reklama

Alkohol - jed nebo lék?

Kvalitní alkohol je v malém množství prospěšný. Jenže většinou nezůstane jen u malého množství Foto:
Kvalitní alkohol je v malém množství prospěšný. Jenže většinou nezůstane jen u malého množství
Foto: Thinkstock

Je tak nějak zvykem přivítat nový rok se sklenkou alkoholu. A většinou nezůstane jen u jedné a mnohdy ani u jednoho druhu alkoholu. Než začnete popíjet, máme pro vás některé zajímavé informace, jak působí alkohol na naše tělo. Něteré vás možná překvapí.

Alkohol při dlouhodobém a nadměrném pití bezesporu škodí zdraví, hlavně játrům. Na druhou stranu je základem jeho výroby kvašení a k tomu dochází v přírodě samovolně, takže nás alkohol vlastně provází už od prehistorie. Lze dokonce konstatovat, že ho lidstvo má v genech! Výjimkou jsou jen Indiáni - proto je „ohnivá voda“ tak zdecimovala. Jejich organismus neumí vyrábět enzym alkoholdehydrogenázu, který ho štěpí, takže ho nemohou odbourat. Stejně jsou na tom i Asiaté.

Vínečko rudé

„Mírné pití alkoholu ale má i své příznivé účinky", říká lékař Štěpán Mach. Výzkumy dokázaly, že abstinenti mají podstatně vyšší výskyt srdečně cévních chorob, než střídmí pijáci! Za zdravé je považováno červené víno, hlavně z Francie. Tamní vinaři totiž nechávají hrozny přezrát, takže pak obsahují mnohem víc prospěšné látky resveratrolu. „Tahle látka má výrazné antioxidační účinky, zvyšuje imunitu, zpomaluje stárnutí, působí preventivně na vznik arteriosklerózy, chrání zuby před vznikem kazu a podle všeho podněcuje tvorbu spánkového hormonu melatoninu," vysvětluje lékař.

I bílé víno obsahuje prospěšné látky. Především sloučeniny tyrosol a hydroxytyrosol, které snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a potlačují záněty, včetně artritidy. U vína ovšem platí, že je k němu nutné vypít stejné množství vlažné neperlivé vody (8 -10 °C). Ta má jednak osvěžující efekt a hlavně brání dehydrataci.

 

Zdravé bublinky

Sekt či šampaňské obsahují řadu stopových prvků - hořčík, draslík, zinek, lithium, vysoké množství polyfenolů. Ty předchází poškození mozkových buněk, včetně následků mrtvice. Neurologové dokonce jejich střídmé pití doporučují při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě! „Bublinky" obsahují i oxid uhličitý, který je v malém množství prospěšný. Kvalitní sekt či šampaňské uvolňuje cévy, snižuje tlak, zlepšuje trávení a také erekci! Při jeho popíjení se vyplavuje dopamin, jeden z hormonů štěstí.

Zrádná sklenka

„Je fakt, že pití jakéhokoli vína v bezpečné dávce, což je u mužů dvě, maximálně tři deci denně, u žen polovina tohoto množství, zdraví neohrožuje, spíše pomáhá. Nebezpečí je, že ne každý má vůli tuto normu dodržet. Touha po další skleničce je zrádná," podotýká Štěpán Mach.

Článek

Víno je pro srdce zdravé Foto:

Léčivé účinky alkoholu vás překvapí! Ale nepřehánět, rizika jsou velká

Chcete zhubnout a divíte se, že se vám to nedaří? Možná za to může váš "pitný režim"! Alkohol je zlý pán.

 

Pivo dělá hezká těla?

Kdyby pivo nemělo tak vysokou energetickou hodnotu ( půl litru obsahuje 750 kJ) nebylo by asi na světě zdravějšího nápoje. Obsahuje řadu vitaminů B, draslík, zinek, železo, fluor, křemík a kyselinu listovou, podporuje sekreci žluče a trávení, snižuje vznik ledvinových kamenů. Díky nahořké chuti se hodí k uhašení žízně, pomáhá při regeneraci. Má i uklidňující účinky, v pozdní večer je osvědčeným prostředkem na spaní. Ideální množství je jedno velké, či ještě lépe, dvě malá v průběhu dne. Více raději ne, i když obsahuje málo alkoholu.

Tvrdého pomálu

O destilátech se říká, že jsou prevencí proti infarktu (to ovšem není dokázáno) a hubne se po nich (to je nesmysl, je to právě naopak!).  Ale ty přírodní prospěšné jsou. Třeba slivovice brání průjmu, podporuje trávicí procesy, zlepšuje prokrvení mozku. Gin má zase díky jalovci močopudné účinky, prospívá ledvinám a žlučníku, byliné likéry mírní žaludeční potíže. Za univerzální všelék je považováno brandy, které pomáhá i při nachlazení (je dobré ho pít horké).  Ale množství takovýchto lihovin, které neškodí, je velmi malé (asi 4 cl). „Jejich nevýhodou je hodně rychlý nástup opilosti," varuje doktor Mach.

Článek

Hlava jako střep! Foto:

Vždycky se hodí: 15 tipů, jak přežít kocovinu

Po dlouhé noci se člověk doslova stébla chytá, co by mu pomohlo proti bolavé hlavě...

 

Chmurná rána

„Opičku“ má každý jinou. Někdo veselou, jiný melancholickou, lítostivou. Alkoholu by se měli vyhýbat ti, kdo jsou po něm agresivní, byť jen slovními urážkami. Hrozí nebezpečí, že přejdou k činům. Po bujarém večeru pak přijde nepříjemné ranní vystřízlivění.

Rad, jak s kocovinou bojovat, existuje celá řada. Od horkého mléka (vyžaduje odvahu!) přes česnečku a malé pivo (obojí může pomoci, ale u piva hrozi riziko, že nezůstane u jednoho!) „Určitě je třeba vyhnout se lékům na bolest hlavy, jakákoli chemie spíš škodí," říká lékař. Podle něj by si každý měl sám na sobě vyzkoušet, co na něj funguje. Třeba silná káva po probuzení může nastartovat orgasnimus, na druhou stranu dehydratuje a způsobuje žaludeční obtíže.

Kromě fyzických problémů způsobených přemírou alkoholu působí i další faktor - výčitky. Říká se tomu morální kocovina. Je spojená s tím, že si člověk vybaví své chování, nebo ještě hůře, má „okno" ,a postupně se od svého okolí dozvídá, co dělal. „V takovém případě pomáhá procházka, pobyt v soláriu, cvičení, jóga, prostě vše, co uklidní a zvedne náladu," radí Štěpán Mach.

 

Jan Janula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama