reklama

Trpíte nadýmáním a kila jdou nahoru? Možná máte alergii na lepek

Trpíte nadýmáním a kila jdou nahoru? Možná máte alergii na lepek Foto:
Trpíte nadýmáním a kila jdou nahoru? Možná máte alergii na lepek
Foto: istock.com

Alergií na lepek trpí v Česku na sto tisíc lidí, ovšem jen asi 40 tisíc z nich to o sobě ví. O celiakii se právem mluví jako o civilizační chorobě 21. století. Jak ji poznáte?

Nesnášenlivost lepku, který je obsažený v pšenici, ječmenu, žitu a podle některých i v ovsu, způsobuje narušení sliznice tenkého střeva a zmenšení její resorpční plochy, následuje také imunitní reakce, jejímž důsledkem je poškození orgánů a tkání v celém těle. Není proto radno chorobu podceňovat.

Jde o autoimunitní nemoc, která vzniká pravděpodobně na základě genetických predispozic. Částečně strávený lepek rozpoznává organismus ve střevě jako cizí prvek a začne se mu bránit.

Problém je, že celiakie se diagnostikuje velmi těžko. Neexistují jasné symptomy, nemoc se naopak projevuje spíše nenápadnými náznaky, které je možné vysvětlit i jinak. Asi třetina nemocných má nadváhu, polovina si stěžuje na zažívací potíže, jako jsou průjmy, zácpa a jejich střídání, neurčité bolesti břicha, nadýmání, zvracení, zhoršené polykání…

Různě se projevuje i nedostatečné vstřebávání živin

Například nedostatek vitaminu B12 poznáte podle zánětů jazyka, bolavých ústních koutků, svalové bolesti, brnění či poruch chůze. Na chybějící železo jasně ukazuje chudokrevnost. Narušené vstřebávání vápníku vede k odvápnění kostí, vyššímu riziku zlomenin i zvýšené kazivosti zubů. Nedostatek stopových prvků se zase projevuje padáním vlasů, depresí či snížením plodnosti. Napadlo by vás z těchto symptomů, že za vším může být nesnášenlivost lepku?

Odhalit celiakii je vzhledem k mnoha různým, často necharakteristickým příznakům velmi obtížné, přitom jen včasná diagnostika může pacientovi pomoci. Prvním krokem je vyšetření krve na detekci specifických autoprotilátek. Dalším je histopatologické vyšetření biopsie sliznice tenkého střeva. Bez něj se diagnóza neobejde.

Stejně jako je obtížné celiakii odhalit, je těžké ji dostat pod kontrolu. Léčit se nedá, a tak pomáhá jen přísná bezlepková dieta. Odborníci sestavili i desatero, které by pacienti měli dodržovat:

Na co si dát pozor?

1. Vybírejte jen produkty od certifikovaných výrobců bezlepkových potravin.

2. Vařte z přirozeně bezlepkových surovin (patří mezi ně rýže, pohanka, jáhly, quinoa...).

3. Dávejte pozor, kde se bezlepkové suroviny zpracovávají. Ve smíšených provozech může dojít k jejich zanesení.

4. Čtěte složení potravin, především dávejte pozor na nejrůznější dochucovala či sladidla.

5. Bezlepkové vždy neznamená zdravé. Lepek totiž dodává těstu vláčnost, pokud chybí, může být jídlo „vylepšováno“ nevhodnými přísadami.

6. Motivujte děti a mládež, aby dietu dodržovaly. I školní jídelny by měly bezlepková jídla nabízet.

7. Požádejte zdravotní pojišťovnu o příspěvek na bezlepkovou stravu.

8. Příbuzní lidí s celiakií, pacienti s Downovým syndromem, únavovým syndromem, cukrovkou 1. typu, autoimunitním zánětem štítné žlázy, anémií z nedostatku železa a chronickými trávicími obtížemi by měli absolvovat vyšetření na celiakii.

9. Pokud trpíte laktózovou intolerancí (jde až o 40 procent populace), také dodržujte bezlepkovou dietu.

10. Hýbejte se. Zbavíte se stresu, uvolní se vám endorfiny, zlepší metabolismus a celkově tělu prospějete.

ana

Horoskopy 2017

reklama

reklama