reklama

Rakovina prsu: Co všechno zvyšuje riziko jejího vzniku?

Řadu věcí neovlivníte, ale dost jich ovlivnit můžete Foto:
Řadu věcí neovlivníte, ale dost jich ovlivnit můžete
Foto: iStock

Karcinom prsu je v České republice nejčastějším zhoubným nádorem žen. Ročně jím u nás onemocní kolem 100 ze 100 000 žen. Když budete vědět, co zvyšuje riziko vzniku tohoto onemocnění, snáz se mu vyhnete.

Vaše váha

Nadváha nebo obezita zvyšuje riziko rakoviny prsu o třicet až padesát procent! Zdá se vám to bláznivě moc? Není. Estrogen produkovaný v tukových buňkách může podporovat růst nádoru. A čím víc a větších tukových buněk máte, tím víc se v těle vytváří estrogenu…

Obvod pasu

Ne, není to jen číslo na metru. To, kde přesně se vám ukládají kila navíc, hraje obrovskou roli. Britská studie zjistila, že nejvýznamnější faktor toho, zda se u žen po menopauze objeví rakovina prsu, je to, jak se změnila jejich velikost kalhot od dvaceti let. Proč zrovna velikost kalhot? Protože právě oblast středu těla, kam se ukládá tuk, hraje největší roli.

Fyzická aktivita

Když budete aktivní, snížíte riziko rakoviny hned několika způsoby. Pohyb sám o sobě funguje protizánětlivě a posiluje imunitu. Navíc může snížit množství glukózy a inzulinu v krvi a k tomu ještě pomáhá tělu rozkládat estrogen. Ideální je sportovat hodinu denně alespoň čtyřikrát nebo pětkrát týdně. A nemusíte propotit triko v tělocvičně. Pomáhá i svižná procházka na čerstvém vzduchu.

Láska k alkoholu

Mnoho a mnoho studií už spojilo zvýšenou konzumaci alkoholu a vysoké riziko rakoviny prsu. Ovšem možná jste nevěděla, že velmi nebezpečné je z tohoto hlediska to, jak moc pijete v době mezi vaší první menstruací a prvním těhotenstvím.

Jídlo

Řada vědců se domnívá, že když budete jíst méně červeného masa a naopak přidáte rostlinnou stravu, zamezíte růstu rakovinných buněk. Platí například to, že některé druhy zeleniny (jako třeba květák nebo růžičková kapusta) léčí záněty a pomáhají dostat estrogen do rovnováhy. A druhy zbarvené dočervena (rajčata, mrkev) jsou nacpané karotenoidy, což jsou antioxidanty, které snižují riziko rakoviny prsu. V boji proti nádorům pomůže také omezení konzumace sladkého a tučných mléčných výrobků.

Vaše geny

Jsou věci, které ovlivníte (jako všechno už výše jmenované) a ty, se kterými nic nenaděláte. Ženy s mutacemi genů BRCA1 a BRCA2 mají významně vyšší riziko, že onemocní rakovinou prsu. To se ví už delší dobu, nicméně teď do výčtu přibyl další gen – PALB2. U žen pod čtyřicet let zvyšuje riziko nádorů prsu osmkrát až devětkrát.

Rodinná historie

Ani pokud u vás lékaři žádnou z inkriminovaných genových mutací nezjistili, nemáte úplně vyhráno. Pokud se u vašich příbuzných v první linii, to znamená u matky, sestry nebo dcery, rakovina prsu objevila, máte i vy zhruba o padesát procent vyšší riziko. Pokud máte takové příbuzné dvě, zvyšuje se riziko dokonce trojnásobně. Určitě proto svou rodinnou anamnézu proberte s lékařem.

Věk

Další faktor, který bohužel také neovlivníte, a přitom patří k nejzávažnějším. Zatímco ve věku nad 25 let se nádory prsu vyskytují ojediněle, jejich výskyt začíná výrazně stoupat v období kolem 30. roku a nádory objevující se ve věku nad 45 let představují valnou většinu. Z toho důvodu lékaři posílají ženy z této věkové kategorie každé dva roky na mamografické vyšetření a je dobré ho nepodceňovat a opravdu na něj chodit.

Vaše rasa

I když riziko nádorů prsu je u všech lidských ras zhruba stejné, černošky na ně umírají o čtyřicet procent častěji. Nikdo přesně neví proč, ale odborníci mají několik teorií. Podle jedné se u černošek objevuje agresivnější forma rakoviny, podle jiné je to proto, že se jim nemusí dostat tak kvalitní péče. Ale to přece jen není až tak otázka České republiky.

Toxiny

Ukazuje se, že pokud je žena dlouhodobě vystavena určitým toxinům, konkrétně takzvaným endokrinním disruptorům, má také vyšší riziko rakoviny prsu. Tyto syntetické chemikálie se hromadí v tukových buňkách a mohou vést k růstu nádoru. Mezi nejčastější endokrinní disruptory patří bisfenol A (BPA), což je druh plastu používaný pro obaly a plechovky, a konzervační látky ftaláty používané v kosmetice. Dávejte si proto pozor na to, co ve svém okolí máte a co používáte.

-ana-

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

rakovinotvorné potraviny, které denně jíme! Foto:

Rakovinotvorné potraviny, které denně jíte a možná o tom ani nevíte

Statistiky jsou nemilosrdné. Říkají, že každý třetí obyvatel České republiky onemocní v průběhu života rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře.

Článek

Z rekonstrukce prsu má řada žen obavy Foto:

Prsa po rakovině: Rekonstrukce dokáže zázraky

Medicína 21. století přináší ženám s rakovinou prsu nejen nové léčebné postupy zvyšující šanci na přežití, ale i rekonstrukční operace, které vracejí ženskost a umožňují...

Článek

Po tetování mají ženy prsa jako umělecké dílo Foto:

Jak zakrýt jizvy po rakovině? Třeba uměleckým tetováním!

Masektomie nebo odstranění části nebo celého prsu může ženě trpící rakovinou zachránit život, ale zanechá na ní kromě fyzických jizev často i psychické následky. Možností,...

 

Článek

Až zjistíte, co brokolice obsahuje, bude vám možná chutnat ještě víc  Foto:

10 potravin, které vás mohou ochránit před rakovinou prsu

V poslední době se čím dál více ukazuje, že mezi špatnou stravou a onemocněním rakovinou existuje určitá souvislost.

 


Horoskopy 2017

reklama

reklama