reklama

Příroda ve službách krásy a zdraví: Když pálí žáha

Důvodem pálení žáhy (pyrózy) je tzv. reflux neboli zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu Foto:
Důvodem pálení žáhy (pyrózy) je tzv. reflux neboli zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu
Foto: istockphoto.com

Někdy je to nepříjemný pocit překyselení, jindy až bolest v horní části hrudníku. Obvykle přichází po konzumaci určitých potravin a nápojů, častou příčinou bývá kouření a nadváha.

Obecně se ví, že některá jídla a nápoje dokážou vyvolat pálení žáhy, a proto je lepší se jim obloukem vyhnout. Patří mezi ně zejména smažená, tučná a příliš pálivá jídla, káva, alkohol, cibule, perlivé, zejména kofeinové nápoje. Naštěstí ale také existuji potraviny, které pálení žáhy zamezují nebo alespoň zmírňují: ovesné vločky, hlávkový salát, banány, meloun, fenykl, ryby, drůbež, rýže, kuskus…

Velmi dobrou ochranu jícnu a také zmírnění pocitu pálení přináší starý dobrý lipový květ, který podpoří správné fungování žaludku. Jednu lžíci květu zalijte šálkem vroucí vody, zakryjte a nechte 5 minut vyluhovat. Sceďte a vypijte před každým jídlem.

Tradičním pomocníkem je už po staletí lněné semínko. Při pálení žáhy pomůže týdenní lněná kůra: 1 lžičku semínek povařte v 100 ml vody a nechte přes noc vyluhovat. Ráno ohřejte a vypijte nalačno.

Tužebník jilmový Foto: Tužebník jilmový mj. snižuje tvorbu žaludeční kyseliny, a tím mírní problémy s pálením žáhy. Natrhejte si pětadvacet čerstvých kvítků tužebníku (sušených musí být 33), zalijte 400 ml vroucí vody a nechte 8 minut vyluhovat. Sceďte a polovinu vypijte hned, během půl hodinky pak zbytek.

Užitečný domácí lék je fenyklový lektvar. Smíchejte 15 g semínek fenyklu a 20 g sušené meduňky, zalijte 500 ml vroucí vody. Zakryjte a nechte 10–15 minut vyluhovat. Sceďte. Po každém jídle si dejte zhruba jedno deci.

Rychlá první pomoc při náhlém ataku: ve sklenici teplé vody rozmíchejte 1 lžíci jablečného octa a 1 lžíci medu. Medicínu vypijte při prvních náznacích pálení.

Zeměžluč lékařská Foto:

Název zeměžluč je odvozeno od neuvěřitelně hořké chuti, která dává této bylině punc prvotřídního léku na všechny choroby zažívacích orgánů. Zeměžluč lékařská zlepšuje trávení, odstraňuje pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek a upravuje vylučování žaludečních šťáv.

Už ve středověku si lidé cenili účinku sedmikrásky obecné jako ochranného a také posilujícího prostředku na játra i žlučník. Smíchejte 100 g květů a listů sedmikrásky se stejným množstvím kopřivy dvoudomé. Ze směsi vždy vezměte 2 lžičky, zalijte je 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut vyluhovat. Sceďte a denně vypijte 2 hrnky čerstvě připraveného nálevu.

Prima tip: Jalovcová prevence

Každé ráno rozžvýkejte kuličky jalovce – začněte třemi a postupně každý den jednu přidávejte a až skončíte na osmi, zase kuličky odebírejte. Když se dostanete opět na tři, terapie končí.

(leo)

Foto: istockphoto.com

Přečtěte si také:

Článek

záda jsou místem, kam odsuneme všechno, na co se nechceme dívat Foto:

Psychosomatika: Záda jsou místem, kam odsuneme všechno, na co se nechceme dívat

Záda představují zajímavou směs symbolů a významů. Jednak na záda hrneme všechno, na co se nechceme dívat nebo co nemá vidět nikdo jiný, jednak jsou jakousi skládkou...

Článek

Co se změní, když přestanete jíst cukr Foto:

Co se změní, když přestanete jíst cukr

Hned na začátku si musíme říci, že cukr sám o sobě není nějaké zlo. Problém je v tom, že se dnes přidává prakticky do všech průmyslově vyráběných potravin.

Článek

Kolik času vám ještě zbývá? Foto:

Devět znamení, že se možná nedožijete vysokého věku

Jedno máme všichni společné – zemřeme. Zní to drsně, ale náš osud je zpečetěn od okamžiku, kdy jsme malým oříškem v těle naší maminky. Otázka je, kdy to bude.

Horoskopy 2017

reklama

reklama