reklama

Silvestrovský přípitek aneb všechno, co potřebujete vědět o sektu

Bez vychlazeného sektu nebo šampaňského by snad nový rok ani nemohl začít Foto:
Bez vychlazeného sektu nebo šampaňského by snad nový rok ani nemohl začít
Foto: Thinkstock

Přivítání Nového roku si asi nikdo z nás nedokáže představit bez sklenky s vychlazeným sektem. Jenže není sekt jako sekt, takže jaký vybrat? Navíc se může stát, že dostanete lahev do ruky a vyvstane druhá otázka (alespoň pro mnohé ženy) – jak ho otevřít?

Jak se vyznat v rozdělení sektů?

Mnoho lidí neví, jaký zvolit sekt, co znamenají zkratková označení „Brut“, „Doux“, tak často sáhnou po klasice „Demi sec“. Pokud si hlídáte linii, měla byste volit sekty spíše sušší. „Suché sekty doporučuji nejen pro ty, kteří si hlídají váhu, ale také jsou vhodné například pro každého, kdo nechce den po oslavě pocítit drtivý dopad předchozího večera,“ vysvětluje hlavní sommelier společnosti Bohemia Sekt Tomáš Brůha.

Rozpětí sektů je opravdu velké a zdaleka to nejsou jen nápoje vhodné na „na přiťuknutí“. Vhodně zvolený sekt můžete podávat i jako aperitiv nebo nápoj k jídlu. 

Rozdělení sektů podle zbytkového cukru:

BRUT NATURE 0-3 g/l*

EXTRA BRUT 0–6 g/l*

BRUT 0–12 g/l*

EXTRA DRY 12–17 g/l*

SEC 17–32 g/l*

DEMI SEC 32–50 g/l*

DOUX 50 g/l a více*

* Tento údaj lze použít pouze u sektů, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr.

Článek

Historie přípitku  Foto:

Chystáte se otevřít sekt? Přečtěte si nejprve o historii přípitku

Oslavy spojené s vánočními svátky i koncem roku se neobejdou bez přípitku. Lehké přiťuknutí skleniček a pohled z očí do očí pro nás symbolizuje slavnostní náladu, nový...

Jak ho správně podávat

Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. Rovněž se stejně podávají a není v tom žádná věda. Základem je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí Tomáš Brůha.

Nejvhodnějšími sklenicemi jsou takzvané flétny. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží. S lahví před otevřením netřeste a nedělejte prudké pohyby, aby to nedopadlo takhle:

469193527 Foto:

1. Odstraňte kapsli.

Tomáš Brůha6 Foto:

2. Roztočte drátěnou sponu (říká se jí agrafa) a sejměte ji z korkové zátky. Korek pevně chytněte, aby předčasně nevystřelil.

Tomáš Brůha7 Foto:

3. Lahev držíte nakloněnou v úhlu 45 stupňů. Uchopte korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točte lahví jedním směrem, dokud se neozve známý zvuk (to se uvolnil korek).

Tomáš Brůha8 Foto:

5. Při nalévání, doporučuje se opět pod úhlem 45 stupňů, je nejlepší sklenici naklonit, tím se vyhnete vypěnění sektu a bublinky v něm zůstanou o to déle. Sekt lijte asi do jedné poloviny sklenky.

Tomáš Brůha11 Foto:

 

Aby hlava nebolela

Pouze z kvalitního sektu vám být špatně nemůže. Pokud budete pít střídmě, neuškodí vám ani to, když ochutnáte více druhů různých sektů během jednoho večera. Problémy spočívají vždy v množství a kombinacích s ním spojených. Míchání různých druhů likérů, destilátů, piva, vína určitě nikomu neprospěje. Nejhorší je ale kombinace alkoholu a cukru v něm obsaženém. Čím více alkoholu s cukrem, tím horší ráno pravděpodobně bude.

Nezapomeňte také neustále doplňovat alkohol nealkoholickými nápoji, ideálně vodou. Alkohol tělo odvodňuje. Dobrý je i vitamin C, který pomáhá tělu zbavovat se škodlivin, takže jeho doplnění formou čerstvého ovoce nebo potravinového doplňku před večírkem rozhodně pomůže. Pokud to náhodou s konzumací alkoholu přeženete, není od věci dát si "céčko" i před spaním.

Po čem nebudete mít kocovinu zaručeně, je třeba nealkoholický sekt. Během výrobního procesu je u něj za vakua šetrně odebrán alkohol, takže se jedná o skutečný sekt se vším všudy, jen bez alkoholu.

A jeden tip na závěr: Zkuste Tančící brusinky

3 Foto:

Přípravu zvládne opravdu každý. Potřebujete sušené brusinky – doporučujeme propláchnout je nejdříve vlažnou vodou, aby se zbavily mastného povlaku. Ten sice zabraňuje jejich slepení, ale mohl by ulpět na povrchu skleničky a pokazit tak výsledný vizuální efekt. Poté nalijte do sklenky typu flétna sekt (demi sec) a postupně do něj vhazujte brusinky, aby vám tolik nepěnil. Na závěr se můžete kochat krásným tanečním představením výsledného drinku.

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama