reklama

Léčba vínem: Každý den a po troškách

Enoterapie neboli léčba vínem funguje jen v případě, že jde o opravdu kvalitní nápoj Foto:
Enoterapie neboli léčba vínem funguje jen v případě, že jde o opravdu kvalitní nápoj
Foto: Thinkstock

Zdravotní účinky vína znají už po staletí lidé napříč kulturami a sociálními 
skupinami. Francouzští umělci i moravští strýcové. A lékaři je většinou nepopírají. Málokdo ale ví, že jde o propracovanou léčebnou metodu.

Pít víno v malých dávkách se doporučuje každý den. Jen tak je možné zabránit vzniku volných radikálů a využívat prospěšných antioxidačních vlastností polyfenolů. Prevence a léčba různých onemocnění hroznovým vínem, přesněji oblíbeným mokem vzniklým po jeho zkvašení, se nazývá enoterapie. Tato metoda spočívá ve využití biologicky aktivních chemických sloučenin, zejména bioflavonoidů a vinného lihu, obsažených ve víně.

Pro účely enoterapie jsou vybírány pouze takové vinné moky, které ve 100 mililitrech obsahují dostatečné množství biologicky aktivních látek a zároveň nepřekračují horní přípustnou hranici denní spotřeby.

Kolik a kdy vypít?

Frekvence užívání vína je hlavním faktorem v prevenci srdečních onemocnění. Pijete-li ho střídmě každý den (ideálně během jídla), má nápoj výrazný ochranný účinek. Ale pozor, masivní spotřeba alkoholu o víkendech nemá žádný pozitivní efekt. Naopak může mít škodlivé vedlejší účinky.

Enoterapeutické dávky se pohybují v rozmezí 100 až 250 ml v závislosti na obsahu bioflavonoidů, antioxidační aktivitě, zdravotním stavu člověka, jeho pohlaví a věku.

Článek

Tekuté kalorie jsou záludné Foto:

Alkohol a hubnutí: Víte, kolik kalorií vypijete?

Lepší je konzumovat alkohol málo, ale pravidelně.

 

Mírné pití = delší život

Studie ukazují, že při umírněném užívání vína se úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční snižuje o 15–60 % ve srovnání s rizikem u lidí, kteří víno nepijí.

Zemím, kde jsou hrozny pěstovány historicky a kde jsou uctívány léčebné a preventivní vlastnosti vín, patří ve statistikách přední místa v žebříčku průměrné délky života. V zemích, jako jsou Francie, Řecko, Itálie a Španělsko, je nízká úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění. Oproti tomu v anglosaských, zejména severských státech, je míra úmrtnosti z této příčiny až čtyřikrát vyšší.

Antioxidační účinek bioflavonoidů ve víně je velmi silný. Padesátkrát silnější než účinek vitaminu E.

GettyImages_452113115 Foto:

 

Co víno umí

– Zvyšuje systolický krevní tlak, kdežto diastolický zůstává beze změny, popř. se mírně sníží. 
Pulz se stává plnějším a pomalejším.

– Blokuje zpětné stahování cév a zejména křeče 
způsobené stresem.

– Resveratrol ve víně váže a odstraňuje z těla volné radikály, normalizuje hladinu tuků (včetně cholesterolu) a krevní cukr. Má onkoochranný účinek, podporuje normální funkci krevních destiček, snižuje krevní viskozitu, napomáhá zachování elasticity cévních stěn. Neutralizuje uvolňování histaminu a díky tomu působí protizánětlivě, antibakteriálně a antialergicky.

– Stimuluje centrální nervový systém 
(díky obsahu fenolických kyselin).

– Obsažené flavonoly zpomalují tvorbu 
katarakty, snižují riziko poškození pankreatických buněk, stimulují srdeční činnost.

– Antokyany ve víně podporují strukturu 
kolagenu a zabraňují jejímu zničení. 
Neutralizují volné radikály a brání syntéze 
lipidových peroxidů. Zpomalují proces stárnutí.

– Polyfenoly, konkrétně epikatechin gallát, 
mají schopnost zvýšit funkční aktivitu systému 
detoxikace cizorodých látek a významně snížit riziko rakoviny prsu, prostaty, plic nebo tlustého střeva.

Článek

Víno je pro srdce zdravé Foto:

Léčivé účinky alkoholu vás překvapí! Ale nepřehánět, rizika jsou velká

Chcete zhubnout a divíte se, že se vám to nedaří? Možná za to může váš "pitný režim"! Alkohol je zlý pán.

 

Léčba vínem v historii

– Homér v Iliadě zmiňuje dva lékaře, 
kteří podávali víno zraněným, zřejmě jako antistresový prostředek a analgetikum. Víno používali i při ošetřování ran.

– Hippokrates poukazoval na použití vína při léčbě různých chorob (a na kontraindikace v některých případech). Říkal, že „víno je úžasně přizpůsobeno organismu člověka – zdravého či nemocného“.

– Platon nazýval víno „mlékem starců“, 
již tehdy věděl, že víno zpomaluje stárnutí.

– Galén poukázal na nutriční a tonizující vlastnosti vína.

– Celsius ve svých spisech zanechal 
řadu receptů na lékařská vína.

– Louis Pasteur zase tvrdil: 
„Víno je právem považováno za 
nejzdravější a nejhygieničtější nápoj.“

V drtivé většině jde o vína červená. 
Bílá vína v porovnání s nimi 
obsahují méně bioflavonoidů.

Léčivá sezení s vínem

V ruských a francouzských anti-agingových a rehabilitačních centrech Longway nabízejí dokonce i skupinová enoterapeutická sezení pod odborným dohledem. Sezení trvají zhruba 20 minut a probíhají dvakrát denně po dobu 15–20 dnů v příslušném baru. 
Každý pacient zde samozřejmě konzumuje víno ve správné indikaci (www.antiage-med.ru).

Hlavní složky 
léčivých vín

Pozitivní vliv vína na kardiovaskulární systém má na svědomí především etanol – vinný líh. Bioflavonoidy obsažené v tomto nápoji pak zajišťují i antioxidační stránku: působí proti předčasnému stárnutí.

Vinný líh

Fyziologicky působí ve dvou úrovních – ředí krev (snižuje přilnavost krevních destiček, snižuje hladinu fibrinogenu a způsobuje pokles hladiny lipoproteinů) a zvyšuje průměr věnčitých tepen. Pozor, alkohol obsažený ve víně nesmíme zaměňovat s alkoholem získávaným destilací nebo rektifikací. Alkohol ve víně je vyroben zkvašením hroznů, je konečným produktem alkoholového kvašení a látkové výměny v kvasinkách. Líh je v suchém přírodním vínu z révy obsažen v malých koncentracích (do 15 %), doprovázen dalšími látkami a vždy konzumován společně s jídlem.

 

Bioflavonoidy

Zpevňují kapiláry, mají protizánětlivé a antialergické účinky. Vykazují také antisklerotické, antihypertenzní, antiulcerní a hepatoprotektivní účinky. 
Působí proti arytmii, mají pozitivní vliv na látkovou výměnu v myokardu. Bioflavonoidy mají schopnost měnit reakci těla na alergeny, viry a karcinogeny. Zdvojnásobují odolnost kapilár. Mezi bioflavonoidy patří mj. populární resveratrol.

Koncentrace 
bioflavonoidů ve víně

Závisí na způsobu výroby vína. Tyto látky jsou obsaženy už v hroznech (asi 60 % v jadérkách a 20 % ve slupkách). Červená vína obsahují průměrně 1500–6600 mg/l polyfenolů. Bílá vína mnohem méně, maximálně 1000 mg/l. Je to vysvětlováno technologií výroby: ve výrobě červeného vína figurují vedle hroznové šťávy i dužina z hroznů, slupky, stopky a především jadérka. Bílé víno vzniká pouze z hroznové šťávy.

Obsah bioflavonoidů 
v léčivých vínech

Fenolové kyseliny – min. 100 mg, max. 300 mg

Flavonoly – min. 30 mg, max. 100 mg

Polyfenoly – min. 200 mg, max. 600 mg

Aptotsiany – min. 50 mg, max. 150 mg

Stilbeny – 10 mg, max. 40 mg

Zdroj: časopis Health&Beauty 

Zaujal vás tento článek? Můžete si jich přečíst mnohem víc. Prolistujte si zdarma jedno z čísel časopisu Health&Beauty:

Nový banner HB3 Foto:

Rádi byste, aby vám časopis Health&Beauty chodil rovnou do schránky? Doporučujeme zřídit si předplatné tištěné verze časopisu za pouhých 196 Kč za rok. Roční předplatné obsahuje 4 výtisky. TIŠTĚNÉ PŘEDPLATNÉ ČASOPISU HEALTH&BEAUTY – 196 Kč (4 VYDÁNÍ) Objednávejte na asistent@luxuryguide.cz. Do předmětu vpište "předplatné" a do textu zprávy svoji adresu. Harmonogram vydání: březen, květen, srpen, listopad.  ELEKTRONICKÉ PŘEDPLATNÉ ČASOPISU HEALTH&BEAUTY – 48 Kč (4 VYDÁNÍ) Objednávejte na https://cs.publero.com/title/health-beauty.

 

 

 

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama