reklama

Hitparáda čajů, které vám zachutnají

Tak, který chutná nejvíc vám? Foto:
Tak, který chutná nejvíc vám?
Foto: thinkstockphotos.com

Vydejte se společně s námi se šálkem kouřícího čaje kolem světa. Představíme vám nejenom lahodné druhy čajových lístků, které se vyplatí zalít vodou a přeměnit je na vynikající nápoj, ale dozvíte se také, jak se čaj správně připravuje.

Dejte nekompromisní sbohem jejich pytlíkové variantě a sáhněte po tom sypaném. O kapku si připlatíte, ale pochutnáte si několikanásobně víc.

Pokud se budeme zabývat tím nejrozšířenějším dělení, a tedy podle barvy, můžeme vybírat z následujících jako je čaj zelený, černý, žlutý, bílý, nebo tzv. oolong. Všechny výše uvedené druhy čaje mají však jedno společné a tím je čajovník čínský, liší se jedině ve způsobu zpracování. Je to právě proces oxidace, který dává lístkům čajovníku specifickou barvu, podle které následně čaje rozlišujeme.

Zelený zázrak starých Číňanů

Zelený čaj nemusíme nijak sáhodlouze představovat, pro své příznivé účinky jsme si jej doslova zamilovali. Traduje se o něm, že pomáhá buňky chránit před rakovinou, povzbuzuje metabolismus, příznivě ovlivňuje vylučovací soustavu, chrání před působením volných radikálů díky obsahu antioxidantů, před vznikem zubního kazu a v neposlední řadě má famózní chuť. Zelený čaj vás nakopne porcí energie, snižuje hladinu cukru a také regeneruje zažívání. A jak tedy vzniká zelený čaj? Lístky čajovníku čínského neprocházejí oxidací – rostlina má tak zachovány všechny prospěšné látky pro tělo a zdraví člověka.

Jak zelený čaj správně připravit? Lístky čaje zalejte vodou s teplotou 60 - 80 stupňů. Teplotu vody se opravdu vyplatí pohlídat, pokud čajové lístky zalijete vřící vodou - čaj zhořkne, vsadíte-li na tu s nízkou teplotou, třísloviny a silice se nevylouhují a odvar bude nijaký. Kvalitní zelený čaj můžete zalít hned několikrát.

Oolong se řadí mezi čaje částečně zoxidované díky čemuž má jinou, výjimečnou chuť, ty nejlepší vůbec pocházejí z Číny. Voda na zalití by měla dosahovat 90 stupňů.

 

Článek

Čaj můžete pít teplý nebo vychlazený Foto:

Zelený čaj: 7 důvodů, proč si dát denně alespoň jeden šálek

O tom, že má zelený čaj pozitivní účinky na zdraví, ví lidstvo už tisíce let. Dokáže povzbudit, ale také pomáhá chránit před onemocněním srdce, snížit hladinu cholesterolu...

 

Dříve byl obyčejným lidem nedostupný, dnes ho milujeme!

Bílý čaj byl ve své době vysoce ceněn a jeho delikátní, jemné a nevtíravé chuti si mohla užívat jen hrstka vyvolených císařských rodin. Vyznačuje se sběrem mladých čajových lístků, které nejsou zcela rozvity a jsou jim vlastní heboučké chloupky ve stříbrném odstínu. Čaj zalijte vodou o teplotě 90 stupňů.

 

Kolagen - bílý čaj Foto:

 

Klasika, kterou miluji v Anglii a Rusku.

Černý čaj vděčí za svou barvu právě oxidaci, a právě díky ní získává silnější chuť. Tento nápoj vás zahrne porcí energie, vitality a funguje jako účinný a zcela přírodní energy drink. Zoxidované lístky čajovníku čínského vždy zalívejte vroucí vodou a stopněte si dobu louhování, nikdy by neměla přesáhnout 5 minut.

 

Blahodárné účinky zeleného čaje na lidský organizmus jsou prokázány Foto:

 

Další druhy méně známých (ne)čajů!

- Matcha - jedná se o japonský mletý čaj zpracováním čaje zeleného. Jeho příprava se neobejde bez metličky k zamíchání zeleného prášku a vody o teplotě 80 stupňů. Tip: Prášek matcha ale můžete vmíchat do studené vody, rostlinného mléka, nebo přidat do zmrzliny či pudingu.

Matcha latté Foto:

 

- Rooibos nepochází z čajovníku čínského, ale z keře (čajovec kapský) rostoucího v horké Africe. U nás ho koupíte obohacený o extrakty z bylin. Afričané si jej zamilovali popíjet s mlékem a mimo jiné ho využívají pro léčbu kožních a dýchacích obtíží. Také neobsahuje kofein. Jemu podobný je Honeybush vonící po medu, který pochází opět z afrického keře, navíc revitalizuje spánek.

Rooibos Foto:

 

- Lapacho - Že jste o něm ještě neslyšeli? V Latinské Americe ho považují za klenot. Tento „čaj“ se připravuje odvarem z vnitřní kůry stejnojmenného stromu. Násobí imunitu a my jej doporučujeme pít při detoxikaci organismu – cílí totiž na trávení, játra a vylučovací soustavu.

Lapacho Foto:

 

- Mate se připravuje z rostliny cesmíny paraguajské. Díky obsahu kofeinu bystří mysl a dodává energii.

Mate Foto:

 

 

Článek

Léčivý čaj zažene nemoci Foto:

Potřebujete zhubnout? Dejte si šálek čaje

Vědci neustále dokazují, že kvalitní čaje obsahují látky, které napomáhají spalování kalorií a brání tvorbě nových tukových buněk.

 

-lz-

Horoskopy 2017

reklama

reklama