reklama

Vánoční cukroví bez másla: 5 druhů, které vás budou bavit

Chutné a krásné vánoční cukroví se dá upéct i bez másla Foto:
Chutné a krásné vánoční cukroví se dá upéct i bez másla
Foto: profimedia.cz

Jestli se taky hrozíte toho, kolik letos utratíte za máslo, které potřebujete na pečení cukroví, zkuste to jinak. Existuje totiž spousta druhů pečeného cukroví, na které máslo (a často ani jiný tuk) vůbec nepotřebujete.

Samozřejmě, že vanilkové rohlíčky nebo linecké bez másla neupečete. Ale jsou druhy, které se bez másla klidně obejdou a místo něj využívají třeba sádlo, vejce nebo smetanu.

Vyzkoušejte některé z druhů, které pro vás máme. Nejenže ušetříte a pochutnáte si, ale budete letos i originálnější než ostatní.

 

 

 

Voňavé skořicové hvězdičky

vánoční cukroví - skořicové hvězdičky Foto:

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g moučkového cukru
  • 3 bílky
  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku kakaa
  • 1 lžíci mleté skořice

Na slepení:

  • 50 g švestkových povidel
  • 1 lžičku rumu

+ hladkou mouku na vál

1. V míse smícháme cukr s bílky (lžíci cukru a lžičku bílků si necháme stranou na polevu). Přidáme mleté mandle, polohrubou mouku, kakao a mletou skořici a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme asi 30 minut odpočívat.

2. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a vykrojíme z něj formičkou dvě velikosti hvězdiček. Rozložíme je na plech s papírem na pečení a pečeme asi 10 minut při 170 °C. Upečené hvězdičky ihned sundáme z plechu a necháme na rovné podložce vychladnout.

3. Z odloženého cukru s bílkem umícháme vařečkou hustou bílou polevu, vychladlé menší hvězdičky jí potřeme a necháme zaschnout.

4. Povidla rozmícháme s rumem, přilepíme jimi malé hvězdičky na velké a opět necháme zaschnout.

 

Nebeské dortíky s citronovou polevou

vánoční cukroví - nebeské dortíky Foto:

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 5 vajec
  • 120 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1,5 kelímku smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kakaa

Na citronovou polevu:

  • 200 g 2x prosátého moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 1 lžíci čerstvé přecezené citronové šťávy

Na ozdobení:

  • mandlové plátky
  • tmavou čokoládovou plevu
  • nastrouhanou čokoládu
  • zlaté cukrové kuličky

+ tuk na potření papíru na pečení a meruňkovou marmeláda na potření

 

1. V míse ušleháme z bílků a obou druhů cukru tuhý sníh. Přimícháme žloutky se smetanou a kakao. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a ještě potřený tukem. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 8 minut dozlatova.

2. Upečený plát těsta necháme vychladnout a pak z něj vykrojíme pomocí formičky sudý počet oválků. Polovinu vykrojených oválků potřeme meruňkovou marmeládou a přilepíme na ně zbylé oválky.

3. Z cukru, bílků a citronové šťávy umícháme vařečkou hustou bílou polevu (trvá to asi 15 minut). Slepené oválky přelijeme z poloviny citronovou polevou, ozdobíme je mandlovými plátky, rozehřátou čokoládou, případně i nastrouhanou čokoládou a zlatými cukrovými kuličkami a necháme zaschnout.

 

Sádlovky s marmeládou

vánoční cukroví - sádlovky Foto:

Co budete potřebovat:

  • 170 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g kakaa
  • 150 g rozpuštěného sádla
  • 60 g pikantní marmelády 
  • hladkou mouka na pomoučení vařečky

1. Z hladké mouky, moučkového cukru, kakaa a rozpuštěného sádla vypracujeme jemné hladké těsto. Naplníme ho do cukrářského sáčku se širokou hladkou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme malé kopečky. Do středu každého kousku uděláme obráceným koncem vařečky namočeným do hladké mouky důlek, vše vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a opatrně pečeme asi 10 minut.

2. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak důlek v každé sádlovce naplníme pikantní marmeládou (například rybízovou nebo malinovou).

 

Sladké knoflíky

vánoční cukroví - sladké knoflíky Foto:

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 125 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíci jemně mletých mandlí
  • 2 žloutky
  • 60 g másla
  • 1 lžičku kakaa
  • 1/2 lžičky rozpustné kávy

Na polevu:

  • 1 lžíci moučkového cukru 
  • asi 1 lžíci citronové šťávy
  • potravinářské barvy

+ hladkou mouku na vál

 

1. Z mouky, cukru, mandlí, žloutků a změklého másla vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na třetiny, jednu necháme světlou, do druhé přidáme kakao a do třetí kávu rozpuštěnou v několika kapkách vody (pokud těsto zřídne, přidáme ještě trochu hladké mouky). Každou část těsta zabalíme zvlášť do fólie a necháme půl hodiny odpočívat v chladu.

2. Mezitím z prosátého moučkového cukru a citronové šťávy umícháme vařečkou hladkou bílou polevu (trvá to asi 10 minut), kterou rozdělíme na několik částí a každou obarvíme jinou potravinářskou barvou.

3. Části těsta, každou zvlášť, rozválíme na pomoučeném válu na pláty silné asi 2 mm a vykrájíme z nich kolečka o různém průměru. Do každého pak lehce vmáčkneme kolečko o menším průměru, abychom v něm naznačili kroužek, a tenkým brčkem nebo špejlí uprostřed utvoříme čtyři dírky, jako v knoflíku. Knoflíky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut při 150 °C. Po vychladnutí část knoflíků potřeme různě barevnými polevami a necháme je zaschnout.

 

Zázvorky

vánoční cukroví - zázvorky Foto:

Co budete potřebovat:

  • 180 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku tlučeného zázvoru 
  • 250 g polohrubé mouky
  • na špičku nože amonia nebo kypřicího prášku do pečiva 
  • hladkou mouku na vál a tuk na vymazání plechu

 

1. V míse důkladně utřeme moučkový cukr s vejci, žloutkem a zázvorem do zhoustnutí (trvá to asi 30 minut). Pak přidáme mouku, amonium (prášek do pečiva) a vypracujeme hladké těsto.

2. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát silný asi jako stéblo a formičkou z něj vykrojíme malé trojúhelníčky. Ve středu každého ještě vypíchneme kulatou formičkou malé kolečko, zázvorky rozložíme na lehce vymazaný plech a necháme asi 3 hodiny odpočívat.

3. Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a upečeme dorůžova.

-ak-/Foto: profimedia.cz

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Vánoční pečení se letos prodraží Foto:

Vánoční cukroví se letos prodraží. Zkuste péct bez másla!

Letos si při pečení i nákupu vánočních cukrovinek budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. Spočítali jsme vám o kolik!

Článek

Nepeče se a je plné zdravých ingrediencí Foto:

Raw vánoční cukroví: Je lepší, než si myslíte

Je zdravější než to klasické, ale o nic méně chutné. A navíc ušetříte za energii, protože se nepeče.

Článek

Vyneste se do čokoládového nebe Foto:

Cukroví pro čokoholiky: Hříšně dobré!

Jen máloco dokáže tak skvěle udělat Vánoce ještě sladší, než hříšně sladká čokoláda!


Horoskopy 2017

reklama

reklama