Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

Jsou to vlastně obyčejné pečené brambory, kterým se říká Hasselback (název dostaly podle stockholmské restaurace Hasselbacken, kde se poprvé podávaly). Vtip je v tom, že do nich uděláte zářezy, díky kterým se brambory lépe propečou uvnitř a budou křupavější. A je tu ještě jedna skvělá věc – do těch zářezů můžete dát spoustu dalších dobrot. My vám ukážeme několik různých variant. 

Hlavní věc, kterou na začátku musíte udělat, jsou ony zářezy. Brambory důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou (neloupejte je) a osušte. Do každé pak udělejte hluboké zářezy v 3mm rozestupech (pozor, ať bramboru úplně nerozkrojíte). Můžete si pomoci tak, že bramboru položíte mezi dvě vařečky nebo čínské jídelní hůlky. Nůž se o ně při krájení zarazí a nedostane se až dolů.

Takže brambory máte připravené. Stačí si vybrat, čím je vylepšíte:

Brambory s čedarem a slaninou
brambory s čedarem a slaninou 1
brambory s čedarem a slaninou 1
Brambory s čedarem a slaninou

Co budete potřebovat:

• 6 středních brambor

• 1 utřený stroužek česneku

•  asi 80 g másla

• sůl a mletý pepř

• 6 plátků slaniny

• 220 g plátků čedaru

• 1/2 kelímku zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu

• 4 jarní cibulky

 

1. Nakrojené brambory rozložte na plech s papírem na pečení, opatrně mezi zářezy vetřete česnek a do každé brambory vmáčkněte několik malých plátků másla (stačí do každého třetího zářezu). Pak brambory dobře osolte a případně opepřete, dejte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi hodinu, dokud nejsou měkké a na povrchu křupavé.

2. Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a opražte ji na pánvi dokřupava. Vysypte ji na papírovou utěrku a odsajte z ní přebytečný tuk.

3. Plátky sýru nakrájejte na čtverečky. Brambory vyndejte z trouby a do každého druhého zářezu zasuňte čtvereček sýru. Sýr, který vám zbude, nakrájejte na nudličky, nasypte ho na brambory, přidejte polovinu opražené slaniny a brambory dejte ještě asi na 5 minut do trouby, až se sýr roztaví.

4. Smetanu nebo jogurt podle chuti osolte a opepřete, rozdělte na horké brambory, posypte je zbylou slaninou a nakrájenou cibulkou a ihned podávejte.

 

 

 

Brambory s rozmarýnem a česnekem
Brambory s rozmarýnem a česnekem
Brambory s rozmarýnem a česnekem
Brambory s rozmarýnem a česnekem

Co budete potřebovat:

• 5 středních brambor

• 4 lžíce olivového oleje

• 8 stroužků česneku

• 6 snítek rozmarýnu

• sůl a mletý pepř

 

1. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte podélně na co nejtenčí plátky. Do brambor udělejte zářezy a do každého druhého zasuňte jeden plátek česneku. Do zbylých zářezů dejte vždy jednu nebo dvě jehličky rozmarýnu.

2. Zapékací mísu vytřete olejem a lehce posypte solí a pepřem. Vršky brambor potřete jednou nebo dvěma lžícemi oleje (jedna lžíce oleje by vám měla ještě zbýt na potření během pečení) a rozložte je do zapékací mísy – jednu bramboru dejte do středu a zbytek rozložte v kruzích kolem ní.

3. Brambory osolte a opepřete, dejte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi 35 minut. Pak je potřete pomocí mašlovačky zbylým olejem a pečte ještě asi 25 minut, dokud nejsou brambory měkké a na povrchu křupavé. Pokud začnou rychle hnědnout, zakryjte je alobalem a snižte teplotu na 200 °C. Celková doba pečení by měla být asi 60–70 minut podle velikosti brambor.

4. Hotové brambory posypte zbylým rozmarýnem a můžete podávat.

 

 

 

Brambory s parmazánem a česnekem
Brambory s parmazánem a česnekem
Brambory s parmazánem a česnekem
Brambory s parmazánem a česnekem

Co budete potřebovat:

• 700 g menších nových brambor

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 3 paličky česneku

• 1/2 lžíce nasekané zelené petrželky

• 1/2 citronu

• 2–3 snítky tymiánu

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky drceného pepře

• 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu

 

1. Do brambor udělejte zářezy, rozložte je do zapékací mísy a potřete olivovým olejem a rozpuštěným máslem.

2. Paličky česneku nechte v celku, jen jim seřízněte vršky a položte je do mísy mezi brambory. Přidejte citron nakrájený na měsíčky, vše posypte petrželkou a tymiánem, osolte a opepřete. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. V půlce pečení brambory lehce přelijte zbylým olejem s máslem.

3. Upečené brambory posypte na vrchu parmazánem, troubu vypněte a brambory do ní dejte ještě na 5–10 minut, dokud se sýr nezačne roztékat. Podávejte ihned.

 

Prima tip: Pečený česnek nevyhazujte. Je skvělý. Dejte si ho k bramborám nebo namažte na chleba.

 

Brambory s jalapeňo papričkou a avokádovou salsou
Brambory s jalapeňo papričkou
Brambory s jalapeňo papričkou
Brambory s jalapeňo papričkou a avokádovou salsou

Co budete potřebovat:

• 6 menších brambor

• 2 lžíce rostlinného oleje

• sůl a mletý pepř

• 1 papričku jalapeňo zbavenou semínek a vnitřních blanek

• 1 a 1/2 hrnku nahrubo nastrouhané goudy

Na avokádovou salsu:

• 1 zralé avokádo

• 2 lžíce lučiny

• 2 lžíce mléka

• 1 lžičku limetkové šťávy

• špetku soli a pepře

 

1. Do brambor udělejte zářezy, položte je do zapékací mísy, potřete asi lžící oleje a dejte přibližně na 50 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.

2. Mezitím připravte salsu. Avokádo podélně rozkrojte, vyjměte pecku, dužinu vydlabejte lžící a rozmačkejte v misce vidličkou. Přidejte sýr, mléko, limetkovou šťávu, sůl a pepř, důkladně promíchejte a podle chuti salsu ještě přisolte, případně zřeďte trochou mléka, pokud je příliš hustá.

3. Papričku jalapeňo nakrájejte na velmi tenké plátky. Upečené brambory vyndejte z trouby a do každého druhého nebo třetího zářezu zasuňte plátek papričky. Brambory potřete zbylým olejem (snažte se, aby se dostal i do zářezů), osolte, opepřete a vraťte ještě asi na 20 minut do trouby.

4. Nakonec brambory posypte sýrem, lehce ho vmáčkněte do zářezů a pečte ještě 3–5 minut, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte se salsou.

 

 

Reklama