reklama

7 potravin, které vás dostanou z chřipky a nachlazení

Kašli a rýmě se jen těžko vyhnete, jejich trvání ale můžete výrazně zkrátit Foto:
Kašli a rýmě se jen těžko vyhnete, jejich trvání ale můžete výrazně zkrátit
Foto: iStock

Nemocem, jako je chřipka a nachlazení, se člověk bohužel nevyhne. Dobrá zpráva ovšem je, že rekonvalescenci je možné správně zvolenými pokrmy výrazně urychlit.

 

Když při nemoci nejíte, protože nemáte hlad, neprokazujete svému zdraví zrovna tu nejlepší službu. „Snížený příjem kalorií omezuje regeneraci organismu, zhoršuje příznaky a prodlužuje trvání nemoci,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví..

Zapomenout byste neměli ani na řádný příjem tekutin! Ideální jsou z toho důvodu pokrmy, které podpoří hydrataci organismu a zároveň jeho výživu.

Jaké jsou tedy ty nejlepší potraviny proti nachlazení a chřipce?

1. Pořádná polévka

kuřecí polévka Foto:

Drůbeží polévka se coby prostředek léčby nachlazení využívá už staletí. Není se čemu divit. „Její konzumací dodáte organismu dávku vitamínů, minerálů, kalorií a bílkovin, které tělo pro svoji regeneraci a uzdravení potřebuje. Vedle toho je polévka dobrým zdrojem tekutin a elektrolytů. Ty jsou pro dostatečnou hydrataci organismu nezbytné,“ vyjmenovává největší klady konzumace výživné polévky Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness pro ženy Contours.

Ještě větší jsou požadavky na příjem tekutin v případě chřipky. Inhalace horkého kuřecího vývaru zase napomáhá zprůchodnit ucpaný nos. Stačí, když se nakloníte nad talíř vařící polévky, kterou konzumujete.

Kuřecí polévka obsahuje aminokyselinu cystein. Jedna z jeho forem stimuluje rozklad hlenu a působí protizánětlivě, protivirově a antioxidačně. Drůbeží polévka také tlumí aktivitu neutrofylů, které mohou být původcem ucpaného nosu a věčného pokašlávání.

Podle Markéty Brožové však není třeba orientovat se výhradně na drůbeží polévku: „Podobně jako kuřecí a drůbeží polévka jsou v případě nemoci přínosné masové vývary z kostí. I ony obsahují velké množství tekutin, ale i kalorie, vitamíny a minerály, například hořčík, vápník, kyselinu listovou a fosfor.“

česnek Foto:

2. Česnek

Česnek by měl být v případě nemoci vaším velkým spojencem, výčet jeho zdravotních benefitů je totiž skutečně obšírný! Nejdůležitější je alicin, jeho účinná látka působící proti bakteriím, virům i plísním a podporující aktivitu imunitního systému.

Na účinky česneku na lidský organismus se proto soustředilo nejedno vědecké zkoumání. Ta přinesla překvapivé výsledky:

  • Pravidelní konzumenti česneku jsou méně nemocní. Oproti skupině, která konzumovala namísto česneku placebo, byli konzumenti česneku nemocní o 70 % dnů méně
  • Pravidelní konzumenti česneku se uzdravují rychleji, jejich rekonvalescence trvala průměrně o 3,5 dnů méně než u skupiny, která konzumovala placebo
  • Podle jiných studií zase česnek zmírňuje akutní symptomy chřipky a nachlazení a zkracuje dobu onemocnění

Česnek si můžete dopřát samotný. Nejlepší účinek bude mít, když si každé tři až čtyři hodiny dopřejete jeden stroužek. „Chuťově schůdnější ovšem bude, když si ho rozmačkáte do vývaru, který tak ještě více obohatíte o léčebné účinky,“ nastiňuje jinou variantu konzumace Markéta Brožová.

3. Med

Působí antibakteriálně, díky vysokému obsahuju antimikrobiálních složek. Ve starém Egyptě jej z toho důvodu ranhojiči využívali pro krytí zranění. Některé studie dokládají, že jeho konzumace stimuluje obranyschopnost. Med je proto ideálním spojencem, pokud vás škrábe v krku z důvodu bakteriální infekce, jejíž původce redukuje.

Mnoho studií navíc dokládá, že u dětí tlumí med návaly kašle. Nejlepší nápoj proti kašli a bakteriální infekci připravíte snadno – stačí rozmíchat čajovou lžičku medu ve skleničce teplého mléka.

čaj, med, zázvor Foto:

 

4. Zázvor

Tento asijský zázrak dokáže ulevit v případě těhotenských ranních nevolností. V období, kdy nemoci řádí doslova na každém rohu, nás ale bude spíš zajímat jeho vliv na nachlazení a chřipku.

„Gingeroly, aktivní látky, které zázvor obsahuje, se v organismu chovají podobně jako léky působící proti zánětu. Mají antioxidační a antimikrobiální účinek. Obsažené seskviterpeny zase cílí na ucpaný nos a potlačují kašel,“ popisuje nutriční specialistka.

Vědci také prokázali, že konzumace zázvoru působí proti uchycení rhinovirů („virů nachlazení“) na buňky a podporuje produkci protivirových chemikálií, které ještě více působí proti aktivitě virů na sliznicích.

5. Čaj

Popíjení horkého čaje patří k léčbě nemocí neodmyslitelně. Proč si tak rádi dáme šálek? Stejně jako horký vývar, i čaj uvolňuje ucpané dutiny.

