reklama

Pomeranče: Proč byste je měli jíst každý den?

Pomeranče vám pomůžou s odkyselením organismu Foto:
Pomeranče vám pomůžou s odkyselením organismu
Foto: iStock

Obsahují více než šedesát různých flavonoidů, což z nich dělá jeden z nejvýživnějších druhů ovoce, který bychom měli konzumovat každý den. A to zdaleka není všechno, co se ukrývá pod oranžovou slupkou.

Že pomeranče posilují imunitu, je známé. Co ale možná nevíte, je fakt, že pomáhají také posilovat zrak, bojovat proti onemocněním srdce a fungují jako prevence ledvinových kamenů.

Zatímco dnes jsou pomeranče široce dostupné a poměrně levné, kdysi byly považovány za ceněné luxusní zboží. Pomeranč (Citrus sinensis) se poprvé objevil v Asii před tisíci lety a postupně se v průběhu 15. století stal populární v celé Evropě. Španělští cestovatelé jej dovezli i na Floridu a do Kalifornie. Právě zde se v současné době nejvíce pěstují. Mezi další světové producenty patří Brazílie, Mexiko, Austrálie či Španělsko.

Průměrný obsah živin v 1 pomeranči (130 g):

 

  • Vláknina 3,1 g
  • Vitamin C 69,7 mg
  • Vitamin B1 0,1 mg
  • Vitamin B6 0,1 mg
  • Kyselina listová 39,3 mcg
  • Draslík 237 mg
  • Vápník 52,4 mg

 

Které jsou nejlepší?

– Čerstvě sklizené pomeranče jsou k dispozici od zimy do léta.

– Zvolte plody, které jsou pevné s hladkou texturou.

– Vyhněte se pomerančům, které jsou měkké a mění barvu.

– Mohou být uloženy v chladničce nebo při pokojové teplotě po dobu přibližně dvou týdnů.

Vyhněte se pomerančovým džusům!

Zatímco oranžové ovoce obsahuje zdravé ingredience, pravidelná konzumace pomerančového džusu z koncentrátu není příliš vhodná. I když některé studie uvádějí krátkodobé příznivé účinky na cévní systém, tyto koncentráty obsahují fruktózu, která může zvýšit riziko vzniku mnoha onemocnění.

Když džus, tak jen čerstvě vylisovaný Foto: Když džus, tak jen čerstvě vylisovanýFoto: Thinkstock

Jezte kyselé, ať nejste překyselení

Možná vás překvapí, že kyselé pomeranče a citrony patří mezi zásadotvorné potraviny. Co to znamená? V současné době se stále častěji setkáváme s překyselením organismu. Lidské tělo je vybavené pufračními mechanismy, které hlídají a regulují pH krve v rozmezí 7,35–7,45. Jestliže pH krve klesne pod 7,35, označujeme tuto situaci jako acidózu, jestliže stoupne nad 7,45, jedná se o alkalózu.

Pokles pH krve pod 7 nebo vzrůst nad 7,8 může mít za následek smrt. Je tedy zjevné, že udržování acidobazické rovnováhy je velmi delikátní záležitost pro naše zdraví. Překyseluje nás nadměrná konzumace cukrů a škrobů, pití slazených limonád a uměle slazených džusů, pojídání zmrzlin a sladkostí všeho druhu, nevhodných tuků a zejména průmyslově zpracovaných hotových potravin.

Za této situace je užitečné vědět, že pomerančová šťáva dokáže upravit překyselené tělní tekutiny. Není rozhodující to, že pomeranče i citrony jsou kyselé, důležité je, že jejich metabolismus vede k úpravě fyziologického pH. Pokud si chcete změřit pH svých slin pomocí pH papírků, měl by se výsledek pohybovat mezi 6,8–7,2. Papírky pH seženete kdekoli v lékárně za cenu kolem sta korun.

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Víte, kde hledat vitamín C? Budete překvapeni! Foto:

Víte, kde hledat vitamin C? Budete překvapeni!

Když se řekne vitamín C, spolehlivě sáhneme po citrusech. Asi nám to foneticky dává smysl, C – jako citron. Citrusové plody “céčko” samozřejmě obsahují, ale v porovnání s...

Horoskopy 2018

reklama

reklama