reklama

Neobyčejně léčivé obyčejné zelí

Zelí působí blahodárně na tělo. Zevnitř i zvenku Foto:
Zelí působí blahodárně na tělo. Zevnitř i zvenku
Foto: Thinkstock

Málokterá zelenina pocházející z našeho podnebného pásu má tolik nej. Zelí je nejrozšířenější, nejlevnější a jednou z nejbohatších zelenin na vitamin C. A to zdaleka není všechno, protože je vynikající nejen na talíři.

Přestože se zelí odpradávna považovalo za jídlo chudých, obsahuje látky, které velmi pečují o naše zdraví. Zařaďte častěji zelí do svého jídelníčku a vězte, že vaše tělo bude nadšené! Zelí v sobě ukrývá nejen protirakovinové látky, ale také selen, karotenoidy, polyfenoly, jod, vitaminy A a C, fosfor, vápník a mnoho dalšího. Je vhodné ho konzumovat jako prevenci před vznikem rakoviny plic a zažívacího ústrojí. Vápník spolu s fosforem zase zpevňuje kosti a chrání vás tak před osteoporózou.

Udělejte si obklad

Zelí můžeme nejen konzumovat, ale rovněž využívat jeho listy k obkladům při různých nemocech. Syrové listy ponořte do teplé vody, omyjte a osušte. Pak je překryjte potravinovou fólií a několikrát přejeďte válečkem. Tím dojde k narušení žilnatiny a uvolní se tak léčivé látky, které v sobě zelí ukrývá. Takto připravené listy můžete využít na:

- hemoroidy – vložte si listy před spaním mezi půlky hýždí (lehce je zasuňte dovnitř). Následně si oblečte spodní prádlo, aby listy zelí zůstaly na svém místě. Ráno listy odstraňte a konečník omyjte studenou vodou.

- zánět prsu – obvykle se s ním potýkají kojící ženy. Jedná se o bolestivý zánět, kde může zelí přinést úlevu. List položte na bolavý prs, překryjte jej gázou a následně si oblékněte podprsenku. List zelí nechte působit přes noc nebo až 6 hodin přes den. Poté list vyjměte a omyjte postižené místo opět studenou vodou.

- bolesti kloubů – trápí-li vás bolest kloubu způsobená např. artritidou nebo dnou nebo máte výron kotníku, sáhněte rovněž po zelí. Listy zelí položte na bolestivý kloub, přikryjte gázou a zafixujte obinadlem. Zelí nechte na postiženém místě minimálně 2 hodiny. Ideální doba je však přes noc.

- revmatismus – při revmatickém onemocnění se doporučuje vložit listy mezi dva ručníky a krátce je ohřát v troubě (ne v mikrovlnné). Teplý obklad poté aplikujte na postižené klouby pro zmírnění bolestivosti.

- drobná poranění, ranky, akné – i v těchto případech lze využít léčebnou sílu zelí. Ať vás již trápí akné, oděrky, vředy, drobné popáleniny, omrzliny či popraskaná kůže, listy zelí tyto rány vydezinfikují, zklidní a zahojí.

516376929 Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Podzimní očista těla

Zelí nám pomůže naprosto skvěle pročistit játra, ledviny a rovněž také tlusté střevo. Je však velmi důležité, aby bylo pěstováno v organickém zemědělství. Pokud si chcete dopřávat zelné šťávy, mějte na paměti, že je-li vaše zelí pěstováno za pomocí různých herbicidů, insekticidů či pesticidů, vše do sebe natáhne a vy to následně do svého těla dopravíte v podobě zelné šťávy, která by jinak byla velmi zdravá.

Jak si připravit takovou pročišťující zelnou šťávu? Zelí důkladně omyjte nechlorovanou vodou. Poté ponořte listy na 10 vteřin do neslazené minerální vody, kterou jste předtím ohřáli na 40° C. Tento postup aplikujte 3x. Listy nasáklé vodou vhoďte do odšťavňovače a vymačkanou šťávu ihned vypijte. Toužíte-li po očistě těla, dopřávejte si tuto zelnou kúru po dobu 3 týdnů každé ráno nalačno, asi 20 minut před snídaní.

Při chřipce pomůže kysané

Kysané zelí si dříve vyráběly hospodyňky doma. Možná i vy máte ještě doma starý keramický hrnec zvaný zelák. Zkvašené zelí přináší zásobu vitaminů, které oceníme především v chladném období, kdy je vysoký výskyt virových onemocnění. Kysané zelí je vynikající probiotikum, které obsahuje mikroorganismy a enzymy, jež dělají velmi dobře střevní mikroflóře. Díky kysanému zelí se střeva čistí, lépe vstřebávají živiny a celkově působí blahodárně na zažívání. Ovšem tohle vše se děje pouze tehdy, pokud jíme kysané zelí samostatně – tedy bez vepřového a knedlíku. Kysané zelí obsahuje ohromné množství vitaminu C a zinku, proto se doporučuje při chřipce, nachlazení a dalších virózách. Kromě toho je bohaté na vitaminy B3, B5, B6 a B12, hořčík a železo, což jsou prvky, které podporují aktivní mozkovou činnost.

178553789 Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Červené, nebo bílé?

Bílé zelí má v sobě mnoho výživných látek pro mozek a imunitní systém. Pravidelné pojídání bílého zelí má rovněž protisklerotické účinky na vnitřek cév. Červené zelí dodává tělu zase více vitaminu C, provitaminu A a dvojnásobek železa. Také má oproti bílému pronikavější a výraznější chuť.

 

Anketa

Máte ráda zelí? A dopřáváte si ho hojně?

 

Zdroj: Jakbytfit.cz

A ještě malá inspirace, co si můžete ze zelí uvařit dobrého:

Recept

Pečené zelné klínky Foto:

Pečené zelné klínky

V jednoduchosti je síla, u tohoto jídla se chce říct – v jednoduchosti se skrývá nejlepší chuť. Upečené zelí vás překvapí křehkostí a především právě výbornou chutí....

 

Recept

Zelňačka se šťouchanými brambory  Foto:

Zelňačka se šťouchanými brambory

Právě teď je to správné období na takzvané „comfort food“ neboli jídlo, které vám udělá dobře v žaludku i na duši. Mezi takové patří i poctivá zelňačka. Chuťově bohatá...

 

Recept

Vepřové kotletky se zelím Foto:

Vepřové kotletky se zelím

Kvalitní maso má skvělou chuť samo o sobě, ale když ho vyladíte trochou bylinek a fantastickou voňavou přílohou, odmění se vám královskou chutí. Nevšedním způsobem...

 

Recept

Dušené červené zelí se ciderem a jablky Foto:

Dušené červené zelí s ciderem a jablky

Červené zelí je v Čechách tradiční příloha. Nyní vám přinášíme trochu netradiční přípravu, ale věřte, že si tuto variantu zamilujete.


Horoskopy 2017

reklama

reklama