reklama

Máte strach z onemocnění srdce? Může k němu vést i jediné tučné jídlo!

K onemocnění srdce může vést i jediné tučné jídlo Foto:
K onemocnění srdce může vést i jediné tučné jídlo
Foto: iStock

Většina z nás už mnohokrát slyšela, že dlouhodobá konzumace tučných jídel nás ohrožuje. Nový výzkum ale odhalil, že dramatické a téměř okamžité změny v cévách nastávají už po konzumaci jednoho tučného jídla.

Studie vyšla v časopisu Laboratory Investigation a přináší šokující závěry. Především pro milovníky rychlého občerstvení a typických českých jídel.

Je dobře známo, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků je jedním z faktorů, který přispívá ke vzniku srdečního onemocnění. Ale je vůbec možné, aby účinky jednoho jídla byly okamžitě rozpoznatelné, a dokonce škodlivé? Tuto otázku si položili vědci z Medical College of Georgia v Augustě a pomocí laboratorních testů došli k velmi překvapivým závěrům. 

Tučná jídla a červené krvinky

Studie se zúčastnili zdraví muži, kteří pravidelně cvičili a měli normální hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Polovina z nich dostala koktejl s vysokým obsahem tuku, ta druhá s nízkým obsahem. Vědci provedli čtyři hodiny po jídle účastníkům laboratorní vyšetření krve se zaměřením na dopad obsahu tuku na červené krvinky. A proč právě na ně? Červené krvinky jsou velmi důležité pro zdraví našeho srdce. Rozvádějí kyslík ke tkáním a svým složením mohou ovlivňovat i vlastnosti cévní stěny.

Co způsobila tučná strava?

Vědci zjistili u účastníků několik změn červených krvinek. Jednak změnily velikost a tvar. Už nebyly hladké, ale objevily se na nich „hroty“; rostla sedimentace erytrocytů a změny byly pozorovány i v monocytech, které představují jeden z typů bílých krvinek. Kromě toho vědci odhalili další významnou změnu, a to zvýšení hladiny enzymu (MPO), který je spojován s tvorbou volných kyslíkových radikálů. Ty se pak podílejí na kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny. 

Hrozí vám riziko onemocnění srdce a cév?

„Lidé by měli především snížit ty rizikové faktory, které jsou ovlivnitelné. Nekouřit, jíst dost ovoce a zeleniny, udržet si normální tělesnou hmotnost a pravidelně se hýbat,“ říká na úvod profesor Jaroslav Racek, vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie v Plzni a dodává: „Jedním z vyšetření ke stanovení rizika kardiovaskulárních problémů, infarktu a mozkové mrtvice, je lipidový profil. Zpravidla zahrnuje vyšetření celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL cholesterolu a triacylglycerolů. V případě nežádoucích výsledků může lékař pacienta odeslat na speciální pracoviště k doplnění metabolických či genetických vyšetření.“ Podrobné informace o vyšetřeních lze najít například na www.laboratornitesty.cz.

Výsledky výzkumu mají i svou pozitivní stránku. Měly by nás přimět více přemýšlet o tom, co jíme, a jaké to bude mít pro nás důsledky. Pár dietních chyb nám naše tělo možná odpustí, ale pokud dietní chyby opakujeme znovu a znovu, naše tělo si s tím už poradit nedokáže.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Srdci prospívá manželství i káva Foto:

Manželství, káva a čokoláda podle nových studií nejvíce prospívají srdci

Zdravá výživa a neustálá fyzická aktivita pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám. Jsou ale i další faktory, například psychosociálního typu, které mají vliv na...

Článek

Moderní medicína má pro lidské tělo spoustu náhradních součástek Foto:

„Náhradní díly“: Co lze v lidském těle vyměnit nebo vylepšit?

Pokroky moderní medicíny dnes umožňují výměnu velké části lidských orgánů, ať už srdce, plic, jater, slinivky, kůže, dokonce i dělohy. Vedle náročných operací jsou ale i...


Horoskopy 2018

reklama

reklama