reklama

Mléčné výrobky: Desatero, jak vybrat ty opravdu kvalitní

Věděli jste, že výrobek s názvem "máslíčko" vůbec nemusí být máslo?  Foto:
Věděli jste, že výrobek s názvem "máslíčko" vůbec nemusí být máslo?
Foto: Thinkstock

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich je nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Podle čeho byste je tedy měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů?

1. Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí

Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce – v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.

2. Méně je někdy více

Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.

2. Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?

Mléko – obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)

Sýry – množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45–140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)

Jogurty – množství tuku (optimálně polotučná varianta – 2–3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)

 

4. Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy

V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Například se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. To znamená, že třeba „máslíčko“ a máslo není to samé.

5. Není barvivo jako barvivo

Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. To není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?

6. „Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“

Jestliže se výrobek nazývá například „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.

Článek

Jsou to sice proteiny, ale většina z nich je taky pěkně tučná Foto:

Dieta a sýry. Jde to dohromady?

Kdo by nemiloval sýry? Jsou měkké, jemné, se specificky lákavou strukturou, slané, aromatické a dalo by se říct, že i trošku návykové. Jenže ne všechny je dobré jíst v...

 

7. Navíc není „jahodový“ jako „jahodový“

Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.

Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40% podílem jahod.

Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %. Jogurt tedy obsahuje 2 % jahod. Celkem málo, že?

Článek

Prospěje vám, když přestanete pít mléko? Foto:

Mléko je zdravé. Nebo vlastně ne?

Odmalička každý z nás slyšel – pij mléko, je zdravé. Ale je to opravdu tak? Co se stane, když ho z jídelníčku vynecháte?

 

8. Sledujte i původ výrobku

Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obale, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).

9. Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).

Příklad: Eidamský sýr 30 % tuku v sušině. Na obalu je uvedeno:

Sušina …………….54 % (suš.)

Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)

Řešení: % tuku = tuk v sušině (%) x sušina (%)) / 100 = 30 x 54 / 100 = 16,2 g tuku

10. Napoví i značky kvality

Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.

logo kvality Foto:

 

-ak-

Horoskopy 2017

reklama

reklama