Diety a hubnutí

22. listopadu 2015 04:50

Anna Kopečková

Pufované chlebíčky: Jsou opravdu vhodné při hubnutí?

V supermarketech je najdete hned vedle pečiva, na pultu, odkud na vás křičí, že jsou fit, light, slim, diet, racio, bio a kdovíco ještě. Pufované chlebíčky (lidově zvané polystyreny) se řadí mezi trvanlivé pečivo a mnozí mají za to, že pokud chtějí hubnout, bez nich to půjde jen stěží.

„Polystyrenové“ chlebíčky se vyrábějí tzv. pufováním celých zrn (jsou skutečně celozrnné). Nejčastěji se setkáváme s těmi z rýže, kukuřice či pšenice, ale můžeme najít také s výrobky z amarantu i quinoi.

Během několika málo sekund se zrno vystaví velmi vysokému tlaku a teplotě nad 300° C. Zrníčka zvětší svůj objem, vysuší se, ale nutriční látky zůstanou zachované. Technologie pufování vznikla na začátku 90. let a umožnila boom snídaňovým cereáliím, rýžovým chlebům a dalším obilným produktům.

Stinnou stránkou pufování obilovin je fakt, že kvůli tomuto procesu rapidně vzroste jejich glykemický index. Kvůli němu pak stoupne hladina cukru v krvi, slinivka vyšle do boje inzulin, ten se o krevní cukr postará, ale vy dostanete za chvilku vlčí hlad, budete unavení a tělo si začne ve větší míře ukládat tukové rezervy.

Pozor na polevy

Učiněným vlkem v beránčím rouše jsou pufované rýžové chlebíčky, které jsou polomáčené buď ve světlé nebo v tmavé polevě. Opět se tváří zdravě, ale složením nejsou ničím jiným, než čistým cukrem a tukem. Polevy bývají vyráběny ze ztužených tuků a i ty, jenž o sobě tvrdí, že jsou z jogurtu, ho ve skutečnosti obsahují zanedbatelné množství. Pokud tedy chcete hubnout a máte chuť na něco sladkého, těmto polomáčeným mlsům se určitě vyhněte velkým obloukem a zamiřte raději pro ovoce nebo kvalitní hořkou čokoládu.

Doslazované a barvené rýžové burizony se staly stálicí českého trhu s potravinami - a jak jsou vytrvalé, tak jsou nezdravé. Obarvený cukr není vhodný pro dospělé a už vůbec ne pro děti.

Nejsou tak špatné

Nic není černobílé, proto ani rýžové a kukuřičné chlebíčky nepředstavují úplné zlo. Plusem pufování je nárůst podílu vlákniny v produktu, což jeho glykemický index zase trochu sníží. Výhodou také je, že polystyrenové chlebíčky dlouho vydrží čerstvé, takže když nemáte čas nakupovat denně pečivo a doma máte jen polystyrenové kamarády, budou křupat i po delší době.

Jak je dietně využít

Jestli máte křupavé pufované chlebíčky rádi, nemusíte je ze svého jídelníčku vymazat úplně. Nikdy je nejezte samotné - abyste snížili jejich vysoký glykemický index, který při hubnutí dost vadí, doplňte je zdravými tuky, bílkovinami a vlákninou. Zkuste je třeba s pomazánkou z avokáda, šunkou a rajčaty nebo s kozím sýrem a rukolou.

Při nákupu pufovaných výrobků čtěte jejich složení i nutriční hodnoty. Vybírejte si takové produkty, které mají minimum přidané soli, vysoký podíl vlákniny a neobsahují sóju.

Polystyrenové chlebíčky se řadí mezi potraviny, jenž se jednu dobu těší velké oblibě, ale tu následující se na ně svaluje veškerá vina za obezitu a diabetes. Pravda, jako vždy, leží někde uprostřed. Není nutné ládovat se těmito výrobky od rána do večera, ale když si je sem tam dáte, jistě vám neuškodí.

Zdroj: Fithall.cz


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.