Dále obsahuje polyfenoly, látky, které se přirozeně nacházejí v rostlinách a podle některých studií mají na organismus pozitivní vliv – působí antioxidačně a protizánětlivě. Jsou to zejména polyfenoly taniny, které způsobují svíravou chuť silného čaje a působí proti virům, bakteriím a plísním. Taniny pravděpodobně potlačují růst bakterií v krku, ulevují od bolestí krku a kašle.

6. Avokádo

avokádo Foto:

„Je to trošku neobvyklé ovoce, má nízký obsah sacharidů a naproti tomu je bohaté na zdravé tuky. Stejné, jaké se nacházejí v olivovém oleji,“ říká Markéta Brožová. Je také skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.“

Díky obsahu zdravých tuků, zejména kyseliny olejové, napomáhá avokádo v organismu snižovat zánět a podporuje aktivitu imunitního systému.

Během nemoci je jeho konzumace přínosná, protože poskytne dostatek kalorií a důležitých živin, které organismus potřebuje.

 

kurkuma Foto:

7. Kurkuma

Toto koření plné chutí má v ajurvédské a tradiční čínské medicíně po staletí své pevné místo, stejně jako v tamní tradiční kuchyni. Kurkumu najdete v každém kari koření a je to její polyfenolkurkumin, který je zodpovědný za žluté zbarvení koření.

Vedle chuťových benefitů má nicméně i benefity zdravotní: Podporuje organismus v boji proti nachlazení a chřipce. Konkrétní mechanismus zatím není znám, vědci nicméně předpokládají, že ovlivňuje některé buňky imunitního systému a jejich reakci na stimulanty.

 

 

A abyste ve chvílích, kdy vám bude pod psa, nemuseli přemýšlet ještě nad tím, co si dáte k jídlu, máme pro vás vzorové jídelníčky:

Co si dát při nachlazení?

Snídaně: omeleta s houbou shitake (Vajíčka jsou bohatá na zinek, který podporuje obranyschopnost, jeho konzumace do 24 hodin od prvotních symptomů dokáže zkrátit dobu nachlazení. Houby shitake zase zvyšují aktivitu bílých krvinek, důležitých pro obranyschopnost. Když přidáte pikantní chilli, podpoříte uvolnění hlenu.)

Svačina: jogurt (Obsažená probiotika snižují zánět v organismu a díky tomu zkracují dobu nachlazení a ulevují od jeho symptomů.)

K pití: čaj

Oběd: červená paprika s brokolicí a hummusem (Pro podporu obranyschopnosti je třeba tělu dodat vitamín C a právě červená paprika a brokolice jsou na něj obzvlášť bohaté. Z hummusu zase získáte dostatek bílkovin. A jako dezert si zakousněte pomeranč nebo grep, další „studnice céčka“.)

Svačina: pečená sladká brambora (Sladké brambory sice v našich končinách nejsou příliš známé, to ovšem neznamená, že byste se jim měli vyhýbat, naopak! Jsou bohaté na vitamín A, který podporuje aktivitu bílých krvinek.)

Večeře: kuřecí polévka

Co si dát při chřipce?

Snídaně: ovesné vločky s banánem (Ovesné vločky obsahují beta-glukany, látky urychlující hojení a posilující imunitní systém. Banány dodají draslík, jehož zásoby se často při chřipce a vysoké horečce vyčerpávají.)

Svačina: čerstvý ovocný džus (Máte doma mixér, ve kterém si můžete umixovat čerstvé ovoce do lahodné šťávy? Tím lépe, ovoce plné vitamínů a minerálů se vám bude v tekuté formě lépe konzumovat. Pokud mixér nemáte, dopřejte si zkrátka jen ovoce.)

K pití: zázvorový čaj

Oběd: květáková polévka (Květák zvyšuje hladinu glutathionu, silného antioxidantu, který napomáhá imunitnímu systému vypořádat se s chřipkou.)

Svačina: kefír (Stejně jako jogurt je i kefír nabitý probiotiky, která pomohou organismu překonat nemoc.)

Večeře: smoothie z mandlového mléka a jahod (Vitamín C, zinek a vitamín E jsou pro správné fungování imunitního systému nezbytné a ve formě smoothie je snadno získáte. Jahody dodají „céčko“, mandle zinek a vitamín E. Když do smoothie přidáte řecký jogurt, získáte i potřebné bílkoviny.)

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Proč trpět týden, když můžete tuto dobu zkrátit? Foto:

Nachlazení? Známe fígl, jak se ho zbavit do tří dnů!

Bolest v krku, rýma, která neustále teče z nosu, zahleněné dutiny a slabé tělo – všichni už jsme měli tu čest poprat se párkrát v životě s nepříjemným nachlazením. Nicméně...

Článek

Citronový zábal Foto:

Super účinný citronový zábal na bolest v krku a chrapot

Citrón je starý osvědčený prostředek na bolení v krku a chrapot. Jeho šťáva osvěžuje a chladí, což je příjemné, a tlumí bolest. Zánět mandlí nebo krku lze citrónovými...

Článek

Zánět průdušek je něco jiného, než obyčejný kašel. I proto se při něm nemají podávat léky proti kašli. Foto:

Nevykašlete se na kašel

Akutní zánět průdušek neboli bronchitida se nejčastěji objevuje v zimě, kdy všude kolem nás řádí viry a bakterie.

 

Článek

Podzim a zima nejvíc prověří, jak funguje imunita vašeho dítěte Foto:

Jak ochránit dítě před chřipkami a nachlazením? Starejte se o jeho střeva!

Podzim a zima pokaždé prověří, jak jsou na tom děti s imunitou. Škola a školka jsou totiž rájem pro šíření nejrůznějších infekčních nemocí. Když se k tomu přidá sychravé...
Horoskopy 2017

reklama

reklama