reklama

10 důvodů, proč by vám majonéza neměla chybět doma

Skutečný původ majonézy zůstává zahalen tajemstvím, jisté však je, že se tato francouzská omáčka stala postupem času nedílnou a oblíbenou součástí našich jídelníčků. Tato lahodná omáčka nedoprovází pouze sváteční pokrmy. Své místo v kuchyni najde i jako pochutina k zeleninovým salátům, grilovaným masům či jako součást dresinku do baget a sendvičů. Základní fakta a mýty, kterými je majonéza opředena, objasňuje člen správní rady a tajemník Národního vědeckého výboru při Vím, co jím a piju, o.p.s., doc. Ing, Jiří Brát, CSc.

Část 1 z 10
Fakta a mýty o majonéze  6 Foto:
Zdroj: thinkstock.com
Kalorická bomba? Ne v přiměřeném množství

Kvalitní majonéza v omezeném množství může být považována za vhodnou součást pestré, vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Její základ tvoří kvalitní rostlinný olej a vaječné žloutky. Tato hustá, krémová omáčka je zpravidla ochucená například vinným octem nebo citronovou šťávou, hořčicí a kořením. „Pokud zůstanete u doporučené porce majonézy denně, což je asi jedna polévková lžíce, nemusíte se bát zvýšeného kalorického příjmu. Jedna porce, tedy 15 ml majonézy, představuje 50–100 kcal, což tvoří pouze 3–5 % doporučeného energetického příjmu pro dospělou osobu,“ uvádí doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Horoskopy 2017

reklama

reklama