reklama

Máte rádi sladké, ale bojíte se, že přiberete? Mlsejte zdravě!

Mlsejte opravdu zdravě Foto:
Mlsejte opravdu zdravě
Foto: istock.com

Milujete sladké, ale přitom ráda jíte zdravě? Myslíte si, že nejde prokombinovat obojí? Máme pro vás chutné důkazy o tom, že tomu tak je.

Už se nemusíte obávat, že kvůli sladké chuti na jazyku přiberete kdovíkolik kil. S našimi tipy prospějete také zdraví. Promlsejte se ke zdraví i vy!

Ach ten lahodný bulgur

Různé cereální kaše zná každý, ale co takhle si uvařit na sladko orientální bulgur? V kokosovém nebo jakémkoli jiném mléce uvaříte bulgur, někdo přidá trochu muškátového ořechu, jiný preferuje skořici. Pokud vám nevadí trochu tučnější verze, můžete bulgur lehce osmahnout na másle a po té zalít mlékem a podusit. Na ještě teplý a měkký bulgur navrstvěte oloupanou hrušku (tu měkčí) nebo zralý banán. Místo klasického cukru doslaďte třeba tím kokosovým nebo zakápněte rostlinnými sirupy z agáve nebo rýže. Pokud na ovoce chuť nemáte, dochuťte bulgur oříškovým máslem.

Jak si jej v pohodlí domova vůbec připravit?

Je to jednoduché! 300 g ořechů (lískáče, vlašské, mandle) podle vaší chuti rozprostřete na pečicí papír a šupněte je opéct do rozpálené trouby na 8 minut při teplotě 170–180°C. Díky tomu se dokonale rozvine jejich chuť, která bude mnohem intenzivnější a máslo víc oříškové. Jakmile skořápkové plody vychladnou, je na čase je umixovat. Zvolte však opravdu výkonný mixér, aby vzniklá směs byla co nejjemnější a měla sametovou konzistenci. Poté přidejte 7 lžic svého oblíbeného rostlinného sirupu a trochu vanilkového lusku pro dokonalou chuť i vůni.

Tato zdravá verze nutely se hodí nejenom jako přísada do kaší, ale třeba ji můžete využít i jako náplň do celozrnných knedlíků, čokoládových raw kuliček nebo si ji namazat na celozrnné pečivo. V redakci milujeme banány či jablka potřít oříškovým máslem a následně tyto ovocné kousky namočit do vysokoprocentní čokolády (tu mléčnou však na mysli nemáme).

Ovocný agar agar s ovocem

Sbíhají se vám chutě na dortík s krémem a ovocem v želé? Co takhle si to celé odlehčit a vychutnat si ovoce bez korpusu a tučného krému! Nektarinky, mango, jahody, borůvky či maliny nasypte do mísy, zakápněte agávovým sirupem, jemně promíchejte, případně můžete nastrouhat trochu kůry z citrusů a následně zalít agarem dle návodu na obalu. Jedná se o zcela přírodní verzi želatiny vyráběnou z mořských řas. Také vegetariáni ji zbožňují. Zkuste ji i vy. Nemáte doma žádné ovoce? Želé si můžete připravit také z ovocného džusu. Co třeba ten s příchutí manga, banánu nebo hrušky? Stačí smíchat ingredience, vylít směs do misky a v lednici nechat asi na hodinku zatuhnout. A máte hotovo!

Když milujete u televize zobat arašídy? Jak se tohoto zlozvyku zbavit?

Pokud se vám nechce cizrnu před pečením vařit, vsaďte na tu sterilovanou v konzervě. Slijte lák, nechejte ji důkladně okapat a po té ji vysypte na pečicí papír. Polijte trochou oleje, osolte, posypte pepřem či trochou chilli. Během pečení cizrnu promíchejte, ať se důkladně opeče z obou stran. A pak už můžete zdravě hřešit! Mimo jiné opečená cizrna má jemnou, lehce oříškovou chuť.

Zeleninové hody

Nakrájejte okurky, rajčata, kedlubnu, ředkvičky a připravte se na mlsání spolu s jogurtovým dresinkem bez zbytečné majonézy a naopak s lahodnými a čerstvými bylinkami. Přineste si napichovátka a můžete si vychutnat chuť zeleniny spolu s lahodným přídavkem.

Mix chutí pro mlsouny

 

  • Müsli tyčinky s polevou nepreferujte, raději si doma připravte ty své. Nakrájejte ořechy, přisypte semínka podle chuti, celozrnné vločky či lupínky a trochu medu od včelaře, ať to lepí.
  • Jablečné chipsy jsou prostě mňamka. Usušte je v sušičce, před tím je potřete šťávou z citronu, ať nehnědnou a pak už jen ochutnávejte.
  • Cuketu postříkejte olivovým olejem, posypte hrubozrnnou solí, můžete zkusit i sušený česnek a nakonec nastrouhejte parmazán. Věřte, že to bude slast!
  • Mandlové mléko a chia semínka proměňte na delikátní pudink. My v redakci ho milujeme s dokonale uzrálým mangem. To je opravdu lahoda!

Přečtěte si také:

Článek

Sladké je tááák dobré! Foto:

Co mlsají výživoví poradci, když je honí mlsná? Zkuste jejich tipy!

Chuť na sladké je často překážkou v boji proti nadbytečným kilogramům. To ale neznamená, že během své cesty za štíhlejší postavou mlsat vůbec nemůžete.

 

Článek

Je těžké odolat... Foto:

Zbavte se závislosti na cukru. Zhubnete a budete zdravější!

Cukr naše tělo potřebuje, protože ho využívá jako zdroj energie. Díky němu funguje lidský mozek, srdce i svaly. Jenomže všeho moc škodí a s cukrem se to v posledních...

Recept

Mrkvový dort Foto:

Zdravě a hravě: Mrkvový dort

Mrkvový dort už v našich končinách zdomácněl, najdete ho v cukrárnách i kavárnách, ale stal se i oblíbeným dortem domácích cukrářek. I přesto, že je v něm mrkev, samotný...

Článek

Rostlinná mléka jsou nejen výborná, ale i zdravá Foto:

Propašujte do vašeho jídelníčku rostlinná mléka. Jak je vyrobit za pár korun?

Kravské mléko, jež je terčem sáhodlouhých diskuzí, je upozaděno, a do popředí se dostávají zdraví prospěšná rostlinná mléka. Jejich stoupající oblíbenosti nahrává také čím...

 

 

 

autor: LZ

Horoskopy 2018

reklama

reklama