Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Chcete opravdu zdravou domácí zmrzlinu? Zkuste tuhle!

Uhodnete, z čeho se tahle zdravá letní dobrota dělá?
Vydáno: 22.06.2016
Překvapivá a zdravá kombinace
Autor: organics.org Překvapivá a zdravá kombinace
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Zelená barva vám možná napověděla, že hlavní ingrediencí je avokádo. Ano, má sice chuť, která se ke zmrzlině příliš nehodí, ale dejte mu šanci. Je to ovoce a zmrzliny se přece z ovoce dělají, tak proč to nezkusit?

Navíc je avokádo opravdu zdravé, dokonce je to jedna z nejzdravějších potravin naší planety. Obsahuje 20 vitamínů a minerálů, také poměrně hodně tuků, ale velmi zdravých, takže je vhodné i při hubnutí (v přiměřeném množství).


Vyberte ho správně

Prvním krokem k úspěchu je avokádo správně v obchodě vybrat. Avokádo je jeden z mála plodů, který začíná zrát až po utržení. Je tak v pořádku, když si domů z obchodu odnesete avokádo ještě tvrdé. Jen odloupněte stopku a zkontrolujte, zda se pod ní neukrývá plíseň nebo černé skvrny, takový plod neberte. Doma zabalte avokádo do hnědého či novinového papíru a nechte dozrát na misce s ovocem. Nedávejte ho do ledničky, chlad mu nesvědčí. Zralé avokádo poznáte tak, že je při stisknutí prstem mírně měkké, na slupce se již mohou objevovat černé skvrnky, uvnitř by však plod měl být krásně žlutý.

 

A tady je recept:

Avokádovo-kokosová zmrzlina

avocado-ice-cream Foto:                                                                                                                         Foto: popsugar.com

Co budete potřebovat:

• 1 plechovku kokosového krému

• 1 a 1/2 zralého avokáda

• 1 lžičku citronové šťávy

• 1/3 hrnku hnědého rýžového sirupu  (1 hrnek = 250 ml)

 

1. Plechovku s kokosovým krémem nechte přes noc vychladit v lednici. Pak dejte krém do misky a vyšlehejte elektrickým šlehačem, dokud nebude mít konzistenci šlehačky.

2. Avokádo zbavte pecky a slupky, dejte do mixéru, přidejte citronovou šťávu, která zabrání zhnědnutí avokáda. Obojí rozmixujte na pastu a přimíchejte ji k našlehanému kokosovému krému.

3. Nakonec zlehka vmíchejte rýžový sirup, krém naplňte do vhodné nádoby, zakryjte ji plastovou fólií a dejte nejméně na 4 hodiny do mrazáku.

Naše TIPY:

Kokosový krém se vyrábí z dužiny kokosu a seženete ho například v asijských prodejnách. Nepleťte si ho s kokosovým mlékem. To se dá sice do receptu použít také, ale mělo by být plnotučné a bude vám trvat déle, než ho našleháte.

Rýžový sirup je zdravější alternativou klasického cukru především proto, že neobsahuje fruktózu, ale hodně polysacharidů, takže se energie po jeho zkonzumování uvolňuje postupně a nezpůsobuje kolísání cukru v krvi jako bílý cukr. Seženete ho v prodejnách zdravé výživy.

 

Mohlo by vás taky zajímat:

Domácí nanuky do vedra: Tyhle určitě neznáte!

Mít doma zmrzlinu je v létě skoro tak důležité, jako mít doma zásobu vody na pití. Hlavně děti umí chodit zkoumat obsah mrazáku několikrát denně a ptát se, jestli už mohou nějaký ten nanuk sníst. Proto je dobré být připraveni – nejen na mlsné děti, ale i na vedra. I dosplělý si nějakou tu zmrzlinu rád dá. Zvlášť, když je domácí a vy víte, co všechno jste do ní dali. A co je ještě lepší – my dospělí si můžeme domácí nanuky vylepšit troškou alkoholu!

2 rady na začátek:

  • Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.
  • Pokud nemáte formičky na nanuky s víčky, která po zmrazení poslouží jako držátka, použijte dřívka. Dejte naplněné formičky asi na 30 minut do mrazáku, pak do nich zasuňte dřívka a nanuky nechte důkladně zmrznout.

Okurkovo-limetkové nanuky

Okurkovo-limetkové nanuky

Co budete potřebovat na 8 nanuků:

• 1 oloupanou okurku hadovku

• 1 hrnek cukrového sirupu (viz TIP)

• 1/3 hrnku čerstvé limetkové šťávy

• 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru

 

Okurku nakrájejte na špalíčky a rozmixujte se sirupem, limetkovou šťávou a zázvorem. Směs propasírujte přes síto, rozdělte do tvořítek na nanuky a dejte asi na 6 hodin zmrznout.

 

TIP: Cukrový sirup si snadno připravíte z 500 ml vody a 500 g krupicového cukru. Povařte je v kastrolu, až se cukr úplně rozpustí, a nechte vychladnout. V lednici vám cukrový sirup vydrží opravdu dlouho.

Jde to naslano i nasladko

Avokádo: 18 chutných způsobů, jak si ho zamilovat

Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!

Tradiční mexická omáčka, která je díky avokádu máslově jemná a ostatní ingredience jí dodávají pořádný říz, si získala celý svět. Většina z nás asi guacamole připravuje velmi podobně. My vám ukážeme, že se dá udělat i trochu jinak.

Guacamole se slaninou a gorgonzolou

simplyscratch.com

Co budete potřebovat:

• 3 zralá avokáda

• 3 slabé plátky anglické slaniny

• 1 velké rajče

• 1 stroužek česneku

• 1/2 papričky jalapeňo

• 1/3 hrnku rozdrobeného sýru Gorgonzola (lze ji nahradit Nivou)

• 1/4 hrnku jemně nasekané červené cibule

• šťávu z půlky limetky

• 1-2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

• 1 lžíci chilli omáčky

• špetku kajenského pepře

 

1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vyjměte. Dužninu lžící oddělte od slupky, dejte do misky a rozmačkejte vidličkou.

2. Plátky slaniny opečte na suché pánvi dokřupava, nechte je odkapat na papírové utěrce, pak je rozlámejte na malé kousky a přidejte do misky.

3. Rajče rozkrojte na čtvrtiny, zbavte semínek, dužninu nakrájejte nadrobno a přidejte také do misky.

4. Přidejte rozetřený stroužek česneku, papričku zbavenou semínek a nasekanou nadrobno, Gorgonzolu, cibuli, limetkovou šťávu, koriandr a chilli omáčku.

5. Vše promíchejte, lehce posypte kajenským pepřem a podávejte s tortilla chipsy.

 

Článek je zařazen v: avokádo, zdravá zmrzlina, domácí zmrzlina, kokos
Reklama