reklama

6 slupek z ovoce a zeleniny, které je lepší sníst než vyhodit

Ovocné nebo zeleninové slupky většinou vyhazujeme a sníme jen šťavnatou dužinu. Ale věděli jste, že většina živin v ovoci či zelenině je právě ve slupce či kůrce? Tím, že se jich zbavujeme, ochuzujeme náš organismus o cenné látky. Ačkoli to mnoho lidí dělá, některé druhy ovoce nebo zeleniny vůbec nemusíte zbavovat slupky. Stačí je důkladně omýt teplou vodou, někdy i kartáčkem, případně kupovat chemicky neošetřené plody (to platí hlavně u citrusů).

Které slupky je lepší sníst než vyhodit?

Banánové slupky Foto:
Zdroj: Thinkstock
Banánové slupky

Slupka z banánů má překvapivě hodně živin. Obsahuje vitamin B6 a B12, hořčík a draslík. Dokonce v ní najdete více vlákniny než v samotném plodu banánu! Vláknina pomáhá při procesu trávení a podporuje činnost srdce. Banánové slupky také obsahují tryptofan. Tato sloučenina zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. A za co je zodpovědný serotonin? Za dobrou náladu a zabraňování stresu, čili je pro nás nepostradatelný. Tento hormon také snižuje riziko výskytu deprese, protože příznivě ovlivňuje naši náladu.

 

A jak dále využít slupky z banánu? Třeba ve vašem oblíbeném smoothie! Stačí je jen několik minut povařit ve vodě a „přimixovat“ do chutného nápoje.

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama