému. Vy jste ten, kdo musí převzít kontrolu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.