reklama

Podzimní zelenina, která vás dostane

Stojí pár korun a přitom se z ní dají uvařit úžasné dobroty Foto:
Stojí pár korun a přitom se z ní dají uvařit úžasné dobroty
Foto: Thinkstock

S létem zdaleka nekončí období, kdy si můžete dopřávat dostatek zeleniny každý den. I na podzim je jí dost, jen už třeba nevypadá tak atraktivně. Co třeba mrkev, cibule nebo řepa?

Cibule

Dobrá kuchařka prý nepotřebuje žádné koření, protože si na dochucení vystačí s česnekem, cibulí a solí. Nejen proto si cibule právem zaslouží označení královna zeleniny. Kromě klasické kuchyňské můžete využít při vaření i další druhy. Výborná je červená cibule s příjemně nasládlou chutí – ta sice tepelnou přípravou částečně ztrácí svou barvu, ale vůni a chuť si zachovává. Do nádivek nebo k dušení zkuste někdy bílou cibuli s jemnou chutí. A co teprve šalotka – nejvznešenější z cibulové rodiny, používaná hlavně ve francouzské kuchyni. Třeba opečené šalotky jsou výbornou přílohou k pečenému masu nebo drůbeži.

Zkuste třeba tyto recepty:

Recept

Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou  Foto:

Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou

Mám moc ráda quiche, slané koláče, anglické páje, ví to o mně doma a jsou mému slanému pečení velmi nakloněni. Tohle je nový recept do sbírky. Výrazná chuť cibulky...

Recept

Cibuláda z červené cibule  Foto:

Cibuláda z červené cibule

Koncentrovaný podzim ve skleničce. Marmeláda z cibule vás oslní sladko-kyselo-pikantní chutí a můžu zaručit, že se stane stálicí vaší kuchyně. Je to totiž nadpozemská dobrota.

Recept

Bretaňská cibulová polévka Foto:

Bretaňská cibulová polévka

Výtečná polévka z červené cibule má krémovou konzistenci a lahodnou chuť, ve které se snoubí víno, koňak a smetana se sladkostí cibule. Ideální start slavnostního zimního...

A možná by se vám mohlo hodit i pár užitečných cibulových rad:

* Proti nepříjemnému zápachu z úst po cibuli nebo česneku pomáhá žvýkání petrželové nati.

* Mosazné předměty velmi dobře vyčistíte kolečky cibule.

* Připálené zbytky jídla půjdou z hrnce snadno odstranit, když v něm povaříte drobně nakrájenou cibuli s vodou.

Červená řepa

Není to tak dávno, co jsme tuhle rubínovou krásku znali jen naloženou ve sladkokyselém kořeněném nálevu. Na první pohled vás rozhodně nezaujme. Ale stačí jí nahlédnout pod slupku a objevíte zeleninu plnou barev a hlavně chutí, která má mnohem širší využití.

Pokud vám červenou řepu znechutili už ve školní jídelně, máme pro vás pár receptů, které ve vás její ztracenou chuť znovu probudí. A ještě jedna praktická rada na začátek: červená řepa je opravdu hodně červená a barví. Proto je dobré si před jejím loupáním nebo krájením navléknout tenké rukavice a použít starší prkénko na krájení.

Recept

Nejlepší boršč Foto:

Nejlepší boršč

Kuchař Martin Polačko tvrdí, že ať ruský, polský nebo ukrajinský boršč, každý tam dává něco jiného. Co ale nesmí chybět v žádném boršči, je červená řepa, která mu dodá...

Recept

Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou Foto:

Sladko-pikantní salát s opečeným lilkem a červenou řepou

V létě si často připravujeme saláty z čerstvé zeleniny, v zimě je lepší použít zeleninu pečenou. Více vás totiž prohřeje.

Recept

Red velvet muffiny z červené řepy Foto:

Red velvet muffiny z červené řepy

Do sladkých moučníků se už celkem běžně přidává mrkev, cuketa nebo dýně, ale pro tentokrát zkuste červenou řepu. Dodá těstu nepřehlédnutelnou barvu, skvělou chuť a...

Mrkev

Mnozí si o ní myslí, že je to nudná zelenina. Nudná je jen tehdy, když si ji nudně připravíte. Sladkost mrkve závisí na mnoha okolnostech (druhu půdy, hnojení apod.), ale neplatí, že čím menší mrkev, tím sladší.

Kromě vlákniny obsahuje hodně betakarotenu, který je jednak dobrý na oči a také chrání kůži před slunečním spálením. Dokonce se používá i v kosmetice, například do přírodních tónovacích krémů. V syrovém stavu dokáže naše tělo z mrkve vstřebat jen asi 25 % betakarotenu. Proto je dobré jíst mrkev, na rozdíl od většiny druhů ostatní zeleniny, tepelně upravenou a s přidáním tuku, nejlépe rostlinného.

Jestli chcete mít zrak jako ostříž, zkuste některý z receptů, které jsme pro vás vybrali:

Recept

Mrkvový krém se zázvorem Foto:

Mrkvový krém se zázvorem

Tuhle polévku si určitě zamilujete. Naučila jsem se ji na workshopu od šéfkuchaře Radka Šubrta a vařím ji stále dokola. Její sladko-kořeněná chuť završená pikantním...

Recept

Mrkvový salát se sezamem a zázvorem Foto:

Teplý mrkvový salát se sezamem a zázvorem

Tento salát vás překvapí svou sytou chutí. Moc dobrý je teplý jako příloha k masu, ale chutná skvěle i zastudena, třeba k sýrům. Tuhle laskominu jsem vyzkoušela i na...

Recept

Pomalu pečená kýta na pivu Foto:

Pomalu pečená kýta na pivu

Pokud dáte masu čas a dopřejete mu dlouhé pomalé dušení, odmění se vám za tu péči nejen výtečnou chutí, ale především křehkostí a šťavnatostí. Nemluvě o té krásné vůni,...

Mnoho dalších úžasných receptů najdete v čerstvé novince mezi časopisy: Prima FRESH vychází v tištěné podobě!

banner ženy vychází  Foto:

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